TVR 1, TVR 2 şi TVR Cultural pregătesc pentru 1 Decembrie o serie de programe speciale, dedicate Zilei Naţionale a României:
TVR 1 îşi va începe emisiunile speciale cu Telematinalul, prezentat de Alina Bratu şi actorul Mircea Diaconu, care vor vorbi cu un istoric şi un sociolog despre semnificaţia datei de 1 Decembrie.
De la ora 10.10, TVR 1 difuzează Aniversarea Zilei Naţionale a României – 89 de ani de la Marea Unire. Telespectatorii vor urmări transmisiuni directe alternative de la Bucureşti şi Alba-Iulia, unde vor avea loc parada militară de 1 Decembrie, la Arcul de Triumf, şi un Te Deum, la catedrala din Alba-Iulia. Mihai Rădulescu şi invitaţii săi din studio vor explica importanţa acestor manifestări.
De la ora 13.00 şi 14.20, Marius Florea Vizante pregăteşte o ediţie aparte a emisiunii sale. Invitaţii aflaţi în Cafeneaua astrelor vor intra sub zodia… României. Adrian Năstase, Adrian Severin, Petre Roman şi Adrian Cioroianu vor vorbi deschis despre România după Revoluţia din ’89. Alături de ei se vor afla artişti reprezentativi pentru fiecare zonă a ţării: Veta Biriş, Mioara Velicu, Angelica Stoican, Irina Loghin, Ana Pacatiuş, Nicolae Furdui Iancu şi grupul Crai Nou, Gheorghe Roşoga şi Marius Mihalache.
După-amiaza va fi rândul unei alte emisiuni speciale de 1 Decembrie: Iuliana Tudor şi Nicolas Don vor prezenta, în direct, de la 15.30 şi 17.15, România din suflete, o emisiune care aduce în prim plan români din ţară şi din diaspora. Prin cariera, performanţele lor profesionale sau gesturile de curaj, aceştia sunt un argument al reuşitei în viaţă şi o „altă” imagine a României în lume. Personalităţi publice le vor înmâna trofeul şi diploma „România din suflete”. Programul va cuprinde şi momente artistice. Printre cei recompensaţi de 1 Decembrie sunt Oana Pellea, Lucian Bute, Cristian Mungiu, Victor Piţurcă, soprana Leontina Văduva, violonistul Alexandru Tomescu.
La TVR 2, în afară de ediţia specială a emisiunii Replay (dedicată drumului parcurs de echipa naţională pentru calificarea la EURO 2008), telespectatorii pot urmări alte programe speciale, cum ar fi:
De la ora 12.20 – documentarul Ferdinand şi Maria, între datorie şi destin, o radiografie a destinului celor doi soţi, profund marcat de datoria lor faţă de România. Născuţi pe alte meleaguri, formaţi în alte culturi, Ferdinand şi Maria şi-au urmat destinul, căsătorindu-se din raţiuni de stat. Au venit în România asumându-şi pe deplin statutul noii patrii, şi-au păstrat identitatea şi… au devenit români.
Un alt reper important va fi difuzat de la ora 18.40 – Mesa Păcii, concertul aniversar susţinut de artistul Gheorghe Zamfir la împlinirea a 50 de ani de activitate artistică.
De la ora 22.30 este programat filmul românesc Ryna, selecţionat oficial până acum în peste 30 de festivaluri şi laureat cu 16 premii internaţionale. Din distribuţie fac parte Dorotheea Petre, Valentin Popescu, Nicolae Praida, regia fiind semnată de Ruxandra Zenide.
TVR Cultural – ediţie specială de Jurnal Cultural şi filmul Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii
Printre programele pe care TVR Cultural le va difuza în ziua de 1 Decembrie se numără ediţia specială a Jurnalului Cultural (ora 22.00) şi pelicula premiată cu „Un certain regard” la Festivalul Filmului de la Cannes în 2006 – Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii.
De la ora 20.00, filmul lui Cătălin Mitulescu aduce pe micul ecran o poveste din Bucureştiul anului 1989, ultimul an al dictaturii Ceauşescu. Eva are 17 ani, e elevă de liceu şi are un vis secret: să fugă din România, pentru a călători în jurul lumii. Fratele Evei, Lalalilu, are 7 ani şi e disperat la gândul că sora sa l-ar putea părăsi. Aşadar, împreună cu bunii săi prieteni Tarzan şi Silvică, pune la cale un plan de asasinare a lui Ceauşescu, pentru ca Eva să rămână şi să trăiască într-o ţară liberă.
De la ora 22.00, timp de o oră, Jurnalul Cultural va intra în direct cu institute culturale româneşti din lume pentru a afla cum promovează acestea imaginea României.
„Pe 1 Decembrie, ne propunem să trecem peste evenimentele festiviste tradiţionale, specifice momentului, peste defilări şi depuneri de coroane, peste concertele din piaţa publică şi încercăm să privim cultura română din perspectivă europeană. Concret, echipa Jurnalului Cultural pregăteşte o ediţie de jurnal pigmentat cu dezbateri, în care vom discuta cu personalităţi ale culturii române despre istoria naţională, succese româneşti în străinătate, activitatea institutelor culturale române din afara ţării, brandul de ţară, portrete ale unor români care evoluează în străinătate”, a declarat Diana Dumitru, producătorul Jurnalului Cultural. Andra Gavril şi Cătălin Sava, gazdele Jurnalului Cultural de 1 Decembrie, vor avea invitaţi în platou şi vor intra în legătură directă cu institutele culturale româneşti din mai multe oraşe ale lumii.
{mosloadposition user10}