Știai că vaginul tău găzduiește un sistem biologic complex și fascinant numit “microbiom vaginal”? Este posibil să nu fi reflectat la acest aspect recent, mai ales dacă ai întâmpinat probleme precum scurgeri și mâncărimi. Cu toate acestea, vaginul este cu adevărat o grădină și, în acest caz, nu vorbim de o metaforă. Importanța microbiomului constă în capacitatea de a crea un mediu care protejează zona genitală a femeilor active sexual de bacterii, fungi (ciuperci) și chiar virusuri.
În mod normal, pH-ul vaginal se situează între 3,5 și 4,5, datorită prezenței acidului lactic produs de bacteriile specifice numite Lactobacillus spp. Aceste bacterii “bune” mențin un mediu sănătos în vagin și previn instalarea unor agenți patogeni. Cu toate acestea, o scădere a numărului de Lactobacillus spp. poate duce la creșterea pH-ului, apropiindu-se de un nivel alcalin, ceea ce poate favoriza dezvoltarea unor infecții periculoase pentru sănătatea genitală și generală a femeii, a partenerului și a copiilor acesteia.
De aceea, sănătatea zonei intime, reprezentată de microbiomul din tractul genital, este de cea mai mare importanță. Menținem acest echilibru prin respectarea igienei intime și evitarea produselor agresive, precum săpunul, deodorantele, parfumurile, spermicidele sau lubrifianții cu o compoziție nepotrivită. Utilizarea produselor adecvate pentru igiena intimă, care respectă pH-ul natural al vaginului, previne disbiozele sau dezechilibrele majore ale florei vaginale.
Disbioza vaginală poate crește riscul de infecții cu transmitere sexuală (ITS) și alte infecții vaginale. Cercetările au asociat vaginoza bacteriană cu un risc crescut atât de infecții cu gonoreea, cât și de chlamydia. Femeile cu un microbiom vaginal alterat au șanse mai mari de a dezvolta infecții persistente cu papilomavirus uman (HPV), care pot duce la cancer de col uterin. Vaginoza bacteriană este considerată cea mai răspândită dezechilibru vaginal întâlnit la femeile în vârstă reproductivă, iar factorii de risc includ multiplicitatea partenerilor sexuali, igiena precară și fumatul.
În cazul în care, disbioza s-a instalat deja, tratamentul implică, de obicei, restabilirea echilibrului bacteriilor vaginale prin utilizarea de probiotice, antibiotice sau alte medicamente. În plus, produsele dermatocosmetice dedicate acestor probleme, create de laboratoarele Eva Intima, pot fi de ajutor în ameliorarea iritației, pruritului, arsurilor și secrețiilor neplăcute. Aceste produse pregătesc mucoasa pentru tratamentul intravaginal și reechilibrează flora vaginală pentru a preveni recidivele.
Pentru curățarea zonei intime în astfel de cazuri, recomandăm utilizarea Chamomille Douche, o soluție de curățare vaginală cu acțiune calmantă, ce utilizează puterea antiinflamatoare și calmantă a mușețelului. De asemenea, ovulele vaginale Biolact, cu probiotice pentru tratamentul vaginitei și refacerea echilibrului natural, pot fi utile în protejarea împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.