Spectacolul „Școlarii neastâmpărați” după Johann Nestroy, a avut loc la București, în premieră națională, vineri, 23 octombrie 2015, într-o distribuţie formată în exclusivitate din copii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani.
Premiera a fost urmată de o nouă reprezentație, în data de 5 noiembrie.
Spectacolul i-a încântat atât pe copii, cât și pe adulți, fiind o reproducere fidelă, nu tocmai flatantă, a sistemului de învățământ actual, atât din România cât și din alte țări.
„Școlarii neastâmpărați“, o comedie burlescă într-un act, cu multă muzică, a avut premiera în 1847, la Viena. Johann Nepomuk Eduard Ambrosius Nestroy (7 dec. 1801 – 25 mai 1862) a fost cântăreț, actor și dramaturg al tradiției populare austriece a perioadei Biedermeier și imediat după aceasta. Deși numit ‘’Shakespeare al Austriei’’, ca și stil el este mai curând comparabil cu Moliere.
A devenit repede o figură de seamă în societatea și cultura austriacă. Nestroy a folosit comedia pentru a parodia, a critica. Lucrând însă cu ministrul conservator Klemens von Metternich, a trebuit să-și elaboreze cu grijă piesele, îngrădit fiind de cenzura timpului. Interesul său pentru jocul de cuvinte a fost legendar. Muzica a jucat un rol important în munca sa. Cântecele elaborează teme sau ajută la intriga piesei.
Mini-stagiunea trupei Teatrului Vienez de Copii include încă opt reprezentații ale spectacolului „Școlarii neastâmpărați“. Membrii trupei sunt nerăbdători să aibă un public numeros!
– Joi, 5 noiembrie, ora 19:00
– Duminică, 8 noiembrie, orele 11:00 și 19:00
– Marți, 10 noiembrie, ora 19:00
– Duminică, 15 noiembrie, orele 11:00 și 19:00 (spectacol reprogramat)
– Joi, 19 noiembrie, ora 19:00 (spectacol reprogramat)
– Duminică, 22 noiembrie, orele 11:00 și 19:00.
Evenimentul are loc în Centrul vechi al capitalei, la Teatrul de pe Lipscani, din strada Lipscani nr. 53, sub Patronajul E.S. Ambasador al Republicii Austria la București, Gerhard Reiweger.
Reprezentația este componenta spectaculoasă a unui proiect mai amplu, Teatrul Vienez de Copii desfășurând, în primul rând, un curs de dezvoltare personală prin intermediul teatrului. După șase luni de curs, copiii probează ieșirea în fața publicului, o experiență importantă pentru dezvoltarea lor ulterioară.
Obiectivele noastre: educație, dezvoltare personală, o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber. “Teatrul este ca un simulator de zbor pentru viaţa reală!” – Prof. Dr. Manfred Spitzer, susținător al activității Das Wiener Kindertheater și Teatrului Vienez de Copii.
Mulţumim sponsorilor care au făcut posibil proiectul “Copiii pe scenă – 2015”: UNIQA Asigurari, NHR AGROPARTNERS, VA Intertrading, BNP Paribas, Pallex, Schenker.
Mulţumim partenerilor care ne acordă sprijin în activitate: Cohn&Jansen JWT, Mazars, Teatrul de pe Lipscani, Tarom,TVR, Radio România Cultural, Radio România, www.calendarevenimente.ro.