Editura Polirom isi exprima regretul pentru trecerea in nefiinta a prozatorului si traducatorului Alexandru Vlad.
Scriitorul clujean s-a stins din viata ieri, 15 martie 2015, la varsta de 64 de ani. Acesta ar fi implinit 65 de ani in data de 31 iulie.
Potrivit presedintei Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din Romania, Irina Petras, prozatorul Alexandru Vlad lucra in ultimele saptamani de viata la corectura editiei revizuite a volumului Ploile amare, in curs de aparitie la Polirom.
Prozatorul şi traducatorul Alexandru Vlad s-a nascut pe 31 iulie 1950, la Suceag. A absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca in 1974.
In anul 2008, a publicat la Polirom romanul Curcubeul dublu, un experiment textual, un roman in care textul curge in secvente aparent scindate spatio-temporal, presarat de diverse interventii ce presupun fragmente aparent non-literare (reclama la o bere autohtona, de exemplu), toate menite sa confere scrierii o nota autobiografica, precum si una experimentala.
A mai publicat volumele: Aripa grifonului, Drumul spre Polul Sud, Frigul verii, Fals tratat de convietuire: trei tablouri din secuime şi un malaxor, in colaborare cu Daniel Vighi, András Visky, intr-o versiune conceputa şi editata de Marius Lazar, Sticla de lampa,Viata mea in slujba statului, Iarna, mai nepasatori ca vara, Masline aproape gratis, Ploile amare, Cenuşa in buzunare.
De asemenea, fragmente din opera lui Alexandru Vlad se regasesc in antologiile Nuvela şi povestirea romaneasca in deceniul opt, Chef cu femei urate, Generatia 80 in proza scurta şi Competitia continua.
A realizat traduceri din Joseph Conrad, W.H. Hudson şi Vladimir Tismaneanu. O parte din cartile prozatorului Alexandru Vlad au fost traduse in limba germana.
De asemenea, acesta a primit premiul USR pentru debut in 1980, iar in 2011, a fost distins cu premiul Academiei Romane.
In 2004, Alexandru Vlad a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural" in grad de Cavaler, iar in 2010, in grad de Ofiter.