Proprietara unei ferme de creștere a puilor în aer liber străbate Europa pentru a cere etichetarea corectă a alimentelor
Găina Rosa va sosi mâine, 22 august, în România, în cadrul turneului său european de 39 de zile. Prin campania sa, Rosa cere o etichetare clară și obligatorie pentru carnea de pasăre în Uniunea Europeană. Ea vrea să le ofere consumatorilor posibilitatea de găsi răspuns la o întrebare simplă: „În ce condiții a fost crescut puiul”? Timp de 2 zile, Rosa și susținătorii ei vor strânge semnături de susţinere a campaniei și vor împărți broșuri informative vizitatorilor din Centrul Istoric al Bucureștiului.
Cele 39 de zile reprezintă durata de viaţă medie a unui pui de carne crescut în sistem intensiv. Acest tip de creștere poate provoca puilor de găină afecţiuni cardiace grave, probleme locomotorii şi o rată de creştere anormală, probleme pe care lumea nu le asociază de regulă cu creşterea puilor.
Rosa și-a început turneul pe 1 august, când a părăsit Londra, făcându-și între timp numeroși susținători pe reţelele de socializare. Ea îşi va încheia turneul de 39 de zile la Bruxelles, pe 8 septembrie. În acest interval, Rosa va vizita 20 de state membre UE, cerând etichetarea clară a cărnii de pasăre de orice tip, în funcţie de metoda de creștere și producţie.
Comisia Europeană analizează posibilitatea etichetării obligatorii a cărnii de pasăre în această vară, iar Rosa vrea ca instituţia să le asigure consumatorilor europeni o etichetare corectă, impusă de lege. Potrivit studiilor, opt din zece consumatori europeni susţin varianta etichetării obligatorii, în funcție de metoda de producţie a cărnii.1
Costumul Rosei va fi purtat de o echipă de trei voluntari din Marea Britanie: Tamsin French – o proprietara unei ferme de creșetere a puilor în aer liber din Devon, Johanna Olsson – o studentă la Zootehnie din Berkshire, şi Sam White – un militant pentru bunăstarea animalelor din Essex.
Tamsin French spune: „Etichetarea metodei de producţie există deja în cazul ouălor vândute în magazine. Astfel, consumatorii pot să-şi dea seama ce fel de sistem a fost utilizat la producerea ouălor cumpărate, iar producătorii au fost stimulați să renunțe la sistemele de creștere a găinilor în cuști”2
„Mai mult, etichetarea obligatorie le-a oferit producătorilor ca mine posibilitatea de a stabili un preț corect pentru ouăle produse după anumite standarde. Aș vrea ca acest gen de etichetare să fie aplicat şi la carnea de pui, deoarece informaţiile clare şi comparabile de la punctul de desfacere sunt esențiale pentru dezvoltarea unor piețe care respectă condițiile de bunăstare a animalelor”, continuă French.
În 2012, Comisia Europeană le-a promis consumatorilor o mai bună informare asupra bunăstării animalelor de fermă. Etichetarea obligatorie a cărnii de pui ar concretiza acest deziderat şi ar fi suficientă o simplă schimbare a unui regulament.3
„Aproximativ 90% din puii de carne crescuţi în UE provin din sisteme intensive de creştere în interior. Aceşti pui nu au posibilitatea de a adopta un comportament firesc. Ratele de creştere anormale pot cauza probleme cardiace şi locomotorii grave”, spune și Johanna Olson, studentă la Zootehnie.
„Prea multe etichete pentru carne şi lactate folosesc imagini şi limbaj înșelătoare, sugerând că animalele sunt ţinute în medii extinse, spaţioase şi ‘naturale’, chiar şi în cazul în care animalele sunt de fapt crescute în sisteme intensive standard. Etichetarea ouălor a arătat cum consumatorii pot stimula îmbunătăţirea modului de creştere a animalelor de fermă. Însă nu vor putea reuși până la capăt decât dacă pe produsele cumpărate există informaţii corecte şi comparabile”, spune la rândul său Sam White, militant pentru bunăstarea animalelor.
