43% din românii cu viaţă activă, care locuiesc în zonele urbane, nu respectă orarul meselor, având maxim 2 mese pe zi, iar 58% dintre aceştia nu fac sport niciodată.
Datele, cuprinse în studiul “Obiceiuri bune, obiceiuri rele”, comandat de Unilever şi realizat de Ipsos Interactive Services, relevă o tendinţă îngrijorătoare către neglijarea unor aspecte de bază în asigurarea unui stil de viaţă sănătos.
Dintre acestea menţionăm:
– selecţia alimentelor se face în principal după gust, fără preocuparea faţă de caracteristicile nutritive ale acestora – cum ar fi conţinutul bogat în vitamine şi minerale, sau un conţinut scăzut de grăsimi (4,5 puncte din 5);
– includerea relativ frecventă în meniu a semipreparatelor în defavoarea alimentelor proaspete, în special de către barbaţi (40% au semipreparate cel puţin la o masă/zi);
– igiena orală deficitară (36% din respondenţi se spală pe dinţi cel mult o dată pe zi);
– neglijarea controlului anual al stării de sănătate (45% din respondenţi nu fac un control medical anual, iar 22% niciodată).
În sfera nutriţiei este important de semnalat faptul că termenul aliment sănătos este asociat în mod special prospeţimii sale şi nu conţinutului său nutritiv (4,72 de puncte din 5). Pe de altă parte, respondenţii mai consideră drept un aliment sănătos, acel produs care oferă informaţii despre conţinutul nutritiv pe eticheta sa sau este realizat de un producător renumit.
De asemenea, timpul alocat meselor principale este redus (în peste jumătate dintre cazuri acestea durând maximum 15 minute). Cu toate acestea, este de remarcat faptul că fructele şi legumele sunt consumate zilnic, de aproximativ jumătate din cei intervievaţi.
Raportarea la o nutriţie echilibrată este diferită în oraşele mari, unde tendinţele către obiceiuri mai putin sănătoase sunt mai clare faţă de oraşele mai mici. (Persoanele care locuiesc în oraşele mari sar mai frecvent peste mese, gătesc mai rar, consumă mai multe semipreparate).
Din analiza comportamentului alimentar rezultă că persoanele mai în vârstă sunt mai preocupate de aportul nutritiv echilibrat, comparativ cu cei tineri. Din analiza datelor obţinute reiese că tinerii (15-25 ani) consumă mai puţine salate şi mâncare pregatită acasă, decât celelalte categorii de vârstă.
Activitatea fízică este de asemenea un punct slab al românilor din zona urbană. 58% nu fac sport deloc, iar 44% dintre cei care declară că au activitate fízică – o practică mai puţin de o dată pe lună.
În privinţa activităţilor de relaxare, 28% îşi petrec timpul cu prietenii în fiecare week-end. Totuşi, 33% dintre intervievaţi îşi iau de lucru acasă zilnic, 41% de câteva ori pe săptămână şi doar 33% nu continuă niciodată acasă activităţile profesionale.
Studiul, intitulat “Obiceiuri bune, obiceiuri rele”, a fost efectuat pe un eşantion urban reprezentativ, cu vârste între 15 – 59 de ani, în cursul lunii aprilie 2007. Marja de eroare este de +/- 3.2%.
“Înţelegerea consumatorilor şi a obiceiurilor care le influenţează modul de viaţă este un demers pe care îl facem pentru a înţelege unde putem interveni cu produsele noastre pentru a corecta acele obiceiuri cu impact negativ sau unde putem să ne adaptăm portofoliul de produse pentru a întâlni aşteptările consumatorilor noştri. Este un demers care sprijină misiunea companiei Unilever – care este în egală măsură şi promisiunea noastră – de a aduce un strop de vitalitate în viaţa fiecărui om”- spune Alexandra Olaru, Director pentru Comunicare şi Resurse Umane al Unilever South Central Europe.
Pentru perioada imediat următoare, Unilever va iniţia un nou studiu privind evaluarea comportamentului alimentar al românilor, pe care, ulterior, să poată fundamenta mesajele unei campanii educaţionale privind o alimentaţie echilibrată din punct de vedere nutriţional.
