Cercetătorii invită publicul să pășească în universul științific la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2017. Evenimentele vor avea loc vineri, 29 septembrie, în aproximativ 300 de orașe europene.
În România, centrele orașelor Alba Iulia, Arad, Bârlad, Bacău, Brașov, București, Constanța, Cugir, Deva, Hunedoara, Galați, Oradea, Ploiești, Sibiu, Suceava, Tulcea și Zalău vor fi transformate în laboratoare de știință unde vor avea loc experimente inedite, prezentări interactive, activități educative pentru copii, concursuri și multe alte activități care vor îmbina știința cu învățarea distractivă.
Dacă ești mic ia-i pe cei mari, iar dacă ești mare adu-i pe cei mici. Nimeni nu trebuie să rateze momentul în care cercetătorii scot din laboratoare cele mai noi descoperiri, invenții și proiecte pentru a le prezenta publicului de toate vârstele. Te vor întâmpina cu demonstrații fascinante și concursuri de testare a creativității în universul științific.
Fie că ești pasionat de astronomie, biologie, chimie, inginerie sau antropologie vei găsi la Noaptea Cercetătorilor Europeni cel puțin un stand care te va fascina. Vino să îți hrănești pasiunea și să descoperi lucruri noi. Nu contează vârsta atunci când știința are încă o mulțime de taine care așteaptă să fie scoase la lumină.
Noaptea Cercetătorilor Europeni face parte din seria de evenimente finanțate de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare și Inovare H2020, acțiunile Marie Sklodowska-Curie(MSCA) și își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.
Prima ediție a avut loc în 2005, iar de atunci și până în prezent evenimentul a atras peste 1,1 milioane de vizitatori. Noaptea Cercetătorilor oferă oamenilor de știință posibilitatea de a se conecta cu publicul, iar publicului oportunitatea de a descoperi lumea științei și oamenii din spatele experimentelor inedite.
Proiectul se adresează minților curioase, de la entuziaști la sceptici, oferind o gamă largă de activități științifice și educaționale. Ediția din 2016 a atras peste 35.000 de vizitatori în România. Pe termen lung evenimentul atrage noile generații către munca de cercetare și activare profesională în acest domeniu, în interiorul Uniunii Europene și crește respectul publicului larg față de munca nevăzută a cercetătorilor.
Programul detaliat pentru fiecare oraș în parte va fi publicat pe www.noapteacercetatorilor.eu.