Vehiculele electrice de oraș din categoria celor de mici dimensiuni, care nu necesită permis auto pentru a fi conduse, au înregistrat în ultimul deceniu un avans impresionant în materie de tehnologie. Tot mai fiabile, mai compacte și cu autonomie mai mare, aceste produse asigură mobilitate în condiții extrem de eficiente: preț mic de achiziție și de utilizare, viteză suficient de ridicată pentru a asigura deplasarea rapidă în mediul urban, dar și în localitățile mici, acolo unde infrastructura rutieră permite operarea în siguranță.
Dacă inițial cea mai mare popularitate în domeniu a fost atinsă de trotinete electrice, în prezent se consemnează vânzări în creștere semnificativă și pe segmentul de scutere electrice. Acestea au avantajul de a fi mai solide, dar compacte, precum și de a permite deplasarea a două persoane simultan, în cazul scuterelor electrice cu două locuri.
Cât costă un scuter electric în România
Pe piața din România, un scuter electric poate fi cumpărat chiar și la preț de sub 500 de euro. Chiar și unele modele mai performante se încadrează într-un buget de până la 1000 de euro. Așadar, costul este asemănător cu cel al smartphone-urilor performante și a celor din clasa super premium, rezultând accesibilitate remarcabilă pentru niște dispozitive care asigură mobilitate și au funcții atât de impresionante în materie de transport persoane.
În privința costurilor, ne referim desigur la achiziția din magazine online sau offline care funcționează legal în România, deci unde există garanția că aceste dispozitive îndeplinesc cerințele locale pentru folosire în trafic. Utilizatorii trebuie desigur să se informeze despre prevederile legale aplicabile, astfel încât să se respecte legislația rutieră, iar siguranța să fie deplină.
Modelele de scutere electrice pentru mobilitate urbană sunt prevăzute cu portbagaj spațios, frâne cu disc dublu și un sistem de suspensie, faruri LED puternice și semnalizatoare (pentru a îmbunătăți vizibilitatea în timpul conducerii în condiții de iluminare redusă sau de întuneric).
Scuterele electrice și impactul asupra mediului înconjurător
Trendul în favoarea automobilelor electrice este evident nu doar în Uniunea Europeană, ci și pe alte piețe precum globale, după cum arată datele vânzărilor din anul 2024. Iată că există însă și astfel de variante de mobilitate pentru deplasările rapide pe distanțe scurte, dar care validează necesitatea protejării mediului înconjurător.
Scuterele electrice reprezintă vehicule inovatoare și ecologice, proiectate pentru experiență plăcută și eficientă în oraș. Dotate cu motoare puternice, aceste dispozitive permit mobilitate ridicată în orice anotimp. Viteza de deplasare este de obicei limitată la 25 km/h. Sunt disponibile în comerțul online din România modele de scutere electrice înmatriculabile, care se pot conduce inclusiv pe drumurile publice.
Folosirea unui scuter electric poate asigura mobilitate maximă chiar și în traficul aglomerat din marile orașe precum București. Nu întâmplător, livratorii de mâncare și de produse din supermarketuri folosesc în mod frecvent astfel de vehicule pentru a ajunge rapid la clienți. Comenzile din aplicații sunt așadar onorate în cel mai scurt timp.
Scuterul electric își dovedește în acest fel utilitatea în numeroase situații, dar mulți utilizatori apreciază și experiența de condus în sine, chiar dacă scopul principal al vehiculului nu este acela de divertisment.