Între 29 și 30 iunie, bucureștenii au aflat cu ce se “mănâncă” Dunărea și Delta, cu ocazia celei de-a patra ediții a festivalului gastronomic și eco-cultural “D’ale Gurii Dunării”, organizat de Ziua Internațională a Dunării. Vizitatorii au cunoscut comunitățile din Delta Dunării care s-au întrecut la Muzeul Național al Țăranului Român în preparate culinare, porturi și cântece tradiționale.
Alături de producatorii locali care au vândut produse tradiționale din Delta, patru organizații neguvernamentale și-au prezentate proiectele cu impact în Delta Dunării, iar Atelierul de la Mahmudia a făcut demonstrații de împletit papură și pentru vizitatori.
Evenimentul central de Ziua Internațională a Dunării a demarat vineri după amiază, 29 iunie, cu masa rotundă ”Dunarea, Rinul Europei Centrale si de Est sau coridorul verde al Europei” care a reunit factori interesați de problematica Dunării și Deltei, printre care reprezentați ai Ministerului Mediului și Pădurilor, ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea. Cu această ocazie, Rovana Plumb, Ministrul Mediului și Pădurilor a anunțat reinterzicerea vânătorii în Delta Dunării printr-un Ordin de ministru care va fi publicat azi în Monitorul oficial. De asemenea, Eduard Hellvig, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului și Ministrul Mediului și Pădurilor au semnat contractul de finanțare pentru “Proiectul româno-bulgar de cooperare în zona comună de graniţă a Dunării: Danube WATER”.
Cea de-a doua zi a fost dedicata în întregime festivalului de tradiţii folclorice, cu accent pe cele gastronomice și muzicale. Astfel, la “D’ale Gurii Dunării” a avut loc parada culinară a comunităţilor, condimentată de concerte și dansuri ai căror protagoniști au fost coruri și instrumentiști români, lipoveni și ucrainieni din Delta Dunării: Sinicika din Mila 23, Armonicii din Peceneaga, Juraveli din Jurilovca, corul de copii din Crișan, Bila Roja din Letea, Nufărul Alb din Chilia Veche, Katiuşa din Mahmudia.
La concursul de gătit, cel mai important moment al festivalului, juriul și vizitatorii au gustat din borșul de pește ca-n Delta Dunării, dar și știuca umplută, scordoleaua și crapul pe varză, colțunașii, plăcintele și din multe alte bunătăți. Cele opt echipe înscrise în concurs au fost răsplătite cu premii pentru efortul lor de a aduce tradiția culinară deltaică la București. Din juriu au făcut parte Vintilă Mihăilescu (antropolog, profesor universitar dr., SNSPA), Laura Sgârcitu (PA&C Specialist, Community Programs, Coca-Cola HBC România), Ioana Crăciunescu (actriță, poeta și mare creatoare de bucate) și Răzvan Cucui (jurnalist fondator al revistei Bucătăria pentru toți și Kamikaze).
Bucătăresele din Pardina au câștigat Marele Premiu Coca-Cola în valoare de 1500 euro. Maestrele din Mila 23 au fost răsplătite cu Premiul al II-lea, oferit de Ursus Breweries, însumând 1000 de euro. Jurații Andreea Grămoșteanu (Prima TV), Lviu Mihaiu(pres.SDD si director Radio Guerrilla) și George Butunoiu (restograf.ro) au acordat Premiul Presei «Radu Anton Roman», în valoare de 700 euro, echipei din Crișan. Mențiuni speciale pentru ciorba de pește, gustări și fel principal din pește, deserturi și arome, au primit echipele din Chilia Veche, Jurilovca, Letea, Mahmudia și reprezentantele Federației Comunităților Evreiești din România.
Clubul Țăranului Român a pus la dispoziția vizitatorilor un meniu pe bază de pește inspirat din rețetele tradiționale ale comunităților deltaice. Succesul produselor a determinat clubul să păstreze permanent meniul cu preparate din pește. Gratuit, bucureștii au putut gusta din borșul de pește preparat de Vali Țeican, reprezentant al ”La Cherhana”, din piața de pește de la Obor.
"Festivalul D’ale Gurii Dunării nu este doar un act firesc de promovare a tradițiilor oamenilor Deltei sau a spațiului deltaic. Festivalul are misiunea clară de a scoate la suprafață cea mai bună bucătarie de pește de apă dulce din Europa și de a o «cânta» cu ajutorul celor mai bune ansambluri folclorice din Deltă. Scopul final este de a transforma aceste delicii în produse acreditate național și internațional, pentru că, nici Statul Român și nici românii nu știu, sau nu prea cred, că Delta Dunării face ouă de aur, care pot transforma zona într-un rai al economiei sociale", a declarat Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.
D’ale Gurii Dunării, festivalul concurs de tradiţii folclorice, cu accent pe cele gastronomice și muzicale, reprezintă un prilej pentru încurajarea unui comportament responsabil față de bogăția naturală și culturală a Deltei Dunării. Festivalul promovează alternativele economice durabile, prietenoase cu mediul înconjurător, care pun în valoare tezaurul gastronomic, muzical și arhitectonic şi al Deltei.
Ziua Dunării este celebrată anual, pe 29 iunie (dată ce marcheză semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, la Sofia, în anul 1994), la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Aproape 81 de milioane de persoane din țările danubiene sărbătoresc Ziua Dunării. Obiectivul principal al zilei este de a implica oamenii şi de a accentua legăturile dintre state, precum și interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei. (www.danubeday.org)
În România, începând cu anul 2007, Asociația Salvaţi Dunărea și Delta organizează, în parteneriat cu Ministerul Mediului, evenimentul central de Ziua Dunării sub auspiciile ICPDR şi cu susţinerea Sistemului Coca-Cola în România. RE Concept este platforma de responsabilitate socială a Coca-Cola HBC România, dedicată ideii că RE este începutul tuturor acțiunilor care schimbă lumea în bine. Mai multe informații găsiți pe www.theREconcept.ro. În acest an evenimentul evenimentul a beneficiat de sprijinul Ursus Breweries, Metro, Rin Hotels și Cora România.
Parteneri media: Radio Guerrilla, PVTV, Radio România Actualităţi, Radio Antena Satelor, Radio România Cultural, Radio France Internationale – România, Bucătăria pentru toți, Good Food, Dilema Veche, Formula AS, Kamikaze, BeWhere, Tataia, Decât o Revistă, OrașulM.eu, 365.ro