De Ziua Femeii, Asociația Niciodată Singur sărbătorește frumusețea pe care femeile de orice vârstă o aduc în această lume!
În luna martie, Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor dăruiește o zi de răsfăț pentru 320 de doamne de vârsta a treia care se confruntă cu singurătatea. Beneficiarele asociației vor primi în dar o vizită la salonul de înfrumusețare sau produse de îngrijire (pentru cele nedeplasabile). Demersul este susținut de farmaciile Dr.Max.
Înlocuim, măcar pentru o zi, expresia „vârsta a treia” cu „a treia tinerețe” și vrem să convingem că frumusețea nu are limită de vârstă. În acest scop, Niciodată Singur a organizat o ședință foto profesionistă, ca pentru adevărate vedete, cu cinci dintre doamnele de peste 70 de ani care strălucesc fără niciun filtru și care ne învață lecții prețioase de viață.
Deși bătrânețea poate fi o perioadă plină de încercări, lucrurile mici pot face o diferență semnificativă în starea de spirit a unei femei care este în vârstă și singură. O simplă vizită la salon poate aduce o bucurie imensă pentru acestea, oferindu-le ocazia să socializeze, se simtă îngrijite și înțelese.
„La 20 de ani puneam accent pe frumusețea fizică. Acum, pentru mine, frumusețea se referă la suflet. Este dorința de a face bine altora. Ceea ce îți înfrumusețează și sufletul, și chipul. Cu cât ai mai multă personalitate, cu atât ești mai frumos. Să fii corect, să fii bun și să pleci urechea la durerile oamenilor. Iar dacă poți, să-i ajuți.” ne spune Georgeta Zecheru, de 72 ani, o doamnă rămasă văduvă la doar 45 de ani, care a făcut față dificultăților cu demnitate și curaj.
În special femeile în vârstă pot simți presiunea societății de a fi invizibile și neimportante, însă adevărul este că acestea au multe de oferit și de împărtășit. Cu experiența lor de viață, ele pot fi mentorii și sursele de inspirație pentru generațiile tinere, iar prezența lor în comunitate poate aduce o perspectivă unică și valoroasă.
„Vârstnicii au nevoie de îmbrățișări și azi am îmbrățișat pe toată lumea de mi-am încărcat sufletul!
Cel mai important e să fii atent cu tine! Că din tine pornește frumusețea: un chip frumos altfel apare cu o vorbă frumoasă! Sunt frumoasă pe dinăuntru și dau tuturor din bucuria mea. ” ne spune Paraschiva Pleșescu, de 79 de ani care în familia #NiciodatăSingur este cunoscută ca bunica Mimi.
„Sfătuiesc fetele tinere să nu se dea bătute, să meargă înainte cu toate visurile lor, să și le împlinească. Eu îmi doream să fiu în cor de când eram copil la mama, înainte să ajung la școală. Făceam o scenă în curte și mă suiam pe ea și jucam teatru, și cântam Margareta Pâslaru, și acum uite, la 72 de ani, cânt într-un cor tradițional și am ocazia să urc pe scenă.” ne mărturisește Cati Badea, de 72 de ani.
Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor este prezentă în viața a peste 350 de vârstnici care se confruntă cu sentimentul de izolare și singurătate. Fiecare senior înscris în programul de vizite, are alocat un voluntar care îl vizitează, îl ascultă și îl sprijină. În plus, Niciodată Singur le oferă o excursie gratuită, mese de sărbătoare (Paște, Crăciun, Ziua Vârstnicului), ieșiri la teatre, muzee și alte activități. Un al doilea program inaugurat anul trecut, se adresează seniorilor cu un grad mai mare de independență care participă gratuit la activitățile de la Centrul de Socializare al Seniorilor din Intrarea Mântuleasa nr 4, deschis cu sprijinul farmaciilor Dr.Max.
Studiul realizat de noi în 2021 arată că 1 din 4 vârstnici din mediul urban se confruntă cu un grad sever se singurătate. Singurătatea crește riscul unui atac vascular cerebral, de a dezvolta boli coronariene sau pe cel de hipertensiune arterială. Singurătatea prelungită are efecte potențiale și asupra mintale, cum ar fi anxietatea și depresia.
De aceea, în luna martie, tragem din nou un semnal de alarmă, cu sprijinul farmaciilor Dr.Max și înlocuim tristețea și izolare, cu o perioadă de grijă și bucurie.
Oricine ne poate ajuta să aducem bucurie în viața seniorilor în fiecare zi, printr-un SMS cu textul ÎMPREUNĂ la 8845, care înseamnă o donație de 2 euro/lună.
Mai multe detalii despre cum vă puteți implica găsiți pe https://niciodatasingur.ro/