(prima bandă desenată inspirată de un roman SF românesc)
S-a lansat al doilea număr al revistei de bandă desenată SF Abația, inspirată de unul dintre cele mai bune romane SF românești*. Este vorba despre o revistă 100% românească, un proiect prin intermediul căruia inițiatorii acestuia își doresc să participe la reanimarea peisajului și consumului de benzi desenate în țara noastră.
Revista va fi disponibilă începând de astăzi în întreaga țară. Ca și în cazul primului număr (lansat în mai, la East European Comicon), revista va avea 40 de pagini și se va vinde la prețul de 9.90 lei. Va putea fi achiziționată prin intermediul rețelelor Inmedio și Ringier, din Librăriile Cărturești sau magazine specializate de bandă desenată, dar și online pe www.abatia.ro.
„Într-o singură frază putem descrie acest număr astfel: mai multă acţiune, mai multe personaje şi mai mult suspans!” declară Dodo Niță, critic și istoric de benzi desenate, președintele Asociației Bedefililor din România.
În ceea ce privește structura narativă, Bogdan Ciocănea (editor) afirmă: „Dacă primul număr s-a concentrat pe venirea quintului Rim în Abație, în numărul doi povestea urmărește începutul însămânțării unei lumi agricole. Protagoniștii sunt, de data aceasta, Stin (o clonă produsă în Abație) și Ustin (o alta clonă de pe viitoarea planetă agricolă), care se vor lovi de trufia și invidia rivalilor lor.”
Noul număr aduce și câteva schimbări, menite să facă experiența lecturii mai plăcută: letrajul a fost îmbunătățit, iar hârtia a fost înlocuită cu una de o calitate superioară.
Editorii (Manuel Enache și Bogdan Ciocănea) au păstrat din nou loc în revistă pentru o povestire SF și fac o surpriză fanilor autorului Dan Doboș. Povestirea se numește „Pet Store” și este scrisă chiar de autorul romanului din care este inspirată revista de bandă desenată. „Pet Store e un pariu pe care l-am pus cu proza scurtă, un domeniu care nu face parte tocmai din zona mea de confort, fiindcă un asemenea text are nevoie de o anecdotică pronunțată, în dezacord cu nesiguranța sceptică impusă de valorile la care țin. Povestirile mele SF pot fi numărate pe degetele celor două mâini, iar faptul că am acceptat provocarea editorilor Abației BD arată cât de mult țin la proiectul lor”, declară Dan Doboș.
Numărul 2 al revistei Abația este lansat într-un moment în care în România apar 6 reviste periodice de bandă desenată (dintre care 4 sunt străine, traduse în limba română). „Este foarte plăcut să vezi interesul tot mai crescut pentru acest tip de lectură”, declară Manuel Enache (editor). „Primul număr al revistei a fost primit cu mult entuziasm de iubitorii genului SF, dar și de pasionații de bandă desenată. În numărul doi am încercat să ținem cont de fiecare feedback venit de la fanii noștri și să vedem întotdeauna partea constructivă a acestuia. Zicem mereu că am avut parte de un început frumos, plin lucruri bune (venite atât de la oamenii din echipă, cât şi de la voi, cei care ne sunteți aproape). Dar, ca în toate începuturile, au fost şi lucruri grele, precum şi aspecte pe care le-am îmbunătăți sau eficientiza (şi asta recunoaştem cu mâna pe inimă, suntem toți destul de autocritici)”.
Componența echipei a rămas neschimbată, la fel și modul de lucru. Scenariul este scris de Alex Vizitiu, apoi ilustrat de Răzvan Chelaru și colorat de Eugen Bețivu, toți aceștia fiind coordonați de către cei 2 editori (Manuel Enache și Bogdan Ciocănea). Printre provocările cu care aceștia s-au întâlnit au fost presiunea timpului (aspect cu care se vor confrunta de la un număr la altul), dar și dificultatea găsirii unui partener care să le ofere sprijin financiar, în schimbul expunerii oferite în revistă sau realizării de campanii de comunicare. Aceste dificultăți financiare sunt și motivul pentru care editorii au scăzut tirajul la 7.000 de exemplare. „Ne propunem să mai tipărim încă 3.000 de exemplare în momentul în care vom încasa veniturile din vânzarea primului număr. Din statisticile noastre, dar și cele primite de la distribuitori, știm că acesta s-a vândut destul de bine”, declară Bogdan și Manuel.
Următorul număr al revistei va apărea pe 25 septembrie. Până atunci, echipa Abației vă dorește lectură frumoasă!
Povestea revistei Abația
Imaginați-vă o bandă desenată in care se vorbește despre religie, fără a fi însă vorba despre literatura religioasă. În fața ochilor voștri se desfășoară un război pentru controlul Galaxiei și pentru stăpânirea planetelor agricole, menite să hrănească întreg Imperiul Galactic și populația Pământului post-apocaliptic. Veți afla că aceste resurse sunt produse de populații de clone, care trăiesc pe alte planete. Ei bine, da, în povestea noastră există o mulțime de planete. Și mai sunt și Quintii (din latina "Quintus“), 5 la număr în toată Galaxia. Aceștia sunt un fel de super-oameni (dar nu super-eroi), care au o armă secretă, ascunsă (la propriu) în mâna stângă, folosită din când în când pentru eliminarea oponenților. Ah, și am menționat că unul dintre ei este eroul benzii noastre desenate? Ca orice om, și el este vulnerabil când vine vorba despre iubire… și lucruri neașteptate se pot întâmpla. Desigur, îl veți cunoaște și pe Abate (și Abația sa), care cunoaște toate secretele acestor planete, și care, la rândul lui, are câteva secrete de ascuns.
* Abația, scris de Dan Doboș, roman care a câștigat Premiul Romcom pentru „Cel mai bun roman SF” în 2003, Premiul Vladimir Colin pentru „Cel mai bun roman SF” în 2006 și a fost nominalizat pentru „Cel mai bun roman SF European” la Convenția Europeană în 2006).