Următoarele luni vor aduce câteva manevre disperate ale politicienilor menite să salveze sistemul fiscal, potrivit Saxo Bank. În raportul pe ultimul trimestru al anului, banca specializată în tranzacții și investiții online arată că acest lucru va duce, în cele din urmă, la Criza 2.0
În lunile care s-au scurs, economia mondială a trecut de la rău la mai rău. Perspectivele de creștere economică s-au diminuat considerabil, iar guvernele și băncile centrale se străduiesc acum să salveze sistemul încă o dată. În Europa, eforturile guvernelor de a salva Uniunea Europeană de criza datoriilor s-au diminuat și ele, de vreme ce formațiunile politice aflate la putere sunt tot mai îngrijorate de agenda locală. Cu toate acestea, pentru prima dată în luni de zile, Saxo Bank este optimistă și crede că această Criză 2.0 poate aduce o confruntare reală între demonii crizei lumii Occidentale și practicile proaste și ar conduce la piețe libere în care alocarea capitalului s-ar face în funcție de cel mai mare profit marginal.
Comentând previziunile, Steen Jakobsen, economist șef Saxo Bank, a declarat:
“Eforturile politicienilor din țările dezvoltate de a salva economiile fără împrumuturi, stimulente și emisiuni monetare au eșuat din 2008 încoace, în sensul construirii unei reveniri sustenabile. Se pare că politicienii și băncile centrale nu prea au învățat mare lucru din greșelile trecutului. De fapt, se pare că vor să dubleze aceste eforturi, o situație pe care am numit-o Intervenție Maximă, situație care credem că va conduce la Criza 2.0”.
“Pe de altă parte, credem că va exista o confruntare reală între demonii datoriilor și practicile proaste, înlocuind rutina pe care am văzut-o de când a început criza financiară globală. Acum, mai mult ca oricând, ar fi timpul să ne gândim la sensul adevărat al cuvântului criză: un punct de cotitură, nu o perioadă extinsă de necazuri. Cu toate acestea, investitorii trebuie să-și fixeze centurile de siguranță pentru că ne așteaptă o cursă dură – una care ne va duce, sperăm, într-un loc mai bun, odată aterizați.”
În raportul trimestrial pe Q4 2011, analiștii Saxo Bank se concentrează pe următoarele zone:
Previziuni macro
Deși economia mondială va înregistra o creștere economică robustă anul acesta, de 3,8%, cifra nu arată decât distanța dintre țările dezvoltate și cele emergente. În timp ce economiile dezvoltate, conduse de luptătorii grei (SUA și zona Euro), se chinuie să reducă pierderile, piețele emergente au crescut dobânzile odată cu presiunile inflaționiste crescânde și cererea internă semnificativă. Cererea internă în piețele emergente a rămas puternică și ar trebui să potențeze cererea slabă din economiile dezvoltate.
Politici monetare
Saxo Bank se așteaptă ca “Operațiunea Twist” să fie următorul pas către noua emisiune monetară, cel mai probabil undeva în primul trimestru al lui 2012. De asemenea, Saxo Bank se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să reintroducă, înainte de sfârșitul anului, o nouă dobândă fixă, lichidități pe termen lung pentru bănci, alimentând sistemul cu lichidătăți și forțând piețele actuale să mențină dobânzile sub dobânda de refinanțare de 1,5% – care și ea ar putea să scadă. Analiștii mențin apelul lor către o dobândă de referință fixă în Japonia pe 2011 și 2012, anticipând o posibilă nouă emisiune monetară niponă. În mod similar, Saxo Bank crede că o nouă emisiune monetară se va produce și în Marea Britanie până la Crăciun, iar dobânzile de referință nu vor crește până în 2013.
FX Outlook
Saxo Bank anticipează că profiturile realizate pe seama dolarului american vor continua să scadă, echilibrând cumva tot ce s-a câștigat pe această monedă anul trecut și în prima parte a lui 2011. Euro ar putea primi o gură de oxigen, pe termen scurt, dacă UE va reuși să iasă din impas și să impună disciplină pe piață. Coroană norvegiană pare un pic mai sigură decât cea suedeză, dar va fi greu să imite performanțele uimitoare ale francului elvețian. Dolarul australian și cel neozeelandez rămân supraapreciați, motiv pentru care tranzacțiile pe aceste monede vor rămâne și ele secundare.
Opțiuni Forex
În ciuda nivelurilor curente ridicate de volatilitate, Saxo Bank se arată prudentă față de orice poziții de opțiuni downside EUR pe termen scurt și înclină mai mult în favoarea pozițiilor de opțiuni pe termen lung orientate spre beneficii provenite dintr-un spot de nivel scăzut EURUSD. Dacă va vinde opțiuni downside, Banca va implementa mai degrabă o strategie conservatoare, cum ar fi vânzarea de EURCHF, dacât să vândă opțiuni Vanilla simple. Acest lucru va permite investitorului să controleze riscul potențial prin 1,20.
Asia
Conform raportului Saxo Bank, China se confruntă cu o erodare a competitivității sale globale în care factorii dominanți sunt presiunile salariale legate de o inflație galopantă. Moneda chineză și reevaluarea ei gradată are și ea rolul ei, iar scăderea competitivității Chinei poate fi privită ca un factor ajutător în procesul de reechilibrare globală. Dar autoritățile chineze consideră că nu este niciun motiv de panică. Dacă vor reuși să ducă la bun sfârșit ultimul plan cincinal, atunci această dezvoltare și impactul ei asupra balanței comerciale nu vor reprezenta o problemă majoră.
Equity Outlook
Analiștii băncii nu recomandă investitorilor să mizeze totul pe echități, în ciuda fundamentelor atrăgătoare. Are mai mult sens să păstrezi o rezervă, dacă stocurile continuă să scadă datorită unor evenimente neprevăzute și, să mărești expunerea, dacă stocurile se prăbușesc. Acest lucru poate crește tensiunea multor investitori, dar este cea mai profitabilă strategie: să continui să crești expunerea la bunurile riscante. Dacă vor apărea surprize în datele economice viitoare, cei mai mari câștigători vor fi acțiunile din sectoarele financiar, materii prime și industrial. Investitorii care vor să își asume riscuri, trebuie să țină cont de aceste sectoare, deoarece aici există cel mai mare potențial raport risc-câștig.
Previziuni pe mărfuri
Piețele de comodități vor continua să fie guvernate de grijile despre potențialul impact al unei economii mondiale în scădere. Drept consecință, comoditățile ciclice cum ar fi energia și metalele de bază au suferit, în timp ce inundarea porturilor sigure și vremea rea au fost principalele motive pentru câștigurile pe piețele de metale prețioase și bunuri agricole. Saxo Bank crede că întărirea dolarului din septembrie va continua și în ultimul trimestru al anului, iar acest lucru va avea un efect de diminuare asupra performanțelor de pe piața comodităților, asigurând o performanță relativ plată în 2011 a indicilor pentru principalele mărfuri.
La acest link găsiți raportul complet “Saxo Bank Outlook Q4 2011”:
//www.saxobank.com/Documents/Q4_Outlook_2011.pdf.