Bunăstarea și echilibrul emoțional al angajaților au devenit componente esențiale pentru bunul mers al unei organizații, dacă vor să rămână competitive pe termen lung. Cu toate acestea, în ciuda importanței sale, multe organizații continuă să vadă investițiile în starea de bine a oamenilor ca fiind opționale, tratându-le mai degrabă ca pe un bonus decât ca pe o necesitate.
Această percepție, însă, trebuie să se schimbe rapid. Tot mai multe organizații recunosc că sănătatea mintală a angajaților este nu doar o obligație morală, ci și o strategie de afaceri inteligentă pe termen lung. Inițiativele proactive în domeniul sănătății mintale nu mai sunt privite ca o cheltuială, ci ca o investiție strategică ce aduce beneficii tangibile atât angajaților, cât și organizației. Tot mai mulți angajați, indiferent de pregătire și vârstă, devin atenți la acțiunile pe care organizațiile le fac pentru echilibrul lor emoțional, atitudine care reiese clar din sondajele efectuate de Genesis Property, companie fondată de Liviu Tudor, în ultimul an.
De ce este importantă sănătatea mintală a angajaților pentru bunul mers al economiei
Sursa foto
Impactul sănătății mintale la locul de muncă este unul dovedit. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), depresia și anxietatea costă economia globală aproximativ 1 trilion de dolari anual. Angajații, care se confruntă cu probleme precum depresie, stres și anxietate, au o scădere uneori dramatică a eficienței lor la locul de muncă.
Dacă luăm în calcul și absenteismul și tensiunile care pot apărea în interiorul echipelor, costurile ignorării sănătății mintale ale angajaților pot fi uriașe pentru orice tip de organizație. Vestea bună este că aceste provocări pot fi atenuate prin intervenții țintite și sisteme de sprijin care prioritizează bunăstarea oamenilor.
Ce câștigă organizațiile din aceste investiții
Investiția în sănătatea mintală a angajaților nu este doar o datorie morală, ci a devenit parte integrantă dintr-o amplă strategie care vizează îmbunătățirea performanței organizaționale. Pentru fiecare dolar investit în intervențiile de sănătate mintală, există un return on investment (ROI) de 4 dolari sub formă de îmbunătățire a sănătății oamenilor și productivității organizației, conform Forumului Economic Mondial. Acest ROI este generat de o serie de factori, inclusiv reducerea absențelor, scăderea costurilor medicale și creșterea productivității generale.
În plus, un loc de muncă sănătos, unde sănătatea mintală este sprijinită, creează o forță de muncă mai angajată. Un studiu realizat de Harvard Business Review a arătat că firmele cu un grad ridicat de angajament al angajaților sunt cu 22% mai profitabile. Când angajații se simt valorizați, sprijiniți și împuterniciți să aibă grijă de sănătatea lor mintală, sunt mai motivați, loiali și productivi—având un impact direct pozitiv asupra profitului companiei.
Beneficiile investițiilor în susținerea echilibrului emoțional
Investind activ în inițiative de sănătate mintală, companiile pot înregistra o serie de beneficii importante, pe termen lung. Creșterea productivității și performanței este cea mai importantă. Angajații care sunt sănătoși din punct de vedere mintal au mai multe șanse să performeze la capacitatea lor maximă.
Îmbunătățirea retenției angajaților este, de asemenea, esențială. Când angajații se simt sprijiniți în toate aspectele bunăstării lor, inclusiv sănătatea mintală, sunt mai implicați și mai puțin tentați să caute un alt loc de muncă. Mai mult de atât, companiile înregistrează o îmbunătățire a culturii organizaționale. Un focus pe sănătatea mintală creează o cultură organizațională care este mult mai ușor de acceptat.
Reducerea costurilor medicale -angajații care primesc sprijin adecvat pentru sănătatea lor mintală sunt mai puțin probabil să necesite intervenții medicale costisitoare pe termen lung. Abordând proactiv sănătatea mintală, companiile își pot reduce costurile generale de sănătate.