Fribourg Development a ales proiectul câştigător pentru reconversia fostei fabrici de mobilă Libertatea într-un spaţiu emblematic pentru oraşul Cluj
Proiectul arhitectural propus de către firma Chapman Taylor din Marea Britanie a fost ales câştigător în vederea reconversiei spaţiului fostei fabrici de mobilă Libertatea din Cluj într-un parc tehnologic emblematic oraşului Cluj. Noul Liberty Center Technological Park reprezintă o investiţie Fribourg Development de aproximativ 26 milioane de euro, derulată în mai multe etape.
În vederea selectării celei mai potrivite abordări arhitecturale, dezvoltatorul proiectului a lansat în luna noiembrie a anului trecut o competiţie la care au participat firme renumite internaţional, cât şi arhitecţi locali. Alegerea proiectului câştigător a reprezentat o sarcină dificilă, cele şase propuneri finaliste – Chapman Taylor (Marea Britanie), Arhimar (România), Boros Tudor (Germania), Graphos (Portugalia), Planwerk (România) şi Studio Valle Architetti (Italia) fiind extrem de originale şi creative. Abordările au fost diverse, de la maximizarea spaţiului de birou şi modificarea substanţială a clădirilor vechi, la maximizarea spaţiului verde şi a zonelor publice.
Conceptul Chapman Taylor a fost considerat cel mai aproape de viziunea dezvoltatorului privind integrarea inovatoare a unui complex de birouri şi a unui spaţiu public într-un loc marcat de istorie, emblematic oraşului Cluj, precum fosta fabrica Libertatea. Întregul spaţiu a fost conceput ca un parc extrem de aerisit, cu zonă verde deschisă şi lac, păstrând în acelaşi timp aspectul tehnologic şi caracterul modular al noilor clădiri de birou.
„Conceptul câştigător a reuşit cu succes să îmbine într-un mod original valoarea istorică a clădirii cu aspectul funcţional al clădirilor de birou, precum şi spaţii publice largi, verzi, luminoase.”, a declarat dl Ion Sturza, preşedinte Frigourg Investments şi membru al juriului de selecţie a proiectului.
Alături de dl Sturza, din juriu au mai facut parte specialişti din arii diverse precum arhitectură, dezvoltare imobiliară sau proiectare: Sergiu Chirca, Director General Greenlight Invest, Sorin Dan, Director General Libertatea SA sau cunoscutul arhitect Dan S. Hanganu.
„Până la sfârşitul acestui an intenţionăm să demarăm prima fază a proiectului, respectiv reabilitarea şi finisarea clădirilor B şi C ce totalizează aproape 7.000 de mp de spaţii pentru birouri, cafenea şi alte facilităţi. Derularea a fost concepută în faze distincte, astfel încât locatarii primelor clădiri date în folosinţă să nu fie afectaţi de dezvoltarea ulterioară a proiectului”, a adăugat dl Sturza.
Dată fiind importanţa noului parc tehnologic atât pentru comunitatea de business, cât şi pentru comunitatea locală, dezvoltatorul va organiza în data de 25 aprilie un eveniment deschis publicului larg în care vor fi expuse propunerile de concept pentru Liberty Center Technological Park. Vor fi prezenţi atât arhitecţii participanţi, membrii juriului, reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi profesori de la universităţi de arhitectură şi construcţii. Vor fi expuse selecţii relevante din toate proiectele participante, respectiv Chapman Taylor (Marea Britanie), Arhimar (România), Boros Tudor (Germania), Graphos (Portugalia), Planwerk (România) si Studio Valle Architetti (Italia).
Despre Fribourg Development
Fribourg Development este o subsidiară deţinută de Fondul Privat de Investiţii Fribourg Investments, localizat în Cipru.
Despre Liberty Center Technological Park – Cluj
Liberty Center Technological Park este un proiect dezvoltat de Fribourg Development şi are ca scop reconversia spaţiului fostei Fabrici Libertatea într-un parc tehnologic multifuncţional care să ofere o experienţă completă pentru mediul de afaceri, dar şi o destinaţie culturală pentru publicul larg.