• Ne amintim de regretatul actor prin „Vlaicu Vodă”, o adaptare după spectacolul Teatrului Național București și, imediat după spectacol, puteți vedea un „Portret In Memoriam”
Vlaicu Vodă – de Alexandru Davila, spectacol din arhiva Arhiva de Aur TVR
În distribuție: George Motoi, Carmen Stănescu, Aimée Iacobescu, Florin Piersic, Matei Gheorghiu, Traian Stănescu, Emil Mureșan, Ștefan Velniciuc, Andrei Ionescu, Eugen Cristea, Iulian Necșulescu, Mihai Niculescu, Emil Liptac, Anatolie Spânu, Gr. Mazecevschi, Gh. Oancea, Constantin Stănescu.
Costume: Elena Pătrășcanu – Veakis
Decoruri: Paul Bortnovski, Teodora Dinulescu
Regia artistică: Mihai Berechet
Portret In Memoriam George Motoi
Actorul, prin structura sa, nu își dorește decât să joace. Nevoia de joc este vitală. Dar fără o nemărginită încredere în forțele proprii, actorul nu există, mărturisea George Motoi despre profesiunea sa de credință: Actoria.
Născut în 22 ianuarie 1936, la Caliacra, George Motoi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti în 1958, la clasa profesoarei Irina Răchițeanu. După absolvire plecă la Piatra Neamț, unde a debutat cu Poveste de iubire de Konstantin Simonov, în regia lui Cristian Munteanu.
Întâlnirea cu regizorul Vlad Mugur a fost decisivă. Performanța pe care a realizat-o în Caligula, la Teatrul din Cluj, avea să-l aducă la Teatrul Național București, unde a rămas până la finalul carierei.
A jucat în numeroase piese de teatru și spectacole de televiziune. Amintim doar Richard al III lea, Vlaicu Vodă, Despot Vodă, Zbor deasupra unui cuib de cuci, Numele trandafirului, Generația de Sacrificiu.
A scris și a regizat numeroase piese de teatru.
Cariera sa cinematografică a fost una excepțională. A jucat în peste 45 de filme. Filmografia lui George Motoi include colaborări cu Sergiu Nicolaescu, Mircea Drăgan, Elisabeta Bostan, Mircea Moldovan, Gheorghe Vitanidis, Malvina Urşianu.
Mai multe despre George Motoi în Portretul realizat de Daniela Ciolan, cu imagini și amintiri de la Cezara Dafinescu, Tomi Cristin, Gavril Pătru, Marcelo Cobzariu, Constantin Dicu.
Echipa TVR
PPS: Cornel Ciuleanu
Montaj: Constantin Marciuc
Imagine: Ovidiu Cristescu, Mihai Buzura
Producător: Cătălin Mireuță
Program de difuzare spectacol + portret:
Vineri, 24 anuarie, ora 23.00* – ora României, TVR Internațional
Sâmbătă, 25 ianuarie, ora 11.45*, TVR Moldova
Duminică, 26 ianuarie, ora 20.00*, TVR 3
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.
Producător coordonator: DEMETER András István.
* Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.