Peste 30 de persoane – arhitecţi şi manageri ai unora dintre cele mai reputabile companii distribuitoare de materiale de construcţii, precum şi profesori şi reprezentanţi ai părinţilor – s-au reunit pe data de 18 iulie, la sediul Şcolii Internaţionale Cluj pentru a participa la un workshop de “design integrat” coordonat de Steven Borncamp, CEO şi Preşedinte al Consiliului Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC) şi de Conf. Dr. Ing. Dorin Beu, Director al filialei RoGBC Transilvania.
Clujul a fost ales de către RoGBC pentru deschiderea sediului primei filiale regionale, iar proiectul Şcolii Internaţionale Cluj de a dezvolta campusul prin ridicarea unei clădiri construite pe principii verzi se aliniază îndeaproape cu obiectivele RoGBC. Astfel, Consiliul Român pentru Clădiri Verzi doreşte să faciliteze crearea de clădiri model care să promoveze beneficiile desfăşurării programelor de educaţie într-un spaţiu care respectă mediul şi care are în vedere sănătatea beneficiarilor, din faza de proiect şi până în faza de execuţie.
Arhitecţi precum Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Robert Farczadi şi Monica Raţiu, împreună cu manageri şi reprezentanţi ai unor companii de profil precum Secpral Pro Instalaţii, Cemacon, Rehau, Ambient au discutat, pe parcursul unei sesiuni intense de trei ore, metodele prin care se poate crea în România o mai mare deschidere pentru a construi sau pentru a reabilita clădiri urmând principii de proiectare arhitecturală sustenabilă şi folosind materiale care nu dăunează mediului. Steven Borncamp, în calitate de CEO şi Preşedinte al Consiliului Român pentru Clădiri Verzi a prezentat participanţilor importanţa şi beneficiile desfăşurării programelor de educaţie în interiorul unei astfel de clădiri, demonstrate de studii de specialitate: creşterea cu 26% a ritmului de învăţare al elevilor, îmbunătăţirea cu 18% a rezultatelor obţinute la examene, reducerea cu peste 10% a absenţelor elevilor şi ale angajaţilor pe motive medicale. Foarte important, în cazul clădirilor construite pe principii sustenabile, costurile de întreţinere pot scădea cu până la 70% şi în unele cazuri chiar cu 90%, a subliniat domnul Borncamp. Oraşul Cluj-Napoca este primul din ţară care ia măsuri concrete pentru încurajarea dezvoltării sustenabile, Consiliul Local adoptând în data de 24 mai hotărârea conform căreia proprietarii de clădiri verzi vor achita doar jumătate din impozitul pe clădiri, începând cu anul 2013. Arhitectul Robert Farczadi, fondatorul biroului de arhitectură PojectA consideră că evenimentul organizat de către RoGBC şi Şcoala Internaţională Cluj este “de un real interes pe un subiect actual şi de maxim interes şi impact pentru societatea noastră.”
Doamna Simona Baciu, fondatoarea Şcolii Internaţionale Cluj şi gazda evenimentului şi-a exprimat entuziasmul faţă de această iniţiativă importantă a RoGBC, punctând faptul că este “un moment istoric”, fiind pentru prima dată când specialişti din diverse domenii şi membri ai comunităţii îşi reunesc eforturile pentru a decide împreună asupra celor mai bune strategii de proiectare, construcţie şi promovare a clădirilor verzi dedicate educaţiei. Aceste decizii vor fi adoptate în premieră în vederea dezvoltării campusului Şcolii Internaţionale Cluj, urmând să fie implementate pe scară largă pentru a crea şcoli “verzi” pe plan naţional.
Prima clădire verde din campusul Şcolii Internaţionale Cluj devine astfel un model în peisajul arhitectural şi educaţional românesc, fiind prima clădire dedicată educaţiei în România care este proiectată pe principii verzi şi care este realizată cu materiale de construcţie şi tehnologii sustenabile, oferind beneficii demonstrate pentru sănătatea utilizatorilor şi pentru eficientizarea procesului educativ.
Pornind de la analiza acestor beneficii, workshop-ul a oferit cadrul ideal pentru lansarea Campaniei “Construieşte Şcoli Verzi”, iniţiată de RoGBC, care include:
· lansarea cursului “Crearea şi managementul de şcoli verzi”; un curs informativ pentru constructori, utilizatori, administratori de şcoli interesaţi să îşi desfăşoare activitatea într-o clădire verde;
· proiecte demonstrative și o competiţie naţională la care se vor câştiga produse şi servicii sustenabile pentru şcolile din România;
· informaţii despre o zi internaţională sărbătorită de elevi, cadre didactice, părinţi, oameni de afaceri, reprezentanţii autorităţilor publice locale şi lansarea de activităţi ce promovează beneficiile unor şcoli sănătoase şi sustenabile.
Atât RoGBC, cât şi Şcoala Internaţională Cluj au convingerea că toţi copiii din România merită să înveţe în clădiri care: au lumină naturală din abundenţă; sunt construite cu materiale care nu conţin substanţe toxice; deţin un sistem de izolare fonică performant; reduc consumul de energie şi au un impact pozitiv asupra mediului; creează un ambient plăcut ce încurajează participarea activă a elevilor la orele de curs. O clădire construită pe principii verzi poate influenţa pozitiv procesul educaţional de predare – învăţare, iar elevii şi profesorii devin astfel beneficiari direcţi ai celor mai moderne tendinţe de proiectare arhitecturală sustenabilă şi totodată modele de comportament eco.
Despre organizatori:
Romania Green Building Council este o asociaţie non-profit, apolitică, ce încurajează condiţiile de piaţă, educaţionale şi legislative necesare pentru promovarea construcţiilor de înaltă performanţă care sunt atat sustenabile, cat şi profitabile. RoGBC a primit acreditare ca” Established Member" (Membru cu Drepturi Depline) al World Green Building Council (Consiliul Mondial pentru Clădiri Verzi).
Organizaţia este structurată dupa modelul de succes al altor Consilii pentru Clădiri Verzi ce au obţinut rezultate semnificative în facilitarea implementării construcţiilor verzi în alte ţări, precum Statele Unite ale Americii ( www.usgbc.org), Canada (www.cagbc.org), Germania (www.dgnb.de), şi Marea Britanie (www.ukgbc.org).
Scoala Internationala Cluj este singura scoală acreditată pe curriculum naţional şi curriculum Cambridge, acreditări obţinute cu punctaj maxim. Este singura şcoală din Transilvania care oferă un traseu educaţional complet, de la creşă până la liceu. Familii din 27 de ţări au ales şcoala Internaţională Cluj pentru educaţia pe care o oferă la standarde internaţionale. www.scoalainternationala.ro