Nocivitatea deşeurilor electrice şi electronice este de 10 ori mai mare decât cea a deşeurilor menajere
Asociaţia RoRec continuă dezvoltarea Reţelei Naţionale de Colectare, prin lansarea centrului de colectare a deşeurilor electrice şi electronice (DEEE) din Alba Iulia. Această nouă inaugurare vine la mai puţin de o săptămână de la lansarea unui centru similar în Sinaia.
Datorită conţinutului de componente nonbiodegradabile, DEEE-urile sunt de 10 ori mai dăunătoare decât deşeurile menajere. Echipamentele electrice şi electronice pot conţine substanţe periculoase precum mercur, nichel, plumb sau cadmiu, care, netratate corespunzător, pot dăuna mediului şi sănătăţii oricăruia dintre noi.
“Reciclarea nu mai este doar o modă, este o necesitate, în condiţiile în care resursele naturale sunt epuizabile, iar consumul la nivel mondial creşte de la an la an. Continuăm aşadar demersul nostru de a oferi românilor tot mai multe soluţii prin care se pot debarasa de deşeurile de echipamente electrice şi electronice, baterii, acumulatori, becuri sau neoane.”, a declarat Liviu Popeneciu, Preşedinte Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec.
Noul centru de colectare din Alba Iulia a fost inaugurat astăzi şi oferă persoanelor fizice şi juridice un serviciu gratuit de colectare de la domiciliu/sediu pentru aparatura grea sau voluminoasă, prin comandă la telefon 0737 203 703, număr apelabil de luni până vineri, între orele 8.00 şi 18.00, şi sâmbăta între orele 8.00 şi 16.00.
Totodată, locuitorii din Alba Iulia şi zonele din proximitatea municipilui au posibilitatea de a se debarasa de echipamentele vechi sau defecte, prin aducerea lor la centrul din Str. Tulnicului nr.18, în fiecare sâmbătă, între orele 9.00 şi 13.00.
“Este un serviciu mai mult decât necesar comunităţii noastre şi ne bucurăm să trecem la o nouă etapă, în care oferim o soluţie permanentă pentru colectarea echipamentelor electrice şi electronice vechi sau stricate. Sunt sigur că rezultatele nu vor întărzia să apară şi vom colecta de la cetăţeni cantităţi semnificative de DEEE într-un timp scurt.”, a declarat Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.
Deschiderea centrului de colectare include şi o serie de mini colecte de deşeuri electrice şi electronice, în perioada 26-28 aprilie, în 5 puncte provizorii din Alba Iulia şi câte unul în Miceşti, Bărăbanţ, Partoş şi Oarda de Jos. Fiecare deponent va primi un talon de tombolă, cu premii oferite de partenerul Whirpool, lider mondial în industria electrocasnicelor. Premiile constau în 5 cuptoare cu microunde Whirpool şi 50 de cupoane în valoare de 50 RON.
“In ADN-ul companiei Whirlpool au fost imprimate încă de la înfiinţarea ei acum 101 ani 2 lucruri importante, care şi astăzi au aceeaşi actualitate: inovaţia şi grija pentru consumator. Iar pentru că această grijă faţă de consumator înseamnă respect şi cunoaşterea problemelor şi preocupărilor pe care le are, Whirlpool îşi dedică timp şi resurse pentru un răspuns anticipat al acestora: protecţia mediului este una din priorităţile noastre, iar acţiunea de astăzi de la Alba Iulia certifică acest fapt.”, a declarat Mioara Bolozan, Marketing Manager Whirpool România.
Cele 3 zile de eveniment, prilejuite de lansarea centrului de colectare DEEE din Alba Iulia, se vor încheia cu premierea voluntarilor implicaţi în proiect şi a câştigătorilor tombelei cu premii oferite de fabricantul european de electrocasnice Whirpool, şi va include un concert susţinut de Mircea Vintilă şi trupa Brambura. Aceste acţiuni vor avea loc pe 29 aprilie, în Piaţa Toboşarului, începând cu ora 19.30.