aces – Academia Școlilor din Europa Centrală dă startul unui nou concurs de proiecte dezvoltate în parteneriate internaţionale între şcoli
“Diversitatea” este tema ediției de anul acesta a concursului de proiecte dezvoltate în parteneriate internaţionale între şcoli. Competiţia este organizată de către aces, Academia Şcolilor din Europa Centrală – una dintre cele mai mari reţele internaţionale de şcoli din regiune – România fiind una dintre cele 15 ţări participante.
“Eu și ceilalți. Să descoperim diversitatea din jurul nostru” este tema generală a ediției din acest an. În societatea actuală, diversitatea s-a transformat din excepție în normă: persoane de diferite etnii, religii, vârste, genuri și orientări sexuale conviețuiesc și trebuie tratate ca fiind egale. Școlile, dar mai ales proiectele școlare cum este și aces le oferă elevilor posibilitatea de a interacționa cu persoane din culturi diferite și de a învăța unii de la alții. Astfel, elevii încep să vadă lumea prin alți ochi, fapt care va genera gândirea critică, o mai mare deschidere și creativitate – calități esențiale pentru lumea în care trăim.
Şcolile şi liceele din toate oraşele din România sunt invitate să-și găsească o școală parteneră într-una dintre țările participante la aces. Un motor de căutare online www.aces.or.at/partnerfinder) va ajuta școlile să-şi găsească « partenerul ideal » de proiect, în conformitate cu interesele şi cerinţele comune. Următorul pas este implementarea în parteneriat a unei idei comune de proiect, care să trateze aspecte variate ale diversității ca identitatea, discriminarea, standarde și valori comune etc. Printre orașele partenere pentru țările din România se numără : Zagreb, Praga, Budapesta și multe altele.
Propunerile de proiecte pot fi trimise până la data de 30 aprilie 2013.
Un juriu internaţional va evalua şi selecta cele mai bune proiecte, iar câştigătorii vor fi premiaţi cu o bursa și cu susținere pe tot parcursul implementării. Alături de colegii lor din străinătate, elevii și profesorii lor vor implementa ideea comună de proiect. Totodată, proiectul include și un program de vizite între țări, pentru a expune elevii participanți la experiențe cât mai diverse, esențiale schimbului multicultural. Mai mult, câștigătorii vor primi sprijin suplimentar pe tot parcursul fazei de implementare și vor lua parte la întâlniri internaționale de lucru, unde vor împărtăși experiențe, vor învăța noi metode educaționale și vor dezvolta ideea lor pentru un proiect multicultural.
aces – Academia Şcolilor din Europa Centrală
Reţeaua de şcoli aces a fost inițiată în 2006 de către Fundaţia ERSTE. Proiectul este coordonat de VČELÍ DOM (Slovacia) și Interkulturelles Zentrum (Austria) și este susţinut de Ministerele Educaţiei din toate cele 15 ţări participante. Obiectivul aces este acela de a crea condițiile necesare pentru dialog intercultural și cooperare între elevi și de a crea o rețea permanentă de cunoștințe comune, metode comune de învățare și inovație. La ediţiile precendente ale aces au luat parte aproximativ 23.000 elevi şi 3.000 profesori din 15 ţări participante. Pâna în prezent din România au participat 63 de școli care au înscris 97 de proiecte.
Informații pe scurt:
Tema concursului de proiecte: “Eu și ceilalți. Să descoperim diversitatea din jurul nostru”
Termenul limită pentru înscrieri: 30 aprilie 2013
Țări participante: Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.
Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul: www.aces.or.at
{mosloadposition user9}