Grecia pare, de la oră la oră, să se scufunde într-un haos profund la finalul celui de-al doilea trimestru, ceea ce aruncă proiecțiile legate de piețe într-o zonă de incertitudine.
Sub acest spectru, Saxo Bank publică raportul pe Q3, înainte de referendumul din Grecia privind apartenența la UE care, dacă nu se schimbă nimic, va avea loc la 5 iulie a.c.
Raportul pe trimestrul al III-lea are o anumită doza de risc, așadar, depinzând de modul în care va fi afectată Comunitatea Europeană de un posibil ”NU” spus de greci la referendum. Pe de o parte, optimiștii spun că Banca Centrală Europeană ar trebui pur și simplu să mai imprime niște bani, pentru a acoperi enorma datorie către creditori. Dar, până una alta, un ”NU” la referendumul din Grecia are un risc contagios în zona periferică a UE, cel puțin, și chiar ar putea crea o oarecare instabilitate globală cu mișcări neobișnuite pe piețe, cel puțin nu în sensul în care ne-am obișnuit când au apărut evenimente globale cu risc crescut.
BCE ne-a avertizat, totuși, că ceea ce va urma va fi, practic, planul de contingență al situației din Grecia și ne atrage atenția asupra unui posibil start fals al ciclului de creștere a dobânzii Rezervei Federale:
· Intrăm în faza finală a minimelor multi-decadă în randamente și inflație, dar o creștere a amândurora anul acesta se poate dovedi a fi un început fals înaintea adevăratei creșteri din 2016
· Toate privirile sunt ațintite asupra mersului lent al Fed-ului condus de Yellen către normalizarea politicii. Creșterea dobânzii Fed va fi oare genul “una și gata” sau începutul unui “ciclu normal de creștere a dobânzii”?
Saxo Bank crede că, deși datele economice nu par să susțină teoria unei creșteri de dobândă propusă de Rezerva Federală SUA, instituția condusă de Yellen ar putea să o crească oricum, o mișcare pe care, în final, o va regreta.
Steen Jakobsen, economistul șef al Saxo Bank, crede că perspectiva unei creșteri a dobânzii din partea Rezervei Federale reprezintă cel mai important eveniment de pe piață din Q3 și se așteaptă ca Fed să aibă o abordare de genul „durerea cea mai mică” sub forma „una și gata” în ce privește creșterea dobânzii in septembrie.
Steen Jakobsen spune:
“Dacă este folosită această abordare, dolarul va slăbi pe măsură ce piața va considera că Fed a terminat deocamdată, iar acest lucru va fi susținut de o creștere a costului marginal al capitalului care va opri accelerația născândă a creșterii așteptată de majoritate în H2 2015. Vom preconiza, atunci, ca materiile prime și aurul/argintul să supra-performeze ca și clase de asset-uri.”
Steen Jakobsen vede această abordare ca fiind mult mai posibilă decât scenariul așteptat, în care Fed crește dobânzile cu 2% sau mai mult până în 2018. Privind lucrurile dintr-o perspectivă mai profundă, economistul șef al Saxo Bank este surprinzător de optimist și vede economia globală îndreptându-se spre mai bine.
”Suntem în etapele finale ale acestui ciclu multi-decadă cu minime permanente ale randamentului și inflației. La rate politice zero, și chiar peste, în anumite cazuri, nimic nu funcționează. Apa îngheață la zero grade, și la fel și economiile. Avertismentul spune: suntem pe cale să intrăm într-o schimbare majoră seculară a randamentelor. Calea va fi, cel mai probabil, prin dobânzi mai mari până la sfârșitul anului, iar acest cost de capital mai mare, combinat cu costuri de producție în creștere ale economiilor – materii prime, energie și capital – vor încetini creșterea în Europa și SUA înapoi, din nou, către creștere zero.
Totuși, din acel moment încolo vom vedea îmbunătățiri reale ale economiei, cât și ale micro-economiei: întreprinderile mici și mijlocii vor împrumuta din nou, agregatele monetare vor crește, iar salariile vor crește cu greu din nou pentru prima dată în acest ciclu. Va fi un start fals în a doua jumătate a lui 2015 bazat pe speranță, apoi în 2016 vom începe să vedem cum economia se îmbunătățește de jos în sus”.
