• 174 de membri ai societăţii civile şi ai mass-media au fost instruiţi de specialişti în problematica egalităţii de şanse pe piaţa muncii din România
• 148 de femei vulnerabile din Bucureşti şi Ilfov au acum o meseria nouă: îngrijitoare de bătrâni la domiciliu
• Rata de angajarea şi autoangajare a femeilor cu dificultăţi de acces pe piaţa muncii va creşte datorită proiectului S.A.F.I.R. Bucureşti Ilfov, al Asociaţiei React
Asociaţia React pregăteşte profesional femeile vulnerabile din Bucureşti şi Ilfov şi instruieşte membrii societăţii civile şi ai mass-media pentru a susţine femeile în demersurile lor de angajare şi autoangajare.
143 de reprezentanţi ai societăţii civile (organizaţii neguvernamentale, asociaţii profesionale şi instituţii culturale, patronate, sindicate etc.) şi 31 de reprezentanţi mass-media au participat la şase sesiuni de instruire în domeniul egalităţii de şanse, organizate de Asociaţia React. Sesiunile au informat şi au sensibilizat participanţii în legătură cu problemele pe care le întâmpină persoanele vulnerabile, în special femeile, şi au lansat un apel de implicare în promovarea principiului egalităţii de şanse pe piaţa muncii.
Cele şase sesiuni, organizate în cadrul proiectului „Școala de antreprenoriat pentru femei cu iniţiative responsabile” – S.A.F.I.R. Bucureşti Ilfov, au vizat subiecte precum: femeia între carieră şi gospodărie, tehnologia ca accelerator al egalităţii de şanse, viaţa femeilor din comunităţile dezavantajate sau rolul femeii în sistemul de servicii sociale şi de sănătate.
De altfel, o altă direcţie a proiectului o reprezintă facilitarea participării pe piaţa muncii pentru 280 de femei cu o slabă pregătire profesională sau cu dificultăţi de angajare. Prin S.A.F.I.R. Bucureşti Ilfov, femeile beneficiază de cursuri de îngrijire bătrâni la domiciliu şi de tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi de Ministerul Educaţiei Naţionale. În plus, 25 de cursante, alese pe baza implicării la cursuri şi a motivaţiei de a demara o afacere, vor urma cursuri de iniţiere în competențe antreprenoriale şi vor primi sprijin pentru demararea propriilor afaceri.
148 de femei s-au calificat, până acum, în meseria de îngrijitoare de bătrâni la domiciliu. După absolvire, femeile formate în cadrul S.A.F.I.R. Bucureşti Ilfov vor fi incluse într-o reţea profesională online, al cărei scop este acela de a le facilita accesul la un loc de muncă, prin intermedierea cererii cu oferta din domeniul lor de activitate.
Cele două direcţii majore ale proiectului converg către creşterea nivelului de inserţie profesională a persoanelor din grupuri vulnerabile, prin instruirea societăţii privind importanţa respectării egalităţii de şanse, pe de o parte, şi pregătirea profesională a persoanelor vulnerabile, pe de altă parte.
Sesiunile de egalitate de şanse şi cursurile de formare profesională sunt organizate în cadrul proiectului „Şansa unei vieţi mai bune pentru femeile din din regiunea Bucureşti Ilfov”. Proiectul este implementat şi comunicat sub denumirea S.A.F.I.R. – „Şcoala de antreprenoriat pentru femei cu iniţiative responsabile Bucuresti–Ilfov” şi este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte în Oameni!