TOTUL DESPRE MAME, Asociația ProMAMA – Institut și Centru pentru Alăptare și fundația World Vision România celebrează Săptămâna Mondială a Alăptării – sărbătorită în fiecare an în perioada 1-7 august – printr-o dezbatere pe tema propusă de World Alliance for Breastfeeding Action – WABA – „Alăptarea: un câștig pe viață!”
„In privința alăptării, mama și copilul formează echipa. Dar, ca orice echipă, are nevoie de antrenori, apărători, suporteri și susținători, care să îi insufle încredere și suport, să o ajute să devină câștigătoare! De ce e atât de important acest lucru? Pentru că alăptarea este un avantaj câștigat – pentru viață!”, a declarat Sorana MUREȘAN, Consultant certificat internațional în alăptare și președinte al Asociației ProMAMA.
Statisticile disponibile până acum arată că România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește alăptarea exclusivă până la 6 luni. „Dacă în primele 6 luni toate mamele ar alăpta exclusiv și ar continua alăptarea până la 1 an, probabilitatea de deces a copiilor sub 5 ani s-ar reduce cu 14%. De asemenea, punerea copilului la sân cât mai repede după naștere – preferabil în primele 30 de minute – reduce decesele neonatale cu 20%. Iată de ce milităm și în România prin programele și parteneriatele World Vision pentru promovarea alăptării exclusive în primele 6 luni, inițierea precoce a alăptării în maternități și aplicarea reglementărilor Codului Internațional de Marketing a Substituenților de Lapte Matern*", a susținut Gabriela PALERU, coordinator sănătate World Vision România.
În vederea susținerii alăptării, Multimedia Est Publishing anunță lansarea Ghidului pentru alăptare de dr. Jack NEWMAN, considerată a fi cea mai apreciată și utilă resursă despre alăptare din lume.
„Acest ghid nu este o carte obișnuită în care găsești studii, reguli generale și sfaturi impersonale. În «Ghidul pentru alăptare» vei găsi părerile informate ale unor specialiști, formulate cu empatie și înțelegere, cazuri reale, explicații care te vor liniști, îți vor da încredere în forțele proprii și te vor ajuta să îți vezi dorința împlinită: un bebeluș care stă la sân, senin și liniștit”, a completat Despina BĂDESCU, redactor șef al platformei www.totuldespremame.ro.
Metodele doctorului Jack NEWMAN sunt foarte practice, cu rezultate imediate, el ajutând mii de mame să alăpteze cu succes. Dr. NEWMAN a publicat o serie de articole şi cărti și a produs filme despre alăptare, resurse importante atât pentru mame, cât şi pentru specialişti. În 1984, dr. NEWMAN a deschis prima clinică de alăptare în Canada, dedicându-şi din ce în ce mai mult timp pentru a ajuta mamele să îşi alăpteze copiii. A fost consultant UNICEF pentru cursul despre alăptare adresat personalului medical şi evaluarea maternităţilor cu acreditarea „Prieten al copilului”.
La dezbaterea de la Librăria Humanitas de la Cișmigiu au participat și dr. Mihaela Demetrian, șef secție neonatologie la Spitalul Filantropia și dr. Oana Cuzino, ambasador al fundației World Vision România.
* Deși Codul Internațional de Marketing al Substituenților de Lapte Matern a fost adoptat în România în 1982, legea care ar fi urmat să transpună în legislație acest cod nu a mai fost adoptată de Parlamentul României. Această lege ar fi protejat practic alăptarea, prin îndepărtarea presiunii comerciale asupra mamelor atunci când decid modul în care își vor hrăni copiii.