Incertitudinea și mișcările imprevizibile ar putea fi mai degrabă norma decât excepția, potrivit raportului Saxo Bank pe trimestrul al treilea 2011. A doua jumătate a anului va fi volatilă, iar incertitudinea va fi mare, aproape la fel ca în timpul recesiunii.
Raportul Saxo Bank pe Q3 demonstrează că stimulentele monetare de la băncile centrale sau alte instituții financiare se vor extinde către toate economiile lumii. Asta va aduce creșteri economice un pic mai consistente, dar vor crește și povara plăților, lucru care va cere schimbări structurale. Orice soluție pe termen lung trebuie să țină cont de felul în care Europa se târăște undeva în zona creșterii minime. O soluție bazată pe cumpărarea de timp nu va face altceva decât să ne aduca un pic mai aproape de Criza 2.0 în toată splendoarea ei.
Cu aceste lucruri în minte, indentificăm trei teme majore:
• problema datoriilor în UE și SUA: timpul s-a scurs și e nevoie de decizii
• creșterea economică din Asia/China a scăzut în timp ce încercau să stăvilească inflația
• tensiunile sociale trebuie ținute în frâu, altfel vom scăpa de sub control tinerele generații, vom pierde simțul unității, baza necesară creșterii sustenabile, păcii și prosperității
Comentând raportul, Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank, a spus:
“Criza financiară a fost o oportunitate pierdută și de către factorii de decizie politică și de politicieni. Numai în vremuri dificile se poate crea un consens prielnic, însă liderii lumii au decis să acumuleze datorie peste datorie, transferând riscul din zona bancară în zona publică. După doi ani, aceste greșeli economice nu au produs niciun efect sensibil asupra parametrilor-cheie ai dezvoltării pe termen lung, cum ar fi domeniul imobiliar și locurile de muncă.”
“Demonstrațiile din centrul Madridului, Atenei, Lisabonei și ale MENA sunt semne clare că trebuie făcut ceva pentru a alinia politicile statale la nevoia de schimbări structurale. Lumea are nevoie de o agendă solidă pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă, nu de cum să obținem amânări. Ultimele șase luni ale lui 2011 vor fi foarte volatile și singura certitudine pe care o avem este… incertitudinea, la care adăugam mișcările haotice care vor fi mai degrabă normă, nu excepție.”
Saxo Bank Q3 Outlook 2011 se axează pe următoarele domenii:
Comentarii generale despre piață
Pentru că echipa de strategie a Saxo Bank se asteaptă ca lumea să se dezvolte firesc, stimularea financiară este cea mai previzibilă prognoză pentru Q3. Asta va aduce o creștere acceptabilă, dar va crește și povara plăților, ceea ce va cere schimbări structurale.
Previziuni macro
Saxo Bank crede că recentele date anunțate pe Q2, mult mai mici decât cele așteptate, scot totuși economiile din zona de risc. Incertitudinea e mare, însă e greu de crezut că ne mai putem aștepta la o recesiune.
FX Outlook
Saxo Bank prognozează că economiile marilor puteri se vor comporta în următoarele două trimestre ca într-o cursă hipică, dar în care toți caii sunt bolnavi sau hămesiți. A alege un câștigător e ca și cum ai alege un cal care este cel mai probabil să nu se prăbușească înainte de finish. Economia americană s-a îndreptat spre sud, în timp ce Banca Federală trebuie să își onoreze deadline-urile de la sfârșitul Q2. Europa periferică este, în continuare, în disperata nevoie de salvare; economia Japoniei a fost teribil zdruncinată de un dezastru natural, iar China se pregătește de o “aterizare” într-un fel sau altul, în timp ce se confruntă cu o presiune inflaționistă și o criză imobiliară.
Equity Outlook
Mahmureala pieţelor de capital în ultimele trei luni, în urma dezastrului din Japonia, s-a transformat în amărăciune, la vederea datelor economice. Îngrijorarea privind datoria Greciei şi felul în care Europa o administrează e pe punctul de a alimenta neliniştea generală. Aceste evoluţii limitează vizibilitatea pe termen scurt a acţiunilor, deşi trendul crescător se menţine. În pofida perspectivei uşor negative pe care Saxo Bank o are asupra creşterii economice globale, valorificarea acţiunilor continuă să insufle un pic de optimism referitor la acest tip de instrument. Analiştii se aşteaptă să vadă o imagine mai limpede odată ce economiile mai prind un pic de viteză în a doua jumătate a anului.
Previziuni pe mărfuri
Piața petrolului va urmări îndeaproape ceea ce se întamplă în zona economică, mai ales după ce au apărut semne de întrebare dacă OPEC va reuși să gestioneze o posibilă criză de țiței în a doua jumătate a anului. Organizația pare să fie divizată între cei care au rezerve și cei care nu. Dincolo de diferențele politice, Arabia Saudită pare să își mărească rezervele, deși prognozele pe toamnă arată un deficit de două milioane de barili pe zi. Celălalt bloc, condus de Iran, care cere prețuri mai mari și deja operează la capacitate maximă, crede că cererea de petrol se va micșora din cauza economiei americane slăbite, simptom remarcat și la alte economii.
Politica dobânzilor
Piața de futures a ajuns să împărtășească viziunea Saxo Bank potrivit căreia dobânzile vor rămâne la actualele valori și în 2012, poate chiar și în 2013. Saxo crede că o nouă emisiune monetară ar putea fi posibilă în ultimul trimestru 2011 sau primul trimestru 2012, mai ales dacă piețele de capital vor deveni în mod dramatic mai slabe.