Grupul artistic român focAR a început săptămâna trecută rezidența de o lună de zile într-un container naval plasat în arondismentul 7 al orașului Lyon. Containerul va fi folosit atât ca atelier de lucru cât și ca spațiul expozițional ulterior. Vernisajul expoziției este eveniment paralel al Bienalei de Artă Contemporană de la Lyon, în cadrul secțiunii Resonances.
Rezidența artistică numită City Switch (Schimb de orașe) este un program de schimb internațional de artiști între Franța și România. Ediția 2011 este organizată de Galeria Roger Tator din Franța și Modernism.ro din România.
Artiști: grupul focAR (Alina Tudor și Răzvan Neagoe)
Titlul proiectului: Je passé / J’habite / Je vis
Locație: 1 Quai Claude Bernard, Lyon 7ème, France
Perioada de desfășurare:
Perioadă de lucru: 16 august – 16 septembrie 2011
Vernisaj: 16 septembrie, 19h
Nocturnă: 16 septembrie, 19h
-în secțiunea Resonances a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană, Lyon (ediția 11)
Expoziție: 17 septembrie – 16 octombrie 2011
Tema artiștilor focAR pornește de la conceptul „Lyon-oraș turistic, Lyon-oraş civic”, propunând o reflectare în interior a spaţiului exterior, aşa cum există el pentru cei care locuiesc sau vizitează orașul.
„Amestec plăcut şi civilizat de foarte nou şi foarte vechi. Două noţiuni care, paradoxal, supraviețuiesc juxtapuse la fel de bine şi care se ajută reciproc. Se pun în valoare.
Linii drepte, linii frânte şi curbe abundente sau reţinute. Repetiţie şi alternanță. Şi secvenţialitate. Cubul şi paralelipipedul devin module. Ferestre-cub, deschideri paralalelipipedice…toate organizate perfect.
În fiecare cub stă un om, la fiecare fereastră este o floare. Om lângă om, floare lângă floare…cutie lângă cutie, cutie în cutie, fereastră, ușă şi 1,618033.
Construcţie imaginară despre un loc şi oameni.” (Alina Tudor)
Artiștii iau în considerare două tipuri de realităţi, orașul vizitatorilor şi oraşul locuitorilor săi ce coexistă fără a se anula unul pe cealălalt, orașe pe care le recompun la scară artistică în cadrul rezidenței.
„Pornind de la ideea că orice loc se defineşte prin mulţimea care îl animă, ne aflăm în faţa unei mixturi de rase şi naţionalităţi pe care turismul o ajută să fie cât mai diversă. Astfel omul devine asaltat de oameni, din exterior, care vin şi pleacă. Agitaţie, ordine şi dezordine.” (Răzvan Neagoe)
Galeria Roger Tator din Lyon, Franța desfășoară un program de schimb internațional de artiști numit City Switch și colaborează cu operatori culturali din Europa de Est pentru implementarea acestuia. Proiectul se adresează atât artiştilor est-europeni cât și celor francezi, prin invitarea acestora să lucreze în spaţii urbane din Franţa și respectiv țara de proveniență. Anul 2010-2011 a însemnat schimb de artiști Franța-România. Etapa de la Lyon este organizată de Modernism.ro și are ca artiști invitați grupul român focAR.
Modernism.ro susține, promovează și expune în online artiști români contemporani, creativi români, evenimente culturale de anvergură, proiecte internaționale din toate domeniile artei contemporane. Modernism produce, dezvoltă și susține proiecte „offline”: proiecte expoziționale („Detaliile încep pășind”), proiecte de mobilitate a artiștilor prin parteneriate cu galerii, instituții și evenimente de profil din Europa (Platforma 11, Institute Culturale Românești în străinătate, Bienala de la Moscova) și dezvoltă în parteneriat rezidențe artistice („City Switch 2011”).
Grupul artistic focAR format din Alina Tudor și Răzvan Neagoe are o bogată experiență expozițională în domeniile performance, fotografie, video art, instalații, intervenție în spațiu public, artă publică și câștigători ai premiului Uniunii Artiștilor Plastici din România în 2007.
Organizatori: Galeria Roger Tator Lyon, Modernism.ro București
Parteneri: Institutul Cultural Român din Paris, Roberta Cimetta Fund, Resotainer, Mondrian Restaurant
Parteneri media: Zeppelin Magazine, Radio France International