Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec a organizat la Pitești, împreună cu autoritățile locale, Sărbătoarea Reciclării, un eveniment de două zile în care au avut loc mai multe premiere pentru argeșeni.
Sărbătoarea Reciclării a început vineri, 25 septembrie, cu lansarea Centrului de Colectare RoRec, primul din Municipiul Pitești. Acesta reprezintă cea de-a 29-a locație din rețeaua realizată de Asociația RoRec în parteneriat cu autoritățile locale, la nivel național. Centrul din Pitești oferă servicii de colectare și preluare a deșeurilor electrice și electronice (DEEE) atât pentru persoane fizice cât şi juridice. Cetățenii au posibilitatea de a se debarasa de echipamentele electrice vechi sau defecte, prin aducerea lor la centrul de colectare, de pe strada Depozitelor, FN (vis-a-vis de SC Matrite Dacia SA). Programul centrului este luni și joi, între orele 16.00 și 19.00.
După lansarea centrului de colectare a venit rândul Patrulei de Reciclare să sărbătorească o altă premieră pentru Pitești – Ziua Patrulei de Reciclare argeșeană, câștigătoare a unui premiu național la ediția 2014-2015. La Ziua Patrulei de Reciclare, Piața Vasile Milea a vibrat în ritmul bucuriei sutelor de preșcolari, elevi și profesori din Patrula argeșeană. Piteștenii i-au putut cunoaște pe copiii și dascălii care promovează și contribuie la colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice în oraș dar și în alte 10 localități din județ. Comuna Babana a fost atât de mândră de reușita copiilor încât Patrula a venit la Pitești condusă de primarul însuși!
”Le suntem recunoscători tuturor celor care ne-au ajutat să câștigăm. De fapt, câștigul cel mai mare este că ne păstrăm comunitatea curată și ne educăm copiii să fie responsabili”, au declarat profesorii patrulelor premiate la nivel local – Colegiul Tehnic ,,Armand Călinescu” și Grădinița cu Program Normal nr.9, ambele din Pitești. Copiii și-au exersat creativitatea și au învățat cum să încurajeze și mai eficient colectarea deșeurilor electrice la atelierele interactive de animatori, fotografie, improvizație, bricolaj și artă decorativă. O inițiativă artistică neașteptată, sub ”semnătura” Los Hermanos Dinamita s-a cântat și dansat, în premieră, Imnul Patrulei de Reciclare !
Suporterii Patrulei – firmele și instituțiile din județ care au casat DEEE în beneficiul programului și au contribuit la succesul Patrulei argeșene au avut parte de mulțumiri speciale. Piteștenii care au adus deșeuri electrice la cortul amenajat de Patrulă au fost întâmpinați cu turtă dulce și materiale informative despre cât de importantă este reciclarea DEEE.
Sărbătoarea Reciclării a adus piteștenilor pe 25-26 septembrie prima acțiune de colectare a deșeurilor electrice organizată de noul Centru de Colectare Pitești. Cetăţenii Municipiului Pitești au putut să se debaraseze corect de aceste deșeuri electrice, prin depunerea lor la centrul de colectare sau la unul dintre cele 5 puncte provizorii care au fost amenajate în diferite locuri din oraș. Deşeurile grele sau voluminoase au fost preluate gratuit de la domiciliu, instituţie sau sediu de firmă prin comenzi telefonice la TelVerde RoRec 0800 444 800 (număr gratuit). Peste 14 tone de deșeuri electrice și electronice au fost colectate de la piteșteni în aceste două zile.Cei care s-au debarasat de deşeurile electrice în cadrul acțiunii de colectare au participat la o tombolă unde s-au câștigat următoarele premii oferite de Tristar, Skill, Domoclip și Candy: un cuptor cu microunde digital, 2, aspiratoare, 2 mixere, 2 polizoare unghiulare, 2 mașini de găurit, 2 cafetiere și 2 fierăstraie verticale. Lista câștigătorilor poate fi găsită pe www.rorec.ro.
Piteștenii au putut sărbători toate aceste premiere vineri seara, într-un concert ”Recycling Rocks!”, un proiect creat împreună cu trupele Cargo si Domino, care doreşte să promoveze un mesaj ecologic prin vocile unor artişti iubiţi de public, într-o manieră incintantă şi modernă. Domino a cântatpentru prima dată la Pitești, iar trupa Cargo a marcat printr-un printr-un concert aniversar, alături de piteșteni, 30 de ani de activitate „Muzica este un limbaj universal prin care încercăm să implicăm iubitorii de rock și pe toți cei care înțeleg și iubesc muzica, dar și mediul înconjurător”, a declarat Adrian Bărar.
Pe www.rorec.ro sau pe pagina de Facebook a Asociaţiei, www.facebook.com/AsociatiaRoRec, puteți urmări in timp real toate noutăţile despre activitatea Asociaţiei RoRec.