În acest context, Saxo Bank publică perspectiva sa pentru piață și ideile cheie de tranzacționare pentru următorul trimestru.
· Materii prime
Prețurile petrolului și ale aurului s-au stabilizat, în cele din urmă, într-un interval. Dar pesimiștii speră că producția în creștere a OPEC și stocurile în creștere ale SUA după sezonul de vârf al cererii vor permite prețurilor să coboare, în timp ce o creștere a dobânzii în SUA ar putea însemna o oportunitate de cumpărare pentru aur, spune Ole Hansen, Șeful strategiei pentru materii prime de la Saxo.
Hansen preconizează că al treilea trimestru va fi atunci când președinta Fed, Janet Yellen, va începe să închidă robinetul cu lichidități și menține părerea că aurul va termina anul la 1 275$ /uncie, cumva peste părerea majoritară curentă.
· Macro
Economia SUA își revine încet dar sigur, după acalmia din Q1, iar întrebarea nu mai e dacă Fed va crește dobânzile, ci când. Răspunsul la această întrebare depinde de omul pe care-l întrebi. Piața pare să fie stabilă, mai mult sau mai puțin împărțită între septembrie și decembrie, spune Mads Koefoed, Șeful strategiei macro de la Saxo Bank.
Koefoed ia în considerare și Europa, spunând că președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, are destul de multe pe cap în Q3, dar de o natură diferită, cu ieșirea Greciei din zona euro profilându-se din ce în ce mai mult în timp ce randamentele obligațiunilor suverane au crescut cu creșterea pe 10 ani a Germaniei la peste 0,8% de la mai puțin de 0,2% în Q2. El vede creșterea în regiune în continuare solidă în a doua jumătate a lui 2015, deși fără o prea mare accelerare.
· FX
Șeful strategiei FX de la Saxo Bank, John Hardy, spune că, având în vedere că Eurozona e încă în dificultate, USD își poate relua mersul în sus – dar acest lucru ține de cifre și dacă redresarea SUA e de lungă durată. După un trimestru petrecut mai ales pentru consolidarea câștigurilor vertiginoase anterioare, dolarul american va cere întreaga atenție a pieței în al treilea trimestru din acest an. Și-ar putea aduna forțele din nou, cu condiția ca datele economice americane și retorica Rezervei Federale să indice către o mișcare a dobânzii în septembrie – în ceea ce ar fi prima creștere a dobânzii în peste nouă ani.
· Venitul fix
Șeful tranzacționării venitului fix de la Saxo Bank, Simon Fasdal, spune că recenta creștere a randamentelor obligațiunilor globale s-a stabilizat deja ca o temă importantă pe piețele financiare. Ia în discuție, de asemenea, ce ar putea merge prost în acest trimestru. În afara Greciei, nu există semne reale de apariție a unor factori critici determinanți ai pieței, iar acum, ”sfânta treime” a Europei – preț al petrolului mai mic, un euro mai slab și cumpărarea de obligațiuni de către BCE – ar trebui să stimuleze economia și să trimită așteptările pentru inflație și randamentele într-o spiralã în creștere în Q3.
· Asia
Există un moment pentru a pleca la atac pe piețe și există un moment pentru întărirea apărării, spune Kay Van-Petersen, Strategist Macro pentru Asia la Saxo Bank. Un foarte posibil mediu extrem de volatil de tranzacționare în Q3 marchează această perioadă ca fiind una în care trebuie să ai grijă de ceea ce ai.
Kay Van-Petersen spune că piețele intră într-o perioadă foarte dificilă în care prima creștere a dobânzii ce ar putea veni din SUA ar fi prima creștere din 2006 încoace. El punctează că economia globală trece prin dislocări crescânde, pe măsură ce SUA crește dobânzile în timp ce mare parte a restului lumii are o înclinație spre relaxare.
Pentru a accesa lista completă a ideilor de tranzacționare ale analiștilor Saxo Bank ce însoțesc perspectiva pe Q3 2015, accesați acest link.