… dacă deputații români ar analiza propunerea de modificare e legii privind clauzele abuzive
APC România a luat act cu mare surprindere de propunerea de modificare a Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, în forma adoptată de Senatul României în ședința din data de 16 decembrie 2013 și transmisă spre dezbatere Camerei Deputaților, cameră decizională în această situație.
Analiza experților APC România asupra formei proiectului adoptate de Senat a relevat încălcări ale Directivei 93/13/CEE, ale jurisprudenței Curții Europene de Justiție referitoare la interpretarea acestei Directive, deși în Expunerea de motive este menționat foarte clar că prin acest proiect se urmărește o armonizare și o transpunere cât mai fidelă a dispozițiilor Directivei. “Este greu de înțeles pentru noi cum s-a ajuns la un rezultat profund inechitabil pentru consumatorii români și contrar spiritului și literei legislației și jurisprudenței comunitare”, a declarat Conv. Univ. Dr. Costel Stanciu, Președinte APC-România.
Adoptarea acestui proiect, în forma care a fost transmisă către Camera Deputaților, pe lângă faptul că va diminua gradul de protecție oferit consumatorilor prin Legea nr. 193/2000 în forma actuală, va fi de natură a da naștere unor abuzuri împotriva acestora și nu va oferi, așa cum este menționat în art. 6 și 7 din Directiva 93/13/CEE, mijloacele eficiente pentru a se asigura că aceste clauze abuzive nu sunt aplicate în continuare și nu afectează consumatorii, în plus va duce, cel mai probabil, la inițierea procedurii de infringement împotriva României, în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Ca să dăm numai câteva exemple, adoptarea proiectului de modificare, în forma actuală, va duce la:
– imposibilitatea recuperării pagubelor provocate de clauze abuzive, întrucât hotărârile instanțelor vor avea efect numai pentru viitor;
– consumatorii nu vor mai putea solicita direct instanței anularea clauzelor abuzive;
– clauzele privind modul de modificare a costului contractului, de exemplu, cele care stabilesc modul de modificare al dobânzii în contractele de credit, nu vor mai putea fi anulate;
– acțiunea în fața instanței de judecată va putea fi inițiată numai într-un termen general de 3 ani, nu în orice moment, cum este în momentul de față.
Având în vedere acest lucru, APC România a transmis analiza proiectului către Camera Deputaților, solicitând acesteia respingerea propunerilor de modificare a Legii privind clauzele abuzive. De asemenea, analiza a fost transmisă și către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Departamentul Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Reprezentanței Comisiei Europene în România, pentru informare.
„APC România va urmări cu mare atenție modul în care acest proiect este dezbătut, astfel încât să se asigure că toți consumatorii români afectați de clauzele abuzive inserate în contracte vor putea fi protejați împotriva efectelor negative ale acestora”, a mai declarat Conv. Univ. Dr. Costel Stanciu, Președinte APC-România.
Puteti vedea rezultatul analizei accesand: //bit.ly/1oPqRh8.