Temperaturile caniculare din această vară ne cam dau bătăi de cap. Și de… buzunare. Asta pentru că legumele s-au copt mai repede decât ar fi trebuit conform propriului calendar iar recoltele sunt aproape epuizate, lucru care a dus la scumpirea lor. Dintre toate legumele acestui sezon, cele mai iubite și mai consumate sunt roșiile, fiind apreciate pentru gust, versatilitate și beneficiile aduse sănătății datorită bogăției de nutrienți și compuși bioactivi pe care îi conțin.
Roșiile sunt o sursă excelentă de antioxidanți, în special licopen, cel care are capacitatea de a proteja celulele organismului de daunele cauzate de radicalii liberi. Acest compus a fost asociat cu reducerea riscului de anumite tipuri de cancer, în special cancerul de prostată, plămâni și stomac. De asemenea, licopenul și alți antioxidanți din tomate pot reduce inflamația și oxidarea colesterolului LDL, diminuând riscul de ateroscleroză și boli cardiovasculare, iar potasiul, unul dintre mineralele esențiale din tomate, ajută la reglarea tensiunii arteriale. Tomatele sunt bogate și în vitamina C, un nutrient esențial pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.
Fibrele alimentare din tomate joacă un rol crucial în sănătatea digestivă. Consumul adecvat de fibre ajută la menținerea regularității tranzitului intestinal, prevenind constipația și promovând sănătatea tractului digestiv. În plus, tomatele conțin apă în proporție mare, contribuind la hidratarea organismului și la funcționarea corectă a sistemului digestiv.
Tomatele conțin vitamina A și beta-caroten, ambiele fiind esențiale pentru sănătatea ochilor. Vitamina A ajută la menținerea sănătății retinei și poate preveni degenerescența maculară și alte probleme de vedere legate de vârstă. Mai adăugați și faptul că au un conținut scăzut de calorii și sunt bogate în apă și fibre, ceea ce le face ideale pentru cei care doresc să-și mențină sau să-și reducă greutatea corporală.
Anul ăsta sunt prea scumpe roșiile ca să merite să prepari bulion sau suc în casă? Ei bine, este mai practic și mai economic să consumi produsele de tomate Podravka. Roșiile Podravka BIO sunt cultivate în ferme ecologice, sub soarele cald al Mediteranei, iar procesarea roșiilor proaspăt culese se face în 24 de ore de la recoltare, ceea ce contribuie la plinătatea gustului lor. Produsele de tomate BIO Podravka au eticheta ecologică a Uniunii Europene și numărul de cod al organismului de control, care sunt garanția siguranței și a calității lor superioare.