Luni, 13 mai, la sediul Nod MakerSpace din Bucureşti a avut loc faza națională a concursului “MULTI COMFORT STUDENT CONTEST Ediția 2019”, dedicat studenţilor la arhitectură şi construcţii. Tema propusă celor 26 de studenți înregistrați a urmărit crearea unei viziuni pentru dezvoltarea durabilă și integrarea în spațiul urban a zonei stației de metrou Crescenzago din Milano.
Câștigătorii primelor două premii:
· Anca Spînu și Daniel Movilă de la Facultatea de Arhitectură “G. M. Cantacuzino” din Iași
· Andreea Guriță și Laura Jimbu de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”,
vor reprezenta România în etapa internațională a concursului, organizată la Milano la sfârșitul lunii mai, alături de studenți din peste 30 de țări.
“De-a lungul timpului, MULTI COMFORT STUDENT CONTEST a devenit o competiţie de referinţă pe tema Multi Confort şi a caselor cu un consum redus de energie. Ne bucurăm să vedem un interes crescut din partea studenţilor şi partenerilor noştri pentru dezvoltarea unor soluţii inovatoare şi sustenabile, care răspund provocărilor prezentului, fapt demonstrat de creşterea numărului de echipe înscrise în competiţie, dar şi de calitatea proiectelor prezentate”, a declarat Ovidiu Păscuţiu, Director General al Grupului Saint-Gobain în România.
Concursul are la bază conceptul Saint-Gobain Multi Comfort și a fost organizat pentru prima dată la nivel internațional în 2005, în Bulgaria. Tema din acest an a vizat dezvoltarea unui proiect pentru întinerirea și reconectarea urbană a zonei stației de metrou Crescenzago din Milano, în conformitate cu strategia oraşului pentru 2030.
În contextul în care oraşul Milano se confruntă în prezent cu o nouă etapă de dezvoltare, deoarece până în anul 2030 peste 12.000 de persoane vor avea peste 85 de ani şi mai mult de 50.000 de locuitori vor reprezenta populaţia tânără, cu vârsta cuprinsă între 19 şi 34 de ani, municipalitatea urmăreşte o evoluţie favorabilă incluziunii şi transformarea întregii zone urbane, atât în centru, cât şi la periferie.
Proiectele propuse în cadrul concursului vor necesita renovarea a trei clădiri existente, legate de o nouă construcţie cu utilizare mixtă, inclusiv spaţii rezidenţiale, zone publice şi servicii, respectând în acelaşi timp criteriile Multi Comfort legate de sustenabilitate şi eficienţă energetică.
Despre Multi Comfort Student Contest
Concursul se adresează studenților la arhitectură, inginerie și alte discipline de profil, cu scopul de a disemina ideea de eficiență energetică și dimensiunile diferite ale confortului: estetica, calitatea aerului, confortul termic, acustic și vizual.
Concursul a debutat în 2005 și se adresează tuturor studenților din anii 1-6, care se pot înscrie atât individual, cât și în echipe de câte doi membri. Acesta se derulează în două etape:
Prima etapă:
· Etapa Națională, organizată în următoarele țări: Belarus, Belgia, Bulgaria, China, Columbia, Croația, Cehia, Egipt, Estonia, Emiratele Arabe Unite, Finlanda, Ghana, Franța, Germania, Italia, Kazahstan, Kirghizstan, Letonia, Liban, Lituania, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Coreea de Sud, Africa de Sud, Spania, Turcia, Ucraina.
A doua etapă:
· Finaliștii și echipele finaliste din fiecare țară participantă se reunesc anual în diverse orașe ale lumii pentru a se întrece în creativitate și inovație, proiectul câștigător la nivel global urmând să fie desemnat de un juriu internaţional.