Peste 236 de cazuri tratate cu chirurgia micrografică Mohs, în 2010, la singurul centru de diagnostic și tratament al cancerului de piele din Europa de Est specializat în această tehnică
Pacienții români apelează tot mai des la chirurgul dermatolog pentru scoaterea alunițelor cu risc dar și pentru îndepărtarea carcinoamelor și melanoamelor, în condițiile în care incidența cancerului de piele este într-o creștere continuă alarmantă, potrivit specialiștilor în dermato-chirurgie. În România există, în cadrul clinicii Dermastyle, singurul centru din Europa de Est de diagnostic și tratament al cancerului de piele specializat în chirurgie micrografică Mohs, tehnică considerată „standard de aur” în tratamentul carcinoamelor.
Metoda Mohs, care are o rată de vindecare a carcinoamelor de piele de 99%, constă în îndepărtarea succesivă a tuturor straturilor cutanate afectate de cancer. Observarea țesutului se face cu ajutorul microscopului, pentru evaluarea cu exactitate a gradului de eradicare a țesutului afectat.
“De la începutul anului au fost operate prin tehnica Mohs 236 cazuri, multe din tumori fiind recidivante după tratamente incomplete sau greșite, situație neîntâlnită în țările Europei de Vest și SUA. Procedura nu este acoperită de casa de asigurări și pacienții trebuie să platească direct, în caz că optează pentru aceasta. Prețul plătit de români este însă de 10 ori mai mic decât cel plătit în Europa de Vest şi SUA,“ declară Dr. Mihaela Leventer, Președinte al Societății Române de Medicină Estetică și Dermatologie Cosmetică și Chirurgicală, fondator Dermastyle.
Evoluția chirurgiei Mohs a fost una dintre temele abordate în cadrul celui de-al 31 Congres anual al Societății Internaționale pentru Dermato-Chirurgie (ISDR- International Society for Dermatologic Surgery), organizat în premieră în România, de către Societatea Română de Medicină Estetică și Dermatologie Cosmetică și Chirurgicală, (SRMEDCC) la sfârșitul lunii septembrie.
Astfel, unul dintre invitații Congresului, Dr. Joseph Alcalay, preşedintele Societăţii Israeliene de Dermatologie şi Venerologie, a prezentat noutăţi în dezvoltarea chirurgiei Mohs prin utilizarea tehnicii de imunohistochimie, care reprezintă cel mai ridicat nivel de sensibilitate şi specificitate pentru acest tip de intervenții. De asemenea, dna. dr. Mihaela Leventer a prezentat utilizarea tehnicii de chirurgie Mohs în cadrul tumorilor cutanate cu potențial de invazie perineurală, care prezintă un grad ridicat de risc, pentru o evaluare a preparatelor histopatologice şi chiar utilizarea imunohistochimiei pentru detectarea invaziei perineurale.
La Congres au participat medici din 28 de țări (167 români și 133 participanți străini), printre invitații speciali aflându-se și Perry Robins, președintele Skin Cancer Foundation, una dintre cele mai importante organizații internaționale dedicate prevenirii cancerului de piele, cel mai frecvent tip de cancer la om, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Prof. Perry Robins a declarat că în acest moment „dermatologul salvează vieți grație procedurilor de diagnostic și tratament în cancerul de piele”.
“Dermatologia chirurgicală intră în curicula de rezidențiat a dermatologului român. Totuși, pentru proceduri speciale cum este chirurgia Mohs, chirurgie laser sau proceduri estetice speciale sunt necesare cursuri suplimentare care se fac fie în clinici de profil, fie cu ocazia numeroaselor congrese la care participăm, cum ar fi acest Congres Mondial, care a avut loc pentru prima dată în țara noastră, “ a adăugat Dr. Mihaela Leventer, Președinte al Societății Române de Medicină Estetică și Dermatologie Cosmetică și Chirurgicală, fondator Dermastyle.
Alte tehnologii/proceduri de ultimă oră și aplicațiile lor, prezentate în cadrul Congresului, au fost reducerea laxității cutanate (a pielii lăsate) și remodelarea siluetei prin procedura de lipoaspirație asistată de laser sau canule de radiofrecvență, lifting lichid nechirurgical (proceduri de umplere și reconturare a feței cu volumizatoare pe bază de acid hialuronic), tratarea în viitor a carcinoamelor cutanate cu medicamente a căror cercetare e în fază înaintată, lasere și tehnologii nonlaser în chirurgia și dermatologia estetică, controlul cicatrizării cutanate și manipularea întregului proces pentru îmbunătățiri estetice.
SRME (Societatea Romana de Medicina Estetica), www.srme.ro , organizează de 10 ani conferințe și congrese nationale de specialitate, precum și cursuri de dermatologie cosmetică şi chirurgicală pentru medicii dermatologi. Mai mult, de-a lungul anilor a reușit ca, în cadrul evenimentelor organizate, să aducă în România personalități marcante ale medicinii estetice, cum ar fi Prof. Pierre Fourmier – creatorul conceptului de medicină estetică, cunoscut la nivel internațional pentru dezvoltarea tehnicilor anti-ageing, descoperitorul și promotorul operatiei de blefaroplastie; Prof. Dr. Daniel Berg, director de chirurgie dermatologică la Centrul Medical al Universităţii Washington, Dr. Joseph Alcalay, Preşedintele Societăţii Israeliene de Dermatologie şi Venerologie, Prof. Dr. Hayes B. Gladstone, Director al Departamentului de Dermatologie din cadrul Stanford University School of Medicine, Prof. Dr. Jean Jacques Legrand, Preşedintele Societăţii Franceze de Medicină Estetică etc.
Despre SRME:
Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC), afiliată la Uniunea Societăților de Medicina Estetica din anul 2000 şi la Societatea Internaţională de Chirurgie Dermatologică se implică activ în semnalarea şi dezbaterea problemelor de dermatologie cosmetică și chirurgicală , organizând anual Conferinţa Naţională.