Samusocial din România ajută peste 70 de copii ce provin din familiile care locuiesc în stradă să meargă la şcoală, printr-un proiect susţinut şi finanţat de United Way România.
În cadrul proiectului Echipele Mobile ale Samusocial identifică în stradă familiile cu copii pentru a le oferi consilierea socială în ceea ce priveşte drepturile pe care le au, precum şi pentru a realiza un recensământ privind numărul exact de copii care aparţin acestor familii fără adăpost care trăiesc în stradă.
Odată identificaţi de către Echipele Mobile, copiii şi familiile din care provin sunt referiţi către asistenţii sociali şi medicii din cadrul Cabinetului medico-psiho-social al Samusocial unde li se oferă asistenţa socială şi medicală necesară, sunt ajutaţi în vederea obţinerii certificatelor de naştere pentru minorii care nu au fost înregistraţi, li se întocmesc planuri individuale, sunt ajutaţi în vederea rezolvării situaţiei locative.
Pentru copiii care au atins vârsta şcolară asistenţii sociali se ocupă de înscrierea efectivă în sistemul educaţional. Cei care sunt deja înscrişi sunt susţinuti cu uniforme şi rechizite. Pentru copiii de vârsta preşcolară, asistenţii sociali derulează acţiuni în vederea înscrierii la creşe sau grădiniţe aflate în proximitatea locului de adăpostire.
În cadrul proiectului, Samusocial din România le oferă copiilor hrană, lapte, produse de igienizare, scutece, sau suportă plata taxelor pentru înregistrarea tardivă a copiilor, le oferă rechizite şcolare, caiete, ghiozdane, îmbrăcăminte, încălţăminte.
Sabina Nicolae, Director Executiv Samusocial din România: ”Pentru anul şcolar 2013 – 2014 în proiect sunt prinşi 74 de copii împreună cu cele 36 de familii. Părinţii acestora au fost consiliaţi social şi psihologic de-a lungul întregii veri şi vor fi ajutaţi şi în continuare de către asistenţii sociali să caute şi să obţină un loc de muncă. Cei mici au fost înregistraţi în sistemul educaţional pentru a începe sau a relua şcoala. Sperăm ca proiectele de acest gen să se încadreze în programele de responsabilitate socială a companiilor din România, astfel încât, Samusocial din România să poată ajuta cât mai mulţi minori să aibă acces la educaţie, iar părinţii să fie ajutaţi să se reintegreze socio-profesional.”
Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 12 luni şi are drept obiectiv sprijinirea familiilor cu copii aflate în stradă, în vederea reintegrării lor sociale prin păstrarea nucleului familial, atâta vreme cât familia nu pune în pericol copilul, şi asigurarea accesului la educaţie pentru cei mici.