În primele săptămâni ale toamnei, zece școli din sectorul 6 al capitalei au devenit simboluri culturale ale comunității prin intermediul expoziției interactive și incluzive Români de poveste. În plus, peste 300 de elevi au participat la caravana educațională inițiată de povestitorii A fost Odată, prin ateliere de educație non-formală.
Pornind de la ideea că poveștile românilor care au pus țara noastră pe harta lumii prin invenții, descoperiri, recorduri mondiale, inteligență, muncă trebuie aduse în atenția noilor generații de copii prin mijloace moderne și digitale, echipa A fost odată a ajuns la sute de elevi din școli de masă și speciale. Copiii au învățat prin joc despre repere culturale din mai multe domenii: literatură, istorie, sport, artă, știință și au primit kit-uri educaționale care să le amintească despre această experiență frumoasă.
În următoarea perioadă, trecătorii, elevii, părinții și profesorii se vor putea bucura de poveștile deja existente pe platformă https://afostodata.ro/romani-de-poveste/ scanând QR code-ul inserat în expozițiile de la intrarea școlilor: https://afostodata.ro/despre-noi-despre/romani-de-poveste-in-sectorul-6/ Proiectul are în vedere cresterea aparteneței la comunitate prin transformarea școlilor din cartiere în hub-uri culturale. Expozițiile devin astfel un liant între ceea ce semnifică instituția școlară în comunitate și oamenii care gravitează în jurul acesteia.
„Scriitorii, pictorii, personalitățile românești nu mai pot fi doar statui în parcuri sau fotografii în manual, ci trebuie să aibă o poveste și un sens în mintea și inimile copiilor”, spune Măriuca Mihăilescu, coordonatorul proiectului.
Toate poveștile pot fi accesate gratuit pe telefon, tabletă, PC, iar conținutul audio este disponibil și ca podcast în iTunes și Spotify. De asemenea, materialele educaționale conexe, fișe de lucru și quiz-uri interactive, pot fi folosite la clasă și acasă pentru a verifica informațiile acumulate. Colecția de povești este una dintre puținele putinele resurse educaționale culturale din România tradusă și în limba semnelor române pentru copiii cu deficiență de auz.
Proiectul a fost co-finanțat de Primăria Sectorului 6 al Municipiului București, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului CULTURA. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Sectorului 6 al Municipiului București, prin Centrul Cultural European Sector 6, puteți accesa www.primari6.ro.