La invitaţia Institutului Cultural Român, scriitorii Lucian Dan Teodorovici şi Ion Vianu vor susţine, în cadrul Tîrgului internaţional de carte de la Viena, cîte o lectură publică la Forum Literatur, în zilele de 13, respectiv 14 noiembrie 2009. Lecturile şi discuţiile vor fi moderate de reputatul scriitor austriac Jan Koneffke.
Vineri, 13 noiembrie, ora 11.30 – Messe Wien, Forum Literatur
Lucian Dan Teodorovici va citi un fragment din romanul Circul nostru vă prezintă… (Polirom, 2007), tradus în limba germană de Georg Aescht.
Sîmbătă, 14 noiembrie, ora 13.00 – Messe Wien, Forum Literatur
Ion Vianu citeşte din ultimul său roman, Tsilla, aflat în curs de publicare. Traducerea îi aparţine lui Georg Aescht.
Circul nostru vă prezintă: a fost prima carte a lui Lucian Dan Teodorovici apărută la Editura Polirom (colecţia „Ego”, 2002; ediţia a II-a, colecţia „Ego. Proză”, 2007).
Romanul a apărut în limba engleză la prestigioasa editură americană Dalkey Archive, în traducerea lui Alistair Ian Blyth, cu titlul Our Circus Presents…. Traducerea a apărut cu sprijinul Institutului Cultural Român prin Translation and Publication Support Program (TPSP).
Cartea va fi publicată, anul acesta, şi în limba maghiară la L’Harmattan Könyvkiadó, în traducerea Susanei Nagy. Un fragment în limba maghiară a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional al Cărţii de la Budapesta, ediţia 2009. De asemenea, romanul va fi publicat în limba italiană la Editura Zonza Media Group, în traducerea Ilenei Maria Pop.
Lucian Dan Teodorovici este coordonator al colecţiei „Ego. Proză” a Editurii Polirom şi senior-editor al săptămînalului Suplimentul de cultură, Iaşi. La Editura Polirom a mai publicat: Atunci i-am ars două palme (P2004), Cu puţin timp înaintea coborîrii extratereştrilor printre noi (ediţia a II-a revăzută şi adăugită, 2005) şi Celelalte poveşti de dragoste (2009).
Ion Vianu (n. 1934, Bucureşti) începe studii de filologie clasică, apoi urmează medicina. În 1977 emigrează. Publică în străinătate articole şi studii privind istoria şi filosofia psihiatriei şi se distinge ca unul dintre colaboratorii constanţi ai postului de radio Europa Liberă.
La Editura Polirom a publicat : Amintiri în dialog. Memorii (în colaborare cu Matei Călinescu, 1994; ediţia a II‑a, revăzută şi adăugită, Editura Polirom, 1997; ediţia a III‑a, Editura Polirom, 2005), Caietele lui Ozias (2004), Vasiliu, foi volante (2006). La Editura Cartea Românească a publicat Necredinciosul (2008).
Anul acesta i-a apărut volumul autobiografic Exerciţiu de sinceritate (colecţia „Ego-grafii”), volum care propune o incursiune în anii dinaintea exilului său, de la cererea de intrare în partid (la care, în contextul evenimentelor ulterioare, nu mai primeşte nici un răspuns) la semnarea apelului Goma şi, în cele din urmă, plecarea la Paris în 1977. Textul a fost scris la sfîrşitul anului 2006, înainte ca autorul să intre în posesia dosarului de la Securitate. Cîteva documente au fost totuşi incluse în addenda: două note informative şi procesul-verbal al şedinţei de excludere din postul pe care Ion Vianu îl avea la Institutul de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, proces-verbal care completează amintirile autorului şi redă atmosfera acelor vremuri.
În perioada 12 – 15 noiembrie 2009, Institutul Cultural Român organizează standul României la Tîrgul internaţional de carte de la Viena, Buch Wien 2009. Buch Wien combină un tîrg de carte internaţional cu un sofisticat festival de literatură care se desfăşoară în spaţii neconvenţionale din întreg oraşul.
Standul României, cu o suprafaţă de 24 de metri pătraţi, va avea ca temă împlinirea a douăzeci de ani de la căderea comunismului. Vor fi expuse peste 130 de volume aparţinînd editurilor româneşti, precum şi o selecţie dintre cele mai reprezentative titluri apărute în străinătate prin programele de finanţare derulate de Institutul Cultural Român prin Centrul Naţional al Cărţii.
Centrul Naţional al Cărţii va participa, de asemenea, la seria de dezbateri privind statutul culturii traducerii şi politicile de finanţare a acesteia la nivel european, naţional si local, dezbateri reunite sub titlul „On Translation” şi care vor avea loc pe data de 13 noiembrie. Corina Bernic va prezenta în cadrul acestor conferinţe activitatea Centrului Naţional al Cărţii, strategiile româneşti de implementare a programelor de finanţare a traducerii, rezultatele obţinute în cei trei ani de derulare a acestor programe, precum şi problemele întâmpinate de la demararea acestora de către Institutul Cultural Român. La aceste conferinţe vor participa fundaţii şi instituţii internaţionale precum Erste Stiftung, Comisia Europeană, Ministerul de Externe al Austriei, NextPage (Bulgaria), Federation of European Publishers etc.
Mai multe detalii despre Tîrgul Internaţional de Carte Buchwien 2009 şi Săptămîna lecturii de la Viena găsiţi pe site-ul www.buchwien.at.
{mosloadposition user10}