Nina Munteanu
Editura Paralela 45
V-ati putea intreba de ce o asemenea carte in conditiile in care putem tine un jurnal extrem de simplu, pe hartie, pe calculator sau pe internet. Multi au jurnale, clasice ori "moderne", online, asa ca e clar ca stiu a scrie unul. As zice ca aveti dreptate, multi au asemenea jurnale, dar as recomanda in acelasi timp tuturor – si celor care au un asemenea jurnal, indiferent de suportul pe care il tin, si celor care nu au (acum sau nu au avut vreodata) sa citeasca aceasta carte scrisa de Nina Munteanu, o autoare din Canada, de origine romana, cunoscuta multora poate pentru proza science fiction.
In lucrarea de fata o sa gasiti, sistematizate, o sumedenie de informatii de ajutor pentru tinerea unui jurnal si pentru utilizarea lui ulterioara. Da, jurnalul este acel spatiu unde fiecare poate sa isi astearna orice gand, in orice moment, este locul unde oricine poate fi liber. Dar a tine un jurnal necesita exercitiu, implica munca, atentie si rafinare permanenta.
Cartea este gandita mai degraba pentru cei care nu tin un asemenea jurnal desi, asa cum spuneam, lectura este interesanta si de ajutor si pentru cei care au unul sub forma unui blog personal, ori tinut intr-un loc nepublic (calculator/hartie). Intai sunt prezentate informatii despre jurnal si scris, apoi cititorul afla de unde ar fi bine sa inceapa, de ce factori trebuie sa tina seama, plusuri si minusuri. Urmeaza un capitol dedicat inceputului – adesea cel mai greu -, iar apoi o sectiune despre "cum sa continui". Da, un capitol important, vital chiar cand vine vorba despre scris, intrucat multi sunt cei care se apuca de o sumedenie de lucruri si proiecte dar, din diverse motive, abandoneaza multe dintre acele idei.
Urmeaza apoi un capitol extrem de interesant despre cum sa folosesti la maximum un jurnal. Da, se pot culege roade de pe urma jurnalului, iar care sunt acestea si cum puteti sa profitati de pe urma jurnalului va las sa aflati singuri citind cartea. Ultimul capitol se refera la securitatea jurnalului si ajunge sa dezbata teme importante, de la conferirea unei note intime jurnalului si pana la ce dezvalui si ce nu pe un blog, intr-un jurnal online si moderarea comentariilor.
Aveti si cateva exercitii foarte interesante, dar si o seama de recomandari utile care sa va ajute in a incepe si a tine un jurnal valoros pentru voi.
Va recomandam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}