În perioada 1-3 noiembrie, la Nicosia şi Platres, în Cipru, se va desfăşura prima ediţie a LOGOs International Literary Festival. România va fi reprezentată la această primă ediţie de poeta, prozatoarea şi eseista Ruxandra Cesereanu.
Vor mai participa scriitori şi artişti din Rusia, Israel, Italia, Cipru, Suedia, Spania, SUA, Austria, Marea Britanie, Norvegia, Grecia şi Finlanda. Mai multe detalii despre festival, aici.
Sîmbătă, 3 noiembrie, la ora 15.00, Ruxandra Cesereanu se va întîlni cu studenţii Facultăţii de Litere din Nicosia, în cadrul unui workshop de Creative Writing.
În aceeaşi zi, Ruxandra Cesereanu va susţine un recital de poezie în cadrul unei întîlniri cu tinerii cititori.
Dintre volumele de poezie ale Ruxandrei Cesereanu publicate pînă acum amintim: Zona vie (1993), Oceanul Schizoidian (1998, 2006), Kore-Persefona (2004), Coma (2008).
Cel mai recent volum de poezii, semnat alături de Marius Conkan, Ţinutul Celălalt, a apărut la Editura Cartea Românească.
Ţinutul Celălalt e o poveste despre un băieţel şi o fetiţă bolnavi de sindromul Down, care trăiesc într-un orfelinat şi construiesc la nesfîrşit lumi compensatorii, din care nu se mai poate ieşi decît într-un alt ţinut. Nu este vorba, însă, despre un ţinut mental, ci despre unul al inimii în inflaţie, în care inclusiv creierul de-vine inimă. Ţinutul Celălalt (The Otherland) ar putea fi pentru vremurile noastre ceea ce, odinioară, au fost Wonderland, Neverland, ţinutul lui Oz, planeta Micului Prinţ ori Narnia, lumi cu care, de altfel, ţinutul celor doi prichindei interferează. Cu mici excepţii, această carte a fost scrisă într-un an (2008-2009).
Ruxandra Cesereanu, conferenţiar la Catedra de literatură comparată a Facultăţii de Litere din Cluj. Face parte din staff-ul Phantasma, Centrul de Cercetare a Imaginarului, de la Cluj, în cadrul căruia susţine ateliere de scriere creativă în poezie şi proză. Un singur cer deasupra lor este prima carte de proză realistă a Ruxandrei Cesereanu (cunoscută, pînă acum, ca autoare de proză fantastică şi de autoficţiuni). Dintre volumele de proză ale scriitoarei publicate pînă acum amintim: Purgatoriile (proză scurtă, 1997), Tricephalos (roman, 2002), Nebulon (proză scurtă, 2005), Naşterea dorinţelor lichide (proză scurtă, 2007), Angelus (roman, 2010).
La Editura Polirom a mai publicat eseuri de mentalitate: Decembrie ’89. Deconstrucţia unei revoluţii (2004, 2009), Gulagul în conştiinţa românească. Memorialistica şi literatura închisorilor şi lagărelor comuniste (2005) şi Năravuri româneşti. Texte de atitudine(2007).