Dacă aruncăm o privire pe datele statistice în ceea ce privește sănătatea românilor, nu va fi o surpriză să descoperim că suntem campioni și ocupăm locuri fruntașe la cele mai „grele” patologii. Bunăoară că avem rate impresionante la capitolul bolilor cardiovasculare. Și că în loc să ne temem de valori mari ale colesterolului în sânge și de obezitate, parcă mai abitir le „hrănim”.
Nu renunțăm cu niciun chip la plăcerile mai mult decât vinovate: grăsimi, prăjeli, zahăr. Plăcerea de a mânca mici, cârnați și fleici, slănină, costiță afumată și ciolan, lactate integrale (unt, brânză) cu conținut crescut de grăsimi și produse fast-food este o plăcere costisitoare. Și nu despre portofel e vorba…
Un nivel crescut al colesterolului „rău” (LDL) în sânge expune inima la îmbolnăvire fără drept de apel. O dată pentru că grăsimea acumulată în artere se depune pe pereții vaselor de sânge sub forma plăcilor de aterom, care îngreunează circulația sanguină. Inimii îi va fi mai greu să pompeze sângele în organism, urmarea fiind creșterea presiunii sângelui, adică apariția hipertensiunii.
Și, ca într-un domino, piesele se rostogolesc… Cardiopatie ischemică, dureri în piept, infarct miocardic, boală arterială periferică cu afectarea mâinilor, picioarelor, ficatului. Merită plăcerea de a consuma alimente bogate în grăsimi niște riscuri atât de mari? Categoric nu.
O dietă sănătoasă, echilibrată, săracă în grăsimi, dar bogată în surse de proteine de înaltă calitate și fibre ne poate ține la adăpost de astfel de probleme. Poate fi dificilă și frustrantă o întoarcere la 180 de grade dintr-o dată, dar nimeni nu pretinde acest lucru. Schimbările pot fi făcute și treptat, gradual. Să zicem că o persoană consumă zilnic carne, adică șapte zile din șapte.
Un prim pas ar fi înlocuirea cărnii cu pește, de două ori pe săptămână. O specie de pește care este o sursă bună de acizi grași Omega-3, sănătoși pentru inimă, este tonul. Cu aproape nicio grăsime, cu proteine de înaltă calitate și aminoacizi esențiali creșterii și întreținerii țesutului muscular, tonul este o opțiune perfectă. Iar atunci când este combinat cu leguminoase, pseudocereale precum quinoa, orez sălbatic, nerafinat, sau paste făinoase, nu doar că este gustos, dar și sățios.
Fie că ești deja la dietă sau intenționezi să îți schimbi radical stilul alimentar, ai la dispoziție variante care corespund și celor mai pretențioase gusturi, dar care totodată reprezintă și opțiuni sănătoase. Eva Salată de Ton cu Quinoa roșie, Eva Salată de Ton cu Orez sălbatic, Eva Salată de Ton cu Cous Cous sau Eva Salată de Ton Dalmată sunt preparate meditaraneene gustoase, sănătoase și naturale, obținute din cele mai bune părți ale peștelui, bogate în proteine valoroase, aminoacizi și minerale esențiale.
Nu ai niciun motiv să te plângi și să te scuzi că a mânca sănătos este scump sau necesită timp pentru a prepara felurile de mâncare. Mai simplu decât să deschizi o cutie, să o răstorni în farfurie și să te bucuri de o masă pe placul… inimii nu există.
Îți propunem să încerci Eva Salată de Ton Dalmată, o combinație fabuloasă de bucăți de ton de cea mai bună calitate, bogat în acizi grași Omega-3, boabe de fasole albă și roșie bogate în fibre, morcovi și felii de măsline verzi, totul atins magic de mirodeniile specifice bucătăriei Dalmate și de un strop de lămâie. Vei descoperi că a mânca sănătos este chiar delicios.