Cronică elogioasă în prestigioasa publicaţie germană Sueddeutsche Zeitung la romanul Degete mici de Filip Florian ● 2008 este un an fast pentru Filip Florian – Degete mici a fost deja publicat în maghiară şi poloneză ● În 2009 sînt programate alte două ediţii: cea slovenă şi cea americană ● În luna octombrie a acestui an a apărut la Editura Polirom o nouă carte de Filip Florian: Zilele regelui
Romanul Degete mici de Filip Florian continuă să stîrnească tot mai mult interesul presei străine. Pe data de 8 decembrie, a apărut o cronică elogioasă în prestigiosul cotidian bavarez Sueddeutsche Zeitung, din care redăm două fragmente:
„O carte cu intrigă poliţistă, din lumea arheologiei, un roman politic şi un debut uimitor: românul Florian Filip vrea să elibereze literatura de îndatorirea de oferi mărturii […]
Romanul său de debut, apărut în 2005, trăieşte din neîncrederea faţă de formele goale care îi stau la îndemînă pentru a povesti trecutul […]Dar romanul nu se consumă în această neîncredere. Idealul său nu este descoperirea adevărului ascuns în spatele unor adevăruri incomplete care circulă. Idealul lui este eliberarea literaturii de îndatorirea istorică de a aduce mărturii. El nu vrea să relateze lucruri care servesc aflării adevărului, ci numai ceea ce el consideră că merită să fie povestit.”
Pentru a vizualiza întreg articolul, click AICI
Kleine Finger, varianta în limba germană a romanului Degete mici de Filip Florian, a apărut de curînd în Germania, în traducerea lui Georg Aescht. Suhrkamp, editura care l-a publicat pe Florian, a fost fondată la îndemnul lui Hermann Hesse în 1950 şi ia publicat, de-a lungul timpului, între alţii, pe Mircea Eliade, Emil Cioran, Paul Celan şi Tudor Arghezi.
Romanul Degete mici a apărut deja în limba maghiară la Magvetö Publishing House Ltd, în traducerea lui Karácsony Zsolt şi în poloneză la editura Czarne, în traducerea lui Szymon Wcisło. Urmează să apară şi versiunea americană, la Harcourt Publishing House, în 2009, precum şi cea slovenă, la editura Didakta, în anul 2009.
De altfel, de Harcourt se leagă una dintre cele mai spectaculoase vînzări de drepturi de autor postrevoluţionare. Editura americană cu o tradiţie de peste 80 de ani (îi are în portofoliu pe Günter Grass, Jose Saramago, Italo Calvino, Umberto Eco, Stanislav Lem sau Bohumil Hrabal pentru a aminti doar cîteva dintre numele mari) a achiziţionat drepturile de editare ale romanului Degete mici pentru întreaga lume (exceptînd cele două contracte preexistente cu Magvetö în Ungaria şi Suhrkamp în Germania).
După publicarea primei ediţii, în anul 2005, romanul Degete mici a primit Premiul pentru „Cel mai bun debut” acordat de România literară şi Fundaţia Anonimul (2005) şi Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru „Cel mai bun debut în proză” (acordat în 2006). De asemenea, autorului i-a fost acordat Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al U.N.P.R. Degete mici reprezintă debutul literar al autorului şi a apărut pînă acum în două ediţii, ambele la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. Cartea a fost foarte bine receptată de critica literară românească.
Împreună cu fratele său, Matei Florian, tot în colecţia „Ego. Proză” de la Polirom, Filip Florian a publicat, de asemenea în două ediţii, romanul Băiuţeii (2006; 2007), volum care urmează să fie tradus şi publicat în Polonia la editura Czarne, în anul 2009.
După succesul pe care l-au avut romanele Degete mici şi Băiuţeii, Filip Florian revine cu o carte deja aşteptată de critica literară şi de public, Zilele regelui, un roman surprinzător, în care iubirea şi prietenia, cu nenumăratele lor chipuri, străbat ultima jumătate a secolului XIX românesc.
Filip Florian (n. 1968, Bucureşti) este unul dintre cei mai importanţi scriitori din noua generaţie. În perioada 1990-1992, a fost reporter special la Cuvântul; intre 1992 şi 1995, redactor la biroul din Bucureşti al postului de radio Europa liberă; între 1995 şi 1999, corespondent al Deutsche Welle la Bucureşti. Romanul Degete mici (ediţia I, 2005; ediţia a II-a, 2007) a fost laureat cu Premiul pentru cel mai bun debut în proză, acordat în 2006 de Uniunea Scriitorilor din România, Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al U.N.P.R. şi Premiul pentru cel mai bun debut acordat în 2005 de România literară cu sprijinul Fundaţiei Anonimul.
{mosloadposition user10}