ONU estimează că între 800 miliarde și 2 trilioane de dolari sunt „spălați” în fiecare an prin sistemele financiare globale, respectiv între 2 și 5% din PIB-ul global. Federația Bancară Europeană (EBF), din care face parte și Asociația Română a Băncilor, și SAS, lider în analytics, vor organiza la începutul anului viitor o serie de workshopuri virtuale gratuite de tip Masterclass la care sunt invitați să participe angajații băncilor europene. Aceștia vor afla de la experții SAS și EBF cum pot soluțiile bazate pe inteligență artificială și machine learning să accelereze eforturilor băncilor în combaterea criminalității financiare.
Nivelul de sofisticare și evoluția continuă a diferitelor scheme de spălare a banilor necesită capabilități avansate de monitorizare și detecție precum și o actualizare permanentă a know-how-ului în acest domeniu. Prin acest program de tip Masterclass ne propunem să transferăm cât mai mult din experiența noastră în domeniu către specialiștii din industria financiar-bancară – a declarat Ștefan Baciu, Country Manager SAS Romania & Rep. Moldova.
Datele Europol arată că doar 1,1% din banii obținuți fraudulos în UE au fost confiscați între 2009 și 2014. Pentru a combate această tendință îngrijorătoare, Comisia Europeană a propus în luna iulie 2021 un nou pachet legislativ menit să reducă activitățile de spălare a banilor. Printre modificările incluse în pachet se regăsește pentru prima dată un regulament direct aplicabil pe care băncile și alte entități vor trebui să îl respecte și o nouă autoritate europeană de combatere a spălării banilor – AML va deveni operațională în anii următori.
Masterclass gratuit Anti-Spălarea Banilor în 2022
La începutul anului 2022, Federația Bancară Europeană și SAS vor lansa o serie de workshopuri virtuale – AML Masterclass – conduse de experți AML specializați în utilizarea analizei avansate de date pentru combaterea spălării banilor. Spre deosebire de cursurile convenționale pe acest subiect, care se concentrează în principal pe aspectele de reglementare și operaționale AML, această serie de Masterclasses va evidenția modul în care inteligența artificială (AI) și machine learning pot spori eficacitatea eforturilor băncilor în combaterea criminalității financiare.
Înregistrările pentru cursurile AML Masterclass sunt deschise și vor include:
- Rolul AI în AML – Debutând în martie 2022, sesiunea inaugurală va examina modul în care funcționează tehnologiile AI și machine learning în cazul soluțiilor AML și va explora facilitățile comune de monitorizare a tranzacțiilor ca oportunitate pentru îmbunătățirea monitorizării tranzacțiilor AML și modul în care se încadrează în cadrul de reglementare actual
- Noi tehnologii pentru KYC. În perioada aprilie-mai 2022, cea de-a doua sesiune va prezenta peisajul legislativ actual și va aprofunda moduri noi prin care soluțiile de advanced analytics pot facilita procesele Know Your Customer – KYC și Customer Due Diligence din cadrul băncilor. Experții vor demonstra, de asemenea, cum soluții precum identificarea digitală și vizualizarea rețelei pot îmbunătăți transparența și eficiența inregistrarii clienților.