Sîmbătă, 29 mai, Elena Vlădăreanu va susţine la Londra două lecturi publice în cadrul evenimentului Spoken Words.
Elena Vlădăreanu a publicat la Editura Cartea Românească două volume de poezie: europa. zece cîntece funerare (2005) şi spaţiu privat (2009).
Alături de Elena Vlădăreanu vor participa Ruxandra Novac şi adi urmanov.
Evenimentul a fost organizat independent, cu sprijinul poetului britanic Steven Fowler, care a ajuns la poezia română contemporană prin antologia No Longer Poetry. New Romanian Poetry apărută în urmă cu trei ani în Marea Britanie, sub coordonarea lui David Morley, profesor la Coventry University, şi a lui adi urmanov, acesta din urmă semnînd şi traducerile.
Cele două lecturi au fost prefaţate de trei interviuri ample ale poeţilor români în cea mai prestigioasă revistă de poezie din Marea Britanie, 3:AM.
Mai mult, cu ocazia acestor lecturi, Steven Fowler a editat o mică antologie cu texte semnate de Elena Vlădăreanu, Ruxandra Novac şi adi urmanov şi traduse în limba engleză: Elena Vlădăreanu, în traducerea poetului american Martin Woodside, Ruxandra Novac şi adi urmanov în traducerea acestuia din urmă.
Prima lectură, de la ora 16.00 (ora Marii Britanii), va fi într-un loc cu tradiţie pentru poezia din Regatul Unit, anume Writers Forum.
Înfiinţat în 1955, Writers Forum este cel mai vechi grup poetic de avangardă, printre iniţiatorii săi numărîndu-se şi Bob Cobbing (1920-2002), faimosul artist şi poet experimental britanic. Grupul este oarecum exclusivist, nu oricine poate citi la Writers Forum.
Ideea acestui cenaclu neobişnuit – în care nu sînt încurajate criticile, dimpotrivă – este ca poeţii să-şi prezinte textele nu în faţa unei audienţe, ci în faţa unui grup de alţi scriitori şi de a discuta ulterior despre ele.
Writers Forum deţine şi o mică editură, care publică numai poezie, şi care încă de la începutul anilor 60 s-a remarcat prin publicarea unor artişti şi poeţi precum John Cage, Allen Ginsberg, Brion Gysin, Patrick Jack O’Rourke.
Dacă ar trebui ca Writers Forum să fie caracterizat în doar câteva cuvinte, atunci ar fi acestea: interes în inovaţie şi experiment.
A doua lectură, de la ora 19.00, va avea loc la Richmix, o sală de 200 de locuri aflată într-un adevărat mall cultural, situat în East London. În această clădire sînt mai multe săli şi în fiecare seară se organizează evenimente diverse, de la dans şi teatru, la proiecţii de film şi lecturi.
Va fi o seară de poezie românească, fiecare dintre cei trei avînd la dispoziţie 20 de minute pentru a-şi citi textele.
{mosloadposition user10}