Pe 2 iunie, a avut loc la Opera Națională București, Gala premiilor Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România – ediția a 53-a, care a fost prezentată de preşedintele UCMR, compozitorul Dan Dediu şi a beneficiat de ambientul muzical realizat de duo-ul Opening Theory (George Păiș și Alex Mușat).
Iată ce declara compozitorul Dan Dediu la finalul evenimentului: „Există un timp pentru a compune și a scrie, dar există și un timp de a arăta roadele muncii de creație. Mai ales dacă aceste roade au fost apreciate de confrați într-ale compoziției și muzicologiei. Gala Premiilor UCMR exact acest lucru a făcut: ne-a arătat câteva excelențe valorice – compoziții și cărți premiate în anul 2023. Am putut asculta fragmente de muzici diverse, precum și viziona copertele unor interesante cărți despre muzică și muzicieni. Astfel, fiecare dintre cei prezenți a putut «lua pulsul» actualității creatoare românești. După o asemenea Gală eu plec euforic și-mi spun în sinea mea: ce bine că mai există oameni care nu pot fără muzică!”
Au fost decernate premiile UCMR pe anul 2023 acordate de secţia de muzică instrumentală şi multimedia pentru muzică simfonică (lucrarea “O.K.” pentru orchestră de Sebastian Androne-Nakanishi), pentru muzică de cameră (lucrarea “Hannya” de Diana Rotaru) și pentru muzică electronică (piesa „Acea călătorie în care”, compusă de Irinel Anghel), de subsecţia de fanfară („Suita simfonică nr. 1” de Marius Firca), de subsecţia didactică („Cold Fire” de Vlad-Răzvan Baciu), de secţia de muzică vocală pentru lucrare corală amplă („Adieu Tristesse” de Marcel-Octav Costea) și pentru miniatură vocală („The Pink Tulip” de Grigore Cudalbu).
Secţia de muzică jazz-pop a acordat premii pentru categoria muzică de jazz („Christmas theme for piano” de Florentin Răducanu), pentru muzică instrumentală („Lelitz a jazz” de Cătălin Tîrcolea) dar şi pentru grupajul de melodii de muzică ușoară „Ai plecat, Anii mei” ce-i aparține lui Horia Moculescu. În acelaşi context s-au acordat şi premiile secţiei de muzicologie, pentru sistematică (volumul „Un labirint sonor. Refugii, răgazuri, reîntemeieri” de Gheorghe Duțică), pentru istoriografie (volumul „Istorii și ideologii. Filarmonica din București (1868 – 2018)” având-o pe Valentina Sandu-Dediu ca editor și co-autor) și pentru publicistică (Monica Lup). Premiul Filialei Cluj a UCMR s-a îndreptat către lucrarea „Apogée” a tânărului compozitor Áron Török-Gyurkó.
La finalul Galei, Marele Premiu UCMR a fost decernat compozitorului Ulpiu Vlad, pentru întreaga activitate de creație.
Organizator: Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România
Co-organizator: Opera Națională București
Coproducător: Radio România
Cu sprijinul Universității Naționale de Muzică din București
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, revistele Actualitatea Muzicală și Muzica