Pe 18 octombrie, în cadrul Galei Premiilor de Excelență Administratie.ro, a avut loc lansarea proiectului G-Cloud, alternativa la furnizarea serviciilor de e-Guvernare, soluție propusă de parteneriatul NEC Corporation și TeamNet International.
La evenimentul de lansare au participat peste 130 de persoane, primari, viceprimari, prefecţi, subprefecţi, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, reprezentanţi ai Guvernului României şi ai instituţiilor guvernamentale, senatori, deputaţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale administraţiei publice din România, dar si reprezentanți ai mediului de business.
Valerian Vreme, membru al Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților, prezent la evenimentul de lansare G-Cloud, a declarat: „Apariția G-Cloud este o surpriză foarte plăcută, următoarea perioadă va fi una de accelerare a aplicațiilor în cloud. Faptul că la ora actuală firme românești sau firme cu componență românească au abordat aceasta problematică este de bun augur pentru noi.
Din poziția de Ministru al Comunicațiilor, unul dintre punctele pe care le-am susținut a fost și recomandarea făcută tuturor marilor companii să își dezvolte centre de date localizate în România.”
NEC Corporation, o multinațională japoneză cu peste 100 de ani de existență, lider în tehnologii IT&C, cu o solidă experiență în domeniul Cloud computing și TEAMNET International, un integrator IT important din piața locală, au creat un parteneriat, cu scopul de a dezvolta conceptul de Cloud Guvernamental, G-Cloud.
Proiectul a avut în vedere recomandarea Comisiei Europene, care a definit ca prioritară tehnologia cloud pentru utilizarea acesteia în e-Guvernare, în scopul de a genera economii în bugetele administrației publice. G-Cloud urmărește să răspundă nevoilor IT și de aplicații la nivelul administrației centrale și locale, printr-o abordare alternativă la soluțiile clasice utilizate în prezent.
În speech-ul de prezentare a proiectului, Roxana Bănică, G-Cloud Concept Builder, RBA Creator, a scos în evidență beneficiile implementării serviciilor oferite de G-Cloud: „Printre avantajele folosirii serviciilor G-Cloud este important să menționăm faptul că aceste servicii nu necesită investitii în sisteme IT (hardware și software), ci doar plata unui abonament lunar, iar responsabilitatea bunei funcționări a aplicațiilor, actualizarea acestora și eliminarea situațiilor de conflict de licențiere revine furnizorului de servicii G-Cloud. Totodată, prin achiziționarea acestui tip de servicii se elimină problemele legate de lipsa personalului IT din instituțiile publice și este posibilă predictibilitatea cheltuielilor legate de utilizarea aplicațiilor.”
La finalul prezentării, Roxana Bănică a punctat necesitatea elaborării cât mai rapide a schemei de certificare pentru furnizorul de servicii cloud de încredere pentru administrația publică din Romania. De asemenea, a evidențiat că, din perspectiva managerului unei instituții publice, pentru a folosi avantajele tehnologiei informației de ultimă generație și a le pune la dispoziția angajaților instituției cu scopul de a crește performanța în administrația publică și implicit de a crește gradul de satisfacție a cetățeanului, tot ce trebuie să știi, este să accesezi portalul www.cloudguv.ro.
Serviciile G-Cloud constau în pachete software pentru angajații din administrația publică, grupate în funcție de nevoile acestora: pachet de lucru zilnic și pachete dedicate activitaților specifice, ce pot fi achiziționate pe bază de abonament lunar.
„G-Cloud reprezintă de fapt viitorul, pentru că vine cu o soluție oferită de un parteneriat între două companii, dintre care una românească, pentru lucruri care există în Occident de mai mulți ani, lucruri foarte practice, lansate de giganți precum Google sau Microsoft, și, totodată, G-Cloud este o transpunere în realitatea românească a viitorului”, a spus Eduard Lovin, Director Executiv – Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.
{mosloadposition user9}