V-ați dorit vreodată să vizitați o plantație de cafea? Să uscați boabele alături de localnici, să aflați secrete direct de la origini, să aveți parte de o călătorie impresionantă într-una dintre regiunile principale de cultivare a cafelei? Și apoi să povestiți toată această aventură prietenilor la o ceașcă de cafea?
Katarzyna Joniec, District Manager Starbucks România, este norocoasa care s-a întors recent din „Starbucks Origin Trip”, o aventură exploratoare în Rwanda, o țară importantă din centura de cafea a lumii și a avut parte de toate aceste experiențe.
Starbucks Origin Trip este o călătorie organizată în fiecare an, ce aduce laolaltă parteneri Starbucks, precum Katarzyna, și îi plasează în mijlocul oamenilor care cresc, recoltează și produc boabele de cafea. Sunt dezvoltate astfel legături puternice, pentru ca cei care vând cafeaua să înțeleagă de unde provine aceasta și să poată împărtăși poveștile oamenilor care au contribuit la cultivarea și creșterea boabelor de cafea.
„Rwanda este o țară est-africană cu o istorie dură”, își începe Katarzyna povestea despre experiența africană. „În 1994, un genocid rwandez de 100 de zile împotriva etnicilor Tutsi și a etnicilor Hutu moderați a ucis aproape un milion de oameni, devastând întreaga națiune. Rwandezii au început reconstrucția țării și și-au revenit datorită puterii nemărginite a femeilor, a determinării lor, dar și datorită industriei cafelei, care a devenit parte din procesul de vindecare”, relatează Katarzyna.
Cafeaua reprezintă o parte extrem de importantă din renașterea și forța Rwandei. Este un simbol regăsit atât pe bancnote, cât și pe stema țării. În timpul călătoriei, Katarzyna și ceilalți parteneri au descoperit cultura acestui popor, au vizitat ferme de cafea, centre de sprijin unde agricultorii învață despre sustenabilitate, au plantat arbori de cafea, au văzut cum sunt procesate boabele și s-au întâlnit cu fermierii care muncesc pe plantații.
„Atunci când discuți cu oamenii din Rwanda despre cafea, remarci mândria și pasiunea pe care o împărtășesc pentru toate eforturile pe care le-au realizat în ultimele decenii. De la bun început am fost uimiți de puterea lor, de bucuria și de plăcerea de a trăi viața, pe care le-am putut observa la fiecare pas. Cântau, băteau tobele și dansau tot timpul. A fost o experiență incomparabilă”, concluzionează Katarzyna.
Întreaga experiență insuflă respect și apreciere pentru munca grea și pasiunea depuse în fiecare ceașcă de cafea Starbucks. Partenerii care vizitează Rwanda rămân întotdeauna impresionați de sentimentul de comunitate și determinare, de aceea povestesc la întoarcerea în țară despre munca pe care o depune Starbucks pe teren, precum și despre relațiile pe termen lung pe care le dezvoltă cu regiunile în creștere și comunitățile care locuiesc acolo.