Săptămâna Sănătății Emoționale este un eveniment național dedicat profesorilor și elevilor care doresc să aducă starea de bine în sala de clasă. Evenimentul, organizat de Profesori Fericiți pentru România, în parteneriat cu Asociația SuperTeach, se află la cea de-a doua ediție și are loc în perioada 23-27 mai 2022.
Tema din acest an se intitulează „Învățăm împreună” și a fost aleasă în acord cu nevoile identificate la nivel național: înțelegerea funcționării proceselor educaționale. Eficientizarea și îmbunătățirea obținerii performanțelor școlare depind inclusiv de sănătatea emoțională a profesorilor și elevilor. „Învățăm Împreună” înseamnă susținere, implicare, incluziune, perseverență, respect, solidaritate și nu numai.
Săptămâna Sănătății Emoționale își propune, prin obiectivele stabilite și tema aleasă, să stimuleze conștientizarea importanței stării de bine în rândul profesorilor și elevilor. Fiecărei zile din cursul săptămânii îi este atribuită o tematică aflată în strânsă legătură cu sănătatea emoțională, fiind susținută de câteva activități la îndemâna oricărui profesor/elev. Toate propunerile pregătite pentru participanți au la bază ideea unei comunități unite, solidare, care descoperă un alt tip de învățare.
Fiecare zi vine însoțită de un motto, fiind o reflecție a modelului A.R.A.T., descris de Simona Baciu și Susan Shapiro în cartea „Profesorul din Tine”, care stă inclusiv la baza programului de training național Profesori Fericiți pentru România. Modelul A.R.A.T se axează pe atenția către tine (Awareness), recunoaștere (Recognition), acțiuni (Actions) și transformare (Transformation).
- Luni, ziua prieteniei – „Suntem uniți!”
- Marți, ziua personajului preferat – „Suntem inspirați!”
- Miercuri, ziua jocurilor în aer liber – „Suntem activi!”
- Joi, ziua mindfulness – „Suntem mindful!”
- Vineri, ziua stării de bine – „Suntem fericiți”
Evenimentul își propune să familiarizeze, atât cadrele didactice, cât și elevii cu termenii „mindfulness”, respectiv „mindful”, care sunt definitorii pentru starea de bine. Activitatea propusă în ziua de joi pune în practică acest concept, când devenim conștienți de simțurile și emoțiile noastre și „învățăm împreună” să le gestionăm eficient.
În 2021, a avut loc prima ediție a evenimentului organizat de Profesori Fericiți pentru România, însă cea de anul acesta aduce și un element de noutate: pe lângă cele 5 zile de activități, au fost pregătite încă două zile speciale, în zilele de 30 și 31 ale aceleiași luni.
Luni, 30 mai, cadrele didactice și elevii vor putea participa luni la un webinar ținut de Simona Baciu, fondator și Președinte al programului Profesori Fericiți pentru România, împreună cu un invitat special. Discuția va fi despre sănătatea emoțională, iar participanții vor putea pune întrebări pe această temă.
Dacă luni este Ziua Prieteniei, în care elevii își fac noi prieteni, marți, 31 mai, va avea loc un schimb de experiențe virtuale între școlile participante, creând, de data aceasta, prietenii între cadrele didactice. Fiecare participant, printr-un comentariu scris la o postare, va putea alege un alt participant, de la o altă școală, cu scopul de a face un schimb de resurse, create în cadrul evenimentului. Activitatea va facilita accesul cadrelor didactice la perspective diferite, din care se pot inspira și pentru activitățile viitoare.
La finalul evenimentului, profesorii și elevii cei mai activi vor primi premii din partea echipei Profesori Fericiți pentru România: cărțile de colorat „Blue and Yellow – Hope for Ukraine”. Participanții vor putea demonstra implicarea în cadrul Săptămânii Sănătății Emoționale prin certificatele personalizate ce vor fi puse la dispoziția acestora. Mai multe informații vor fi oferite în zilele ce urmează, pe grupul de Facebook Săptămâna Sănătății Emoționale.
Echipa Profesori Fericiți pentru România adaugă: „Anul trecut a avut loc prima ediție a evenimentului, iar pentru că a fost un real succes, cu un impact asupra a 3.000 de cadre didactice și aproximativ 60.000 de elevi, ne dorim ca și anul acesta să avem parte de un număr cât mai mare de participanți, dornici să desfășoare activitățile noastre”.
Simona Baciu
Simona Baciu este un deschizător de drumuri în educație, fondator și Președinte al Fundației Transylvania College și al Clusterului de Educație C-EDU, precum și membru fondator al Asociației Rethink Romania.
Încrezătoare că sănătatea socio-emoțională este indispensabilă învățământului secolului XXI, Simona a scris împreună cu Susan Shapiro cartea „Profesorul din Tine” (“The Teacher Within”), în forma unui ghid pentru profesorii care vor să aducă starea de bine în sala de clasă și doresc să predea cu empatie și compasiune. Speaker, trainer, scriitor și mentor, Simona Baciu face parte din mai multe organizații naționale și internaționale, fiind o voce pentru educația acestui secol.
Profesori Fericiți pentru România
Profesori fericiți pentru România este un proiect al Fundației Transylvania College.
Lansat în 2019, Profesori Fericiți pentru România, reprezintă un Centru de training și resurse pentru profesori, consilieri școlari, directori de școli. Programele oferite, bazate pe ultimele cercetări în domeniul neuroștiinței, au ca scop dezvoltarea personală și profesională a cadrelor didactice, cu un impact direct în comportamentul și rezultatele academice ale elevilor.
Asociația SuperTeach
SuperTeach este un proiect inițiat de antreprenori în sprijinul profesorilor și al sistemului de educație preuniversitar. Misiunea proiectului SuperTeach este ca profesorii să descopere și să dezvolte măreția din fiecare copil. Acest lucru este realizat prin programul „Mentalitatea Deschisă în Educație”, creat de liderul global în schimbare de mentalitate, Arbinger Institute, USA. Asociația SuperTeach acționează pe 4 direcții:
Conferințe: Până în prezent, au avut loc 50 conferințe în marile orașe ale țării sau online, la care au participat peste 30.000 de profesori și educatori, promovând principii și instrumente ale unei mentalități deschise în educație aplicate la clasă.
Traininguri: 800 de profesori au absolvit programul de formare „Mentalitate Deschisă în Educație”, realizat în România de Institutul Dezvoltării Personale.
Comunități: În prezent, SuperTeach dezvoltă comunități locale în 26 județe cu ajutorul celor 51 de facilitatori ai programului MDIE.
Școli SuperTeach: Proiectul a fost lansat în două școli de stat din Constanța și Galați, iar obiectivul este de a lansa câte o Școală SuperTeach în fiecare județ, în următorii 5 ani.