În seara zilei de luni, 28 ianuarie 2019, galeria „Brâncuși” de la sediul Institutului Cultural Român din Londra și-a luat rămas bun de la expoziţia „Sculptură în sticlă” a artistului Ioan Nemțoi. Deschisă în 8 noiembrie 2018 cu mare succes de public și cuprinzând o selecție generoasă de lucrări ce fac trecerea de la arta decorativă la sculptură, expoziția a fost închisă în prezența artistului, a curatoarei Mariana Nemțoi și a Sylwiei Krason, fondatoarea și editoarea șefă a revistei de artă contemporană Contemporary Lynx.
Aceasta a fost prima colaborare a ICR Londra cu revista britanică, unul dintre cei mai activi promotori ai artei est-europene în Marea Britanie, în vederea promovării creativității românești în rândul unui public nou și divers.
În cadrul evenimentului, Sylwia Krason i-a invitat pe cei prezenți în fascinantul univers artistic al celui ce, deseori, a fost supranumit „Brâncuși al sticlei”, dialogând cu acesta pe marginea bogatului simbolism al lucrărilor sale și a procesului de creație.
„Sculptură în sticlă” a fost cea de-a treia personală a artistului în Marea Britanie, după expozițiile de la the.gallery@oxo, Oxo Tower Wharf din Londra și cea de la sediul companiei McLaren din Woking, inaugurat în 2004 în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a. Proiectul a făcut parte dintr-un turneu internaţional derulat în parteneriat cu Institutul Cultural Român în Anul Centenarului, venind în continuarea expozițiilor de la Paris și Bruxelles din toamna anului trecut și continuând cu itinerarea ei la Copenhaga în luna februarie.
Ioan Nemţoi este unul dintre cei mai bine cotaţi artiști români ai momentului, adesea supranumit „Brâncuşi al sticlei”. Lucrările sale se regăsesc în colecţii celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a lui Kofi Annan sau a lui Vladimir Putin, Emma Nicholson, ASR Principesa Margareta a României, dar şi în Muzeul Vaticanului, Kunst Palast din Düsseldorf, sediul UNICEF, Waterland Neeltje Jans Museum Olanda, Casa Albă sau în galerii prestigioase din Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Ungaria, Germania, Belgia. Reuşita artistului constă în ştergerea graniţelor dintre arta decorativă şi sculptura monumentală, graţie unui vocabular plastic propriu. Ioan Nemţoi este cunoscut în întreaga lume pentru „roşu de Nemţoi”, inspirat din răsăritul şi apusul dealurilor moldave.
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/.