Evenimentul zilei împlineşte 20 de ani
În urmă cu două decenii se pregătea scoaterea pe piaţă a cotidianului ce avea să devină punct de reper în istoria presei româneşti, model şi inspiraţie pentru toate celelalte publicaţii, adevărată şcoală pentru întreaga breaslă. Evenimentul zilei sau „Bulina roşie”, cum mai este recunoscut, împlineşte mâine, 22 iunie, 20 de ani de la apariţia primului său număr. Ediţie tipărită în 250.000 de exemplare, vândute toate încă de la primele ore ale dimineţii.
La această zi aniversară, Evenimentul zilei are două surprize pentru cititorii săi, în semn de respect pentru aprecierea şi susţinerea arătate în toţi aceşti ani: un supliment special în format mare, identic celui pe care cotidianul îl avea în primii săi ani, precum şi lansarea cărții de proză satirică semnată Ion Cristoiu, fondatorul „Bulinei roşii”. În plus, în fiecare zi a lunii iunie, ziarul are o pagină dedicată Evenimentului Zilei de altădată, readucând în atenţia cititorilor cele mai importante subiecte ale acelor vremuri, exclusivităţile care au scos în evidenţă ziarul de atunci, dar şi imagini cu paginile EVZ de acum două decenii.
În iunie 1992, Ion Cristoiu a creat un ziar bulevardier, un ziar popular, un "cotidian de informaţie" (cum scria pe sigla ca o bulină roşie) după care alergau la chioşcuri oameni din toate categoriile sociale, un ziar care a testat gustul publicului şi care a trasat linia de "start" pentru schimbarea politicii editoriale în alte redacţii. După modelul interbelic, ştirile şi celelalte materiale publicistice erau redactate cu supratitluri, titluri, subtiluri şi intertitluri, care conţineau toate informaţiile importante ale textului, făcându-l mult mai vizibil şi mai uşor de citit. Stilul textelor era unul concis, clar, fără metafore.
După doi ani şi jumătate, ziarul ajunsese la un tiraj de peste 600.000 de exemplare pe ediţie, record neatins încă de nicio altă publicaţie, iar întreaga presă începuse să se raporteze la formula găsită de Ion Cristoiu. Titlurile gazetelor au lăsat deoparte stilul impersonal şi au început să exprime esenţa articolelor, fotografiile s-au mărit după modelul EVZ, ştirile de fapt divers au crescut ca număr.
La circa un an de la apariţie, Evenimentul zilei avea şi o ediţie de prânz, cu aceeaşi bulină pe prima pagină, dar de culoare albastră. Aşa s-a impus „bulina” în memoria colectivă: „Bulina roşie” şi „Bulina albastră”, ca diferenţiere între cele două ediţii.
De atunci, ziarul a trecut prin numeroase transformări, de conducere, de format, de politică editorială. În 2005 a pierdut „bulina” de pe prima pagină, prin schimbarea siglei. Dar a continuat să fie şi a rămas unul dintre cele mai citite şi mai iubite ziare din România şi titlul la care se raportează şi astăzi orice jurnalist şi nu numai.
După două decenii, 2012 este anul reîntoarcerii. Ion Cristoiu a revenit la Evenimentul zilei şi scrie din nou editoriale în paginile ziarului, după 15 ani de la părăsirea redacţiei. Tot în acest an, EVZ s-a întors la „Bulina roşie”, decizie luată în urma unui sondaj în rândul cititorilor ziarului, care recunosc în „bulină” simbolul EVZ, simbolul informaţiilor exclusive, senzaţionale şi accesibile tuturor.
Luna iunie a acestui an este dedicată perioadei de glorie a „Bulinei”. Astfel, pentru a sublinia cei 20 de ani de la prima apariţie, Evenimentul zilei publică în fiecare număr al acestei luni fragmente din articolele senzaţionale apărute în EVZ în anii ’90, fotografii ale unor pagini ale cotidianului din acea perioadă, precum câteva detalii din culisele redacţiei de început a „Bulinei roşii”.
Iar vineri, 22 iunie, ediţia aniversară a cotidianului Evenimentul zilei este însoţită de o surpriză deosebită pentru cititorii săi: un supliment de 16 pagini în format mare asemeni Bulinei din anii ’90, în care se vor regăsi cele mai importante subiecte abordate în cei 20 de ani de existenţă.
Tot vineri, 22 iunie, va avea loc lansarea celui mai recent volum de proză satirică scris de Ion Cristoiu, cu titlul „Agentul CIA cu talpa ruptă”. Cartea este rezultatul unei colaborări intre Curtea Veche Publishing si Editura Evenimentul si Capital şi va fi lansată la Librăria Bastilia unde sunt așteptați prieteni ai autorului și ziarului Evenimentul zilei, care se vor întâlni cu actuali și foști jurnaliști ai „Bulinei”.
Evenimentul zilei mulţumeşte tuturor jurnaliştilor care au trecut prin redacţia „Bulinei” şi au contribuit la evoluţia extraordinară a acestei publicaţii, precum şi tuturor cititorilor care au fost și au rămas aproape de EVZ indiferent de schimbările survenite şi greutăţile vremii. Tuturor le spunem: La mulţi ani!