Vineri, 15 aprilie, de la ora 19.30, la libraria Avant-Garde (Str. Lapusneanu, nr. 16) din Iasi, va avea loc o dezbatere pornind de la volumul De ce m-am intors in Romania (Polirom, 2010), la care va participa coordonatoarea acestui volum, Sandra Pralong.
Parteneri ai evenimentului: Editura Polirom, Revista Timpul
Recent, Sandra Pralong a obtinut Diploma de Excelenţă pentru Jurnalism European pentru coordonarea volumului De ce m-am intors in Romania.
Sandra Pralong (coordonator), fost consilier al presedintelui Emil Constantinescu pe Relatia cu Romanii de Pretutindeni, este in prezent presedintele Fundatiei SynergEtica; membru in conducerea a numeroase fundatii si asociatii internationale. Doctor in Stiinte Politice (Paris), studii comerciale (Elvetia), de relatii internationale si diplomatie (SUA).
A fost director de comunicare al saptaminalului American Newsweek.
In 1990 a pus bazele Open Society Fundation (Bucuresti), iar intre 2002 si 2005 a fost cel mai inalt responsabil de comunicare pentru Europa si CSI in cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Imaginea romanilor despre tarile din Vest este aproape exclusiv pozitiva, lucru confirmat de numeroase sondaje. Si totusi, mii dintre ei, care ar putea avea cariere stralucite in strainatate, decid sa revina si sa traiasca in Romania. Care sint diferentele dintre „aici” si „acolo” si ce putem invata din experienta celor care au ales sa se intoarca? Opiniile unor romani nu de putine ori celebri cu privire la viata in strainatate alterneaza permanent cu perceptia pe care acestia o au asupra tarii lor si a destinului ei, intr-un incitant volum ce izbuteste sa puna fata in fata realitatile autohtone si straine.
Printre cei care semneaza textele din volum se numara Sorin Alexandrescu, Ion Vianu, Mihaela Mihai, Leonard Doroftei, Dinu Zamfirescu, Gheorghe Zamfir, Principesa Margareta a Romaniei, Irina Cajal, Radu Gabrea, Mariana Nicolesco, Dan Chisu, Neagu Djuvara.
„Mi‑as dori ca, printre rinduri, aceasta carte sa ne imbie sa ne „indragostim din nou de Romania!”. Stiu ca, in ultimul timp, a devenit de bonton mai curind sa ne denigram tara, dar cred ca, atunci cand o privim prin ochii unor oameni de succes care au ales sa se intoarca si sa traiasca aici, putem redobindi acea stare de iubire. Chiar daca unii dintre autorii paginilor nu sint tocmai blinzi cu ce au gasit acasa in Romania, citind povestea fiecaruia descoperim noi motive (si maniere) de a o iubi, de a o parasi si, in final, de a reveni totusi la ea…”(Sandra Pralong)
Va asteptam!