TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.
Iată câteva dintre programele pregătite de TVR Cultural pentru zilele de Crăciun:
Pe 24 decembrie, de la ora 12:00, reportajul 360°GEO ne poartă în decorul grandios al Munțiilor Pirinei. Acolo îl vom cunoaște pe Brice Delsouiller, un păstor care și-a descoperit pasiunea: skyrunning-ul, alergarea extremă pe munte. În vârstă de 36 de ani, păstorul își petrece șase luni pe an pe pășunile de vară din Pirinei, la 3.000 de metri deasupra nivelului mării. Dornic să scape de limitarea vieții de zi cu zi, bărbatul aleargă ore în șir prin văi și peste versanții muntilor şi se pregăteşte pentru concursuri. „Corpul meu trăiește în munți de 14 ani, modelat de diferențele de altitudine și lipsa aerului s-a adaptat complet”, spune Brice.
În seara de Ajun, de la ora 22:00, îl așteptăm pe Moș Crăciun cu un interviu-eveniment oferit de actorul Robert Powell. Interpretul lui Iisus în filmul lui Zeffirelli şi al lui Mahler în filmul său biografic a cucerit cu farmecul inconfundabil al naratorului din „Viața pasională a lui Claude Debussy” şi din „Potopul” de Stravinsky.
Spectacolul de balet „Giselle” este cunoscut ca fiind una dintre marile capodopere romantice. În ziua de Crăciun, de la ora 18:25, la TVR Cultural puteți urmări integral spectacolul susținut în cadrul proiectul „Teatru pentru Ucraina”, companie formată din balerini refugiați. La finalul lunii februarie, „Ukrainian Classical Ballet”, o companie de turneu constituită în urmă cu câțiva ani cu scopul de a arăta lumii pe cei mai performanți balerini ucraineni, soliști în operele din Odessa, Kiev sau Lviv, s-a văzut pusă în imposibilitatea de a continua programul obișnuit, din cauza schimbărilor survenite în urma declanșării războiului. Artiștii prinși între două lumi au trebuit să găsească soluții de lucru și supraviețuire. Astfel, la inițiativa promoterului elvețian ColossArt s-a creat proiectul „Teatru pentru Ucraina”, o companie formată din balerini refugiați, pe nucleul „Ukrainian Classical Ballet”, care au început să prezinte spectacole într-un turneu caritabil prin toată Europa. Balerinii au ajuns și în București cu un titlu clasic, „Giselle” de Adolphe Adam, în coregrafia lui Marius Petipa, după coregrafia lui Jean Coralli și Julles Perrot.
Folosind decorul original pictat și costumele pe care le-au avut în bagaje, bazându-se pe impecabila lor tehnică clasică, compania a reușit să surprindă eleganța și sensibilitatea acestui titlu. Making-of-ul difuzat TVR Cultural de la ora 18:00 conține imagini de la studii, repetiții, culise cât și interviuri.
Duminică, 25 decembrie, sunteţi invitaţi să vizionaţi două piese de Teatru TV intrate deja în Arhiva de Aur. „Ce năzuinţe pot avea membrii familiei modeste a unui funcţionar oarecare? Unele dintre cele mai îndrăzneţe, fiindcă, deşi Spirache este un om „compus din familie, slujbă şi cumsecădenie”, rudele sale nu îi seamănă defel. De la ora 16:00, vă invităm la ”Titanic Vals”, o adaptare pentru televiziune a piesei lui Tudor Mușatescu, semnată de regizorul Dinu Cernescu. Povestea familiei Necșulescu, petrecută în idilicul Câmpulung Muscel, are un farmec deosebit, pe care generații de mari actori l-au redat fiecare în stilul său. Din distribuție fac parte Dem Rădulescu în rolul lui Spirache Necșulescu, Dorina Lazăr, consoarta sa, Tamara Buciuceanu – soacra.
De la ora 22:00, este programat spectacolul „Trei generații”, de Lucia Demetrius, o producție a Teatrului Odeon, în regia lui Dinu Cernescu. Adaptarea și regia pentru televiziune: Dominic Dembinski
„Preluarea și adaptarea pentru televiziune a acestui spectacol am realizat-o cu o plăcere dublă. Povestea a fost adaptată publicului de astăzi de către un maestru al regiei contemporane de teatru și televiziune, astfel încât colaborarea cu autorul original al montării scenice, dl. Dinu Cernescu, a fost în cotele unui limbaj comun, împărtășit. Apoi serializarea unei povești de dragoste și visuri neîmpărtășite din considerente psihologice ale personajelor bine conturate, dar mai ales din cauza convulsiilor istorice ale secolului XX, m-a dus cu gândul la actualitatea individului supus inexorabilului social-istoric încă de mare, austeră, tragică actualitate. Montarea și poate preluarea în trei părți m-au dus cu gândul la serialele tv clasice, britanice, caligrafiate cu eleganță regizorală și totală implicare actoricească. Iubirea, moartea, avariția, lupta dintre generații, zeci de fire dramatice, țes un covor complex ce ridică genul melodramatic de telenovelă la un rang optim, pentru deliciul publicului care, sper se va lăsa purtat de visare și nostalgie, iar pentru cei tineri, o panoramă a oamenilor- tineri / bătrâni sub călcâiele vremilor aspre”, spune regizorul Dominic Dembinski. Din distribuţie fac parte actorii: Angela Ioan, Crina Mureşan, Sabrina Iașchevici, Paula Niculiţă, Rodica Mandache, Ruxandra Maniu, Mugur Arvunescu, Alexandru Papadopol, Laurenţiu Lazăr, Ioan Batinaş, Ionuţ Kivu, Marian Ghenea, Dragoș Panait şi Marian Lepădatu.