Saint-Gobain România anunță câștigătorii celei de-a 18-a ediții a etapei naționale a Concursului de Arhitectură pentru Studenți, o competiție bazată pe viziunea Saint-Gobain asupra clădirilor durabile, la care pot participa studenți din domeniul arhitecturii, designului, ingineriei construcțiilor sau alte discipline conexe, indiferent de anul de studiu.
Obiectivul Concursului de Arhitectură pentru Studenți, denumit anterior Concursul Multi Confort pentru Studenți, este de a dezvolta un proiect de construcție bazat pe durabilitate, atât pentru oameni, cât și pentru planetă, cu clădiri eficiente din punct de vedere energetic, cu emisii reduse de carbon și cu un grad ridicat de confort pentru ocupanți. Studenții pot participa individual sau în echipe de până la trei membri, fiecare echipă având un profesor coordonator.
În fiecare an, Saint-Gobain selectează o țară în care există o provocare arhitecturală și colaborează îndeaproape cu municipalitatea locală pentru a concepe un proiect care să abordeze o serie de aspecte sociale și culturale reale. Studenți de la diferite universități din întreaga lume propun proiecte pentru a candida și a câștiga unul dintre premiile concursului.
Tema ediției curente a constat în proiectarea planului de reabilitare a unei zone industriale situată la vest de centrul orașului Lisabona, Portugalia, prin realizarea unei videoteci, renovând clădirea existentă de pe latura de est a terenului (Clădirea A), proiectarea unei noi clădiri rezidențiale cu parcare subterană, care să integreze apartamente de locuit private și spații de coabitare aferente utilizatorilor videotecii (Clădirea B) și proiectarea spațiului exterior (Zona C) care face legătura între clădirile A și B, prin spații verzi publice care să fie folosite drept spații de agrement care să facă legătura cu zonele învecinate.
Proiectul a trebuit să respecte criteriile strategice ale Planului Urbanistic General al Lisabonei și specificațiile tehnice cu componente inovatoare și durabile elaborate de Saint-Gobain, fiind totodată compatibil cu împrejurimile zonei și fezabil din punct de vedere economic. Înainte de lansarea concursului, tema fiecărei ediții este supusă aprobării profesorilor de la universitățile participante în cadrul evenimentului Ziua Profesorului, unde au posibilitatea de a contribui la elaborarea provocării pe baza căreia studenții își vor construi viitorul proiect.
Concursul de Arhitectură pentru Studenți se desfășoară în două etape – națională și internațională, proiectul clasat pe locul I la nivel local urmând să intre automat în cursa pentru premii la nivel internațional.
Criteriile de jurizare, aplicabile ambelor etape, includ 4 componente: arhitectură 50% (excelență în design, concept funcțional și detalii regionale, aspect); criterii tehnice 20% (construcțiile respectă criteriile Saint-Gobain (carbon & energie, resurse & circularitate, sănătate & bunăstare), precum și cerințele de securitate la incendiu); detalii de construcție 20% (calitatea și coerența detaliilor de construcție propuse în ceea ce privește fizica construcției – punți termice și acustice, etanșeitate și controlul umidității etc); utilizarea corectă a produselor și soluțiilor Saint-Gobain 10%, la toate acestea adăugându-se componenta de sustenabilitate (aspecte economice, ecologice și sociale).
Proiecte premiate la nivel național
Premiul I
Proiect „LISBON ON CLOUD 9”, echipa formată din Ana-Maria Nițică și Alina-Mădălina Lăcătușu, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, Iași, profesor coordonator Radu Andrei.
Proiect calificat la etapa internațională a Concursului de Arhitectură pentru Studenți, ce se va desfășura în perioada 26-28 iunie 2023 în Portugalia la Lisabona.
Premiul II
Proiect „THE TI(L)ES OF LISBON”, echipa formată din Maria-Alexandra Ungureanu, Mihai-Răzvan Onu și Gheorghe Cecan, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino‘”, Iași, profesor coordonator Gabriel Corduban.
Premiul III
Proiect „LIVING THROUGH MEMORIES”, echipa formată din Alexandru Ciprian Ene, Ariana Popescu și Valentina Claudia Popa, U.A.U.I.M., București, profesor coordonator Dragoș Popescu.
Mențiune I
Proiect „RUSTY”, echipa formată din Daniel-Alexandru Beilic și Iuval-Dragoș Hritcu, Facultatea de Arhitectură “G.M. Cantacuzino”, Iași, profesor coordonator Radu Andrei.
Mențiune II
Proiect „MIMOSA”, echipa formată din Flavia-Marina Alexoaie și Andreea Cavalgiu, Facultatea de Arhitectură “G.M. Cantacuzino”, Iași, profesor coordonator Radu Andrei.
„Instituțiile de învățământ superior pregătesc generațiile viitoare, iar studenții construiesc deja viitorul cu ajutorul soluțiilor performante și sustenabile Saint-Gobain. Fiecare proiect înscris în această competiție s-a ridicat la standardele impuse, fiind în acord total cu viziunea Grupului privind construcțiile durabile și în deplină concordanță cu scopul nostru – „Making the World a Better Home”. Juriul a fost impresionat de calitatea înaltă a proiectelor prezentate, nu doar din punct de vedere arhitectural, ci și în ceea ce privește integrarea provocărilor de mediu și societale. Este o onoare și o mândrie că Saint-Gobain poate oferi vizibilitate noilor generații de arhitecți”. (Ovidiu Păscuțiu, CEO al Grupului Saint-Gobain în România)
Proiectele desemnate câștigătoare la etapa națională pot fi vizualizate aici.
Mai multe detalii despre Concursul de Arhitectură pentru Studenți, aici.