PAŞI CĂTRE UN STIL DE VIAŢĂ SĂNĂTOS
E nevoie de implicarea mai activă în promovarea unui stil de viaţă sănătos, cu o alimentaţie echilibrată şi activitate fizică zilnică.
Ø Alimentaţie echilibrată
Pentru a fi sănătos, organismul are nevoie de nutrienţi: proteine, lipide, glucide, vitamine şi elemente minerale. Aportul acestora trebuie să fie echilibrat, prin consumul de pâine şi alte produse din cereale, fructe, legume, lactate, carne (pui, peşte). Aceste alimente vor asigura totodată şi energia necesară organismului.
Ø Aportul alimentar zilnic
Se recomandă 3 mese principale şi 2 gustări, important fiind să se asigure toate substanţele nutritive în proporţii optime.
Nu se recomandă ca în timpul mesei să se privească la televizor, să se citească ziarul, sau să se lucreze la calculator.
Ø Micul dejun
Este prima şi cea mai importantă masă din zi, deoarece el trebuie să asigure
energia şi nutrienţii necesari desfăşurării activităţilor din prima parte a zilei.
Micul dejun nu poate fi suplinit de nici o altă masă şi ar trebui să acopere
20-30% din necesarul caloric zilnic.
Ø Pâine şi produse cerealiere
Pâinea, cerealele, pastele făinoase – sunt surse importante de glucide, care asigură energia zilnică necesară organismului. Ele mai conţin şi fibre alimentare, vitamine, elemente minerale necesare unei diete echilibrate.
Ø Fructe şi legume
Alimentaţia trebuie să conţină cât mai multe legume (salată verde, morcovi, roşii, ardei gras, spanac) şi fructe (portocale, mere, căpşuni, vişine) pentru a avea mai ales vitamina C, recomandat fiind a se consuma crude, proaspete, atât la cele 3 mese principale, cât şi la gustări.
Ø Reducerea consumului, în locul eliminării anumitor alimente
Dacă alimentele preferate sunt bogate în zahăr, sare sau grăsimi, consumul
acestora trebuie moderat, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi al frecvenţei.
Încercaţi să alegeţi alimente care conţin mai puţină sare, limitând şi numărul
snacks-urilor sărate; ele se pot înlocui cu fructe sau legume crude la gustări.
Ø Fiţi atenţi la consumul de dulciuri
Pentru prevenirea cariilor dentare, medicii stomatologi recomandă tuturor copiilor să înlocuiască dulciurile cu fructe.
Ø Aportul de lichide
Apa deţine un rol important în echilibrul organismului şi se recomandă 6-8 pahare de apă/zi (2-3 litri/zi), fiind nevoie de cantităţi mai mari dacă este foarte cald, se practică vreun sport sau exerciţii fizice. Contribuie la aportul de lichide: apa minerală, sucurile de fructe, ceaiurile de plante sau de fructe, laptele.
Nu este recomandat a se consuma lichide în timpul mesei – lichidele pot fi băute după cel puţin 10 minute de la terminarea mesei.
Ø Zilnic activitate fizică!
Propuneţi-vă câte 30 de minute activitate fizică: o plimbare în fiecare zi a săptămânii este recomandată; sau urcarea scărilor în locul folosirii liftului, mersul pe jos sau cu bicicleta la cumpărături şi chiar activităţile de menţinere a curăţeniei şi grădinăritul. Mişcarea contribuie la dezvoltarea armonioasă fizică şi intelectuală.
Greutatea depinde de numărul de calorii pe care îl consumaţi zilnic comparativ cu cel pe care îl pierdeţi, excesul de calorii determinând obezitatea.
Ø Alternanţa perioadelor de activitate şi odihnă
Ele determină starea de sănătate; odihna influenţează atât performanţele profesionale, intelectuale, fizice, cât şi relaţiile interumane.
Programul de somn de 6-8 ore pe noapte este principala metodă pentru combaterea oboselii.
{mosloadposition user10}