Cele 39 de zile din turneul european al Rosei pot fi urmărite pe Twitter (https://twitter.com/39days4rosa) si Facebook (https://www.facebook.com/39Days4Rosa).. Turneul este susţinut şi de consumatori şi de grupuri de protecție a animalelor din Europa.
În România, Rosa va fi sprijinită de reprezentanții organizației pentru protecția animalelor VIER PFOTEN.
· Mascota Rosa şi însoţitorii ei se vor afla vineri şi sâmbătă pe străzile din Centrul Istoric al Bucureştiului, unde vor împărţi pliante despre campanie şi vor discuta cu vizitatorii interesaţi să afle mai multe. Pentru detalii despre orar, vă rugăm să ne contactaţi.
· Turneul Rosei a început la Londra, pe 1 august, și se va încheia în Bruxelles, Belgia, pe 8 septembrie. Rosa va vizita şi Olanda, Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Republica Slovacă, Austria, Ungaria, România, Bulgaria, Grecia, Italia, Spania şi Franţa.
· 39Days4Rosa face parte din campania „Eticheta contează” (Labelling Matters) – un proiect de parteneriat iniţiat de organizațiile Compassion in World Farming, RSPCA, Soil Association şi World Animal Protection. „Eticheta contează” beneficiază şi de susţinere puternică din partea grupului de lobby de pe lângă Parlamentul European – Eurogroup for Animals.
· Cele 39 de zile din „turul de forţă” al Rosei pot fi urmărite pe Twitter (https://twitter.com/39days4rosa) si Facebook (https://www.facebook.com/39Days4Rosa)..
· Sunt disponibile imagini şi clipuri [link to fileshare/dropbox].
· Tamsin French, în vârstă de 23 de ani, este crescătoare de pui în aer liber. Deţine o diplomă de licenţă în Geografie-Ecologie. A fost vicepreşedinta Societăţii pentru Mediu de la universitatea sa şi a lucrat ca voluntar la organizația Friends of the Earth.
· Johanna Olsson, în vârstă de 22, este studentă la Zootehnie. A făcut muncă de voluntariat la un cabinet veterinar şi la Compassion in World Farming, lucrând şi la o grădiniţă. Vorbeşte engleza şi suedeza.
· Sam White, în vârstă de 24 de ani, a fost studentă la Arte Frumoase şi Engleză. A fost redactor-şef la ziarul universităţii sale şi vorbeşte engleza şi franceza. A mai lucrat în domeniul regizoral şi la evenimente publice.
1 Qa Research, 2013. Studiu privind etichetarea cărnii şi produselor lactate cu metoda de producţie – Raport pentru „Eticheta contează”. www.labellingmatters.org.
2 Cifrele publicate de Comisie arată că, în Europa, procentajul de găini ouătoare crescute în alte sisteme decât cel bazat pe cuști a evoluat de la 19,7%, în 2003, la 42,2%, în 2012, (Comisia Europeană, 2013. Găini ouătoare în funcţie de modul de creştere. CIRCABC). Numai în Marea Britanie, aceste cifre au crescut de la 31%, în 2003, la 51%, în 2012 (Defra, 2013. Studiu trimestrial asupra punctelor de ambalare a ouălor în Marea Britanie). Studiile din Marea Britanie, Franţa şi Republica Cehă din 2013 au indicat un grad de conştientizare de 59% asupra sistemului de etichetare a ouălor din UE – 65% dintre respondenţi l-au considerat util (Qa Research, 2013. Studiu privind etichetarea cărnii şi produselor lactate cu metoda de producţie – Raport pentru „O chestiune de etichetă”. www.labellingmatters.org).
3 Legislaţia UE (Regulamentul Comisiei 543/2008) privind standardele de comercializare a cărnii de pasăre defineşte deja metode de producţie pentru puii crescuţi în aer liber şi în sistem interior extensiv. Acest Regulament, în vigoare din 1991, stabileşte standardele care trebuie atinse dacă distribuitorii doresc să eticheteze puii drept „crescuţi în aer liber” sau „în sistem interior extins”. Ar trebui să fie relativ simplu să schimbăm caracterul acestor termeni de etichetare din voluntar în obligatoriu şi să adăugăm cerinţa de etichetare a cărnii de la puii crescuţi în sistem interior intensiv cu termenul „crescut în interior – sistem intensiv”.