de John J. Hardy
Acum numai câteva ore, rata de schimb USDRUB a crescut peste 40.00 pentru prima datã de la revalorizarea rublei, în 1998. Rubla s-a depreciat chiar și fațã de euro, de la jumãtatea anului încoace, deși mai are pânã ajunge la nivelul scãzut record înregistrat în faza incipientã a crizei din Ucraina la începutul anului, când EURRUB era tranzacționat la valori sãptãmânale de 51.15. Acum, și euro e în mod excepțional slãbit, astfel încât EURRUB se tranzacționeazã la 50.00.
Rubla ruseascã a fost afectatã de factori multipli care au fost prezenți în evoluțiile slabe ale majoritãții valutelor, lunile acestea. Deasupra tuturor: dolarul american, întãrit de etapa Q3 de renunțare la programul de achiziții de asseturi derulat de Banca Federalã. Acest lucru e vãzut ca o amenințare pentru lichiditãțile la nivel global, în special pentru economiile emergente care au mãrit dobânzile pentru a-și proteja monedele și care sunt amenințate încã o datã prin împrumuturile în USD pe care le face sectorul privat atunci când lichiditãțile în USD sunt atât de generoase.
Apoi, prețul țițeiului pur și simplu s-a prãbușit în ultimele sãptãmâni, cu pragul Brent la minus 10% fațã de luna septembrie – acum se tranzacționeazã sub 95 de dolari barilul. Bugetul guvernului Rusiei este dependent în mare mãsurã de veniturile încasate din exportul de petrol, iar nivelul fiscal “break-even” fixat pentru țiței este peste 110 dolari barilul.
Și, în final, dincolo de declarația unui tip de încetare a focului în Ucraina, nu putem anticipa efectele pe termen lung ale acestei situații, iar sancțiunile financiare și incertitudinile continuã sã afecteze Rusia din punctul de vedere al fluxului de capital, atâta vreme cât investițiile directe din Vest cãtre Rusia s-au oprit, iar capitalul rusesc nu e de cea mai bunã calitate – motiv pentru care banca naționalã a vehiculat ideea unui control al capitalului, cel puțin dupã anumite surse credibile, deși guvernul Rusiei a negat acest lucru. Acest factor final demonstreazã limpede cã Rusia e confruntatã cu o provocare uriașã în eventualitatea finanțãrii oricãrui risc bugetar generat de venituri scãzute din petrol, din moment ce sursele externe de capital sunt închise pânã când confruntãrile din Ucraina se vor termina, iar investitorii vor vedea o cale de ridicare a sancțiunilor financiare și comerciale.
Din acest punct încolo, e dificil sã deslușim ce va reduce presiunea asupra rublei rusești versus dolarul american, în afarã de douã lucruri: primul, un consens larg și o modalitate de relaxare a situației financiare, comerciale și militare. Al doilea, pentru cã primul s-ar putea sã nu fie suficient, întãrirea USD sã se încheie, ceea ce s-ar putea întâmpla, pentru cã Banca Federalã s-ar putea sã-și dea seama cã întãrirea monedei va deveni o amenințare la adresa economiei și deflației, ceea ce ar putea determina banca sã dea înapoi de la actuala prognozã și sã creascã dobânzile. Deși, la cum aratã lucrurile, e prea devreme sã se întâmple asta.
Pânã atunci, prețul la țiței aflat la acest nivel sau mai jos, plus sporirea îndoielilor în toate piețele financiare ale lumii ar putea ține rubla în spirala negativã ceva vreme, spre o ratã de schimb USDRUB de 45 sau mai sus în urmãtoarele șase luni, asta dacã guvernul Rusiei și banca centralã nu aleg sã recurgã la o intervenție costisitoare sau la un regim de control al capitalului.
Șeful Strategiei FX Saxo Bank, John J. Hardy
Originar din Texas, John Hardy a absolvit Universitatea din Texas cu magna cum laude. Este alături de Saxo Bank din 2002, în diferite roluri de strategie FX și Management al Asseturilor. Azi, John este Șeful Strategiei FX. Are mulți fani datorită articolului său zilnic de Update FX, foarte popular și deseori citat, primit de clienții saxo Bank, presă și traderi. Este invitat deseori în calitate de comentator la diverse canale de televiziune printre care CNBC, CNBC Arabia și Bloomberg. Alături de editorialul zilnic și aparițiile media, John scrie comentarii ad-hoc regulate, concentrându-se pe valutele importante, politicile băncilor centrale, tendurile macro-economice și alte evenimente. John poate comenta despre FX și clasele de asseturi majore dintr-o perspectivă macro.