„O opera care ar merita sa fie, in sfirsit, salutata de catre juriul Premiului Nobel”, scrie Alexandre Fillon, critic literar cistigator al Premiului Hennessy in 2009.
Pe 17 martie, editura pariziana Seuil lanseaza oficial cel mai recent roman al scriitorului Norman Manea, Vizuina – La taniere in editia franceza. Este a sasea carte publicata in Franta de catre cel mai tradus scriitor roman in strainatate (dintre care cinci la Seuil si una la Albin Michel, in 1990). O carte asteptata cu mult interes de critica din Hexagon si de publicul cititor, cu atit mai mult cu cit autorul a fost recompensat in 2006 cu prestigiosul premiu „Medicis Etranger“ pentru Intoarcerea huliganului (Seuil, 2005), distinctie obtinuta de-a lungul timpului de autori precum Milan Kundera, Julio Cortazar, Umberto Eco, Paul Auster, Jonathan Coe sau Philip Roth.
„Norman Manea si-a pus semnatura pe una dintre cele mai bune carti ale sale, imbogatind in chip fericit o opera care ar merita sa fie, in sfirsit, salutata de catre juriul Premiului Nobel“, scrie Alexandre Fillon intr-o prezentare in avanpremiera a Vizuinei in revista „Livres Hebdo“, saptaminalul adresat profesionistilor din lumea editoriala.
Traducerea in limba franceza a acestui acestui volum, aparut in romaneste in 2009 la Editura Polirom in seria de autor „Norman Manea“, ii apartine lui Marily Le Nir.
O naratiune fascinanta despre iubire, esec si speranta, Vizuina este un veritabil „thriller” literar care, cu o irezistibila putere de sugestie, poarta cititorul din atmosfera comunista si postcomunista a Romaniei in tensiunile si burlescul Americii de dinainte si de dupa 11 septembrie 2001.
Norman Manea declara ca tema centrala a cartii este exilul, impletit cu o serie de subteme: dragostea, dictatura comunista, biblioteca, suspiciunea, America, terorismul islamic, Holocaustul, capitalismul globalizat, computerizarea existentei. Alexandre Fillon remarca joaca scriitorului cu genurile, „amestecind suspansul cu grotescul si farsa“.
„In masura in care personajele Palade si Dima trimit la persoane cunoscute (Culianu, respectiv Eliade), este vorba de un pretext literar, cerut de trama si structura romanesca. Opinia mea personala in aceasta privinta are prea putina importanta, de vreme ce nu sint expert in asasinate, nici criminolog, nici macar avid consumator de romane politiste“, declara Norman Manea in 2009 „Suplimentului de cultura“.
In prezentarea editurii Seuil, romanul Vizuina „plonjeaza in prezentul exilului, in care umbrele trecutului isi fac aparitia fara incetare, in care viata pare o insiruire de mistere fara dezlegare. Regasim pendularea atit de draga lui Manea intre realitate si imaginar, poezie si teroare, ris si tragedie in acest text hotarit modern, in care New York-ul este infatisat drept «orasul maidanezilor » si capitala Dada“.
Scriitorul Norman Manea se va afla la Paris de pe 21 martie, cu ocazia lansarii volumului La taniere, avind deja programate interviuri pentru canalul mondial de stiri France 24 si principalul canal al radioului public francez – France Inter.
Pe 24 martie, de la ora 21.05 (ora Romaniei), Norman Manea va fi invitat al emisiunii „L’Humeur vagabonde“, realizata de Kathleen Evin, in direct, pe postul France Inter. Emisiunea va putea fi ascultata pe Internet la adresa //players.tv-radio.com/radiofrance/playerfranceinter.php sau accesind sectiunea „Ecoutez le direct“ de pe site-ul postului de radio – //sites.radiofrance.fr/franceinter/accueil/.