Asociația RESPO DEEE lansează două noi soluții gratuite pentru a încuraja reciclarea responsabilă în România
O mare parte din populația României încă păstrează în casă deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), ori le aruncă la gunoi sau în natură, afectând sănătatea oamenilor și contribuind la poluarea mediului înconjurător.
Asociația RESPO DEEE vine în ajutor și lansează modalități gratuite de a oferi spre reciclare deșeurile de echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni, precum telefoane mobile, tablete, laptopuri, calculatoare, electrocasnice mici sau produse electrice de îngrijire personală.
Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, a anunțat azi două noi soluții pentru a încuraja populația să ofere spre reciclare aceste tipuri de deșeuri.
“Conform statisticilor, 75% din electronicele vechi, nefolosite, se află încă în locuințele oamenilor. Acestea conțin substanțe periculoase, precum plumb, mercur, crom și cadmiu, metale grele și substanțe toxice inflamabile, ce pot deveni un mare pericol pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător dacă sunt aruncate necorespunzător în natură. Mulți oameni ori se atașează de aceste echipamente vechi și nefolosite ori nu știu cum să le ofere spre reciclare”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.
Principala noutate o reprezintă plicurile RESPO și parteneriatul cu Glovo, care se desfășoară în perioada 15 iunie-15 iulie și este axat în această primă fază pe București și zonele limitrofe.
“Plicurile pot fi comandate gratuit de pe www.respo.ro sau se pot lua din cele 3 librării Humanitas din București- Kretzulescu, Cișmigiu si Auchan. În curând o să existe astfel de puncte în mai multe orașe din țară. În aceste plicuri se pot colecta deșeurile electrice și electronice de mici dimensiuni precum telefon, aparat foto, periuță de dinți electrică, mouse, consolă, kindle, etc. Apoi trebuie să suni la numărul de telefon inscripționat pe plic, iar un curier Glovo va ajunge la adresa ta pentru a prelua plicul și a-l duce la centrul de reciclare”, declară Cristian Pocol.
O alta soluție propusă pentru facilitarea colectării DEEE este cutia RESPO.
“Ea poate fi procurată gratuit (la fel ca și plicul) fie de pe site, fie din mai multe puncte de distribuție, care vor fi listate tot pe www.respo.ro. În această cutie putem depozita DEEE puțin mai voluminoase precum telefoane, tablete, laptopuri, electrocasnice mici, produse electrice de îngrijire personală. Apoi putem duce cutia la cel mai apropiat centru de colecare (detalii pe www.respo.ro), ori putem suna la numărul de telefon inscripționat pe cutie, iar reprezentanții RESPO vor trimite un colector pentru a ridica gratuit cutia și a o transporta spre centrul de reciclare.
Sunt soluții care sperăm să îi încurajeze pe oameni să renunțe la a mai păstra în casă acest tip de deșeuri periculoase și să evităm situațiile în care găsim astfel de echipamente aruncate la gunoi sau în mediul înconjurător. Oamenii trebuie informați și încurajați să recicleze responsabil”, continuă Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.
Vedete și influenceri au oferit exemplu
Vedete cunoscute din showbiz și influenceri din mediul online au salutat inițiativa Asociației RESPO DEEE și au adus de acasă spre reciclare deșeuri de echipamente electrice și electronice.
Andreea Marin, Simona Pătruleasa, Cătălin Botezatu, Amalia Enache, Elisabeta Lipă, Carmen Negoiță, Teodora Tompea, Andreea Perju, Adina Halas, Lorena Buhnici, Alina Tănasă, Aura Cercel, Ilinca Obădescu, Mirela Bucovicean, Diana Cosmin, Elena Gemini și Bianca Iordache au colectat echipamentele pe care nu le mai foloseau acasă, le-au introdus în cutia RESPO și le-au predat reprezentanților RESPO spre reciclare, încurajând astfel economia circulară.
România are nevoie de un viitor verde
“Ne-am întâlnit azi pentru a ne uni forțele și a construi împreună un viitor verde în România. Un viitor care depinde inclusiv de modul în care alegem să gestionăm situația echipamentelor electrice și electronice (DEEE) vechi și nefolosite. În ultimii ani se discută din ce in ce mai mult despre ce înseamnă reciclare și colectarea selectivă a deșeurilor. Știm deja că plasticul, sticla și cartonul trebuie colectate și predate separat de restul gunoiului menajer și sper că mulți dintre noi chiar facem acest lucru acasă. Reciclarea nu se limitează însă doar la aceste tipuri de materiale. Ne confruntăm la nivel global cu o problemă majoră în ceea ce privește deșeurile de echipamente electrice și electronice, pe care le numit generic DEEE”, a declarat Teodora Tompea, prezentator de știri Digi 24, gazda evenimentului.
Planeta este sufocată de acest tip de deșeuri
DEEE reprezintă în acest moment cea mai mare cantitate din toate deșeurile care sunt produse la nivel global. 53,6 milioane de tone au fost generate în 2019 în întreaga lume. Conform estimărilor, acestea vor ajunge la 74,7 miliarde de tone în 2030.
75% din electronicele vechi, nefolosite, se află încă în locuințele oamenilor! Acestea conțin substanțe periculoase, precum plumb, mercur, crom și cadmiu, metale grele și substanțe toxice inflamabile, ce pot deveni un mare pericol pentru sănătatea oamenilor, și a mediului înconjurător dacă sunt aruncate necorespunzător în natură.
Conform statisticilor, doar 20% din deșeurile electrice și electronice sunt reciclate corect la nivel global. Restul de 80% sunt ori abandonate în mediul înconjurător, ori arse, afectând, în toate situațiile, solul, aerul și apa și, implicit, sănătatea oamenilor.
În plus, este de menționat faptul că, prin reciclarea corectă a acestora, vom putea susține economia circulară. Toate deșeurile de acest tip conțin materii prime ce pot fi reciclate și reintroduse în procesul de producție ca materii prime. Doar în 2019 valoarea materiilor prime din echipamentele electrice și electronice generate a fost de 50,8 miliarde de Euro.
Reciclarea corectă a DEEE-urilor va reduce considerabil emisiile de dioxid de carbon generate de exploatarea minereurilor pentru materii prime noi. Conform statisticilor, în 2019, 15 tone de CO2 au fost împiedicate să ajungă în atmosferă, doar prin reciclarea corectă a fierului, aluminiului și cuprului din totalul de deșeuri de echipamente electrice și electronice produse global.
Din păcate, situația în România nu este încă una exemplară. Conform celor mai recente studii, realizate în 2017, rata de colectare a DEEE-urilor în țara noastră a fost de doar 23%, România clasându-se pe penultimul loc în Europa la acest capitol.
“Toate aceste statistici ar trebui să ne facă să înțelegem că suntem într-un moment crucial și că este neapărată nevoie să acționăm corespunzător, acum, pentru a putea avea un viitor verde, sustenabil, în țara noastră și pretutindeni în lume.
Iar totul pornește chiar de la simplul fapt că înțelegem care sunt pericolele și cum este bine să procedăm pentru a le evita. Odată ce alegem un comportament responsabil, le oferim un exemplu celor din jur și, om cu om, vom face acea mare schimbare de care are nevoie tot ce ne înconjoară.
Orice mică acțiune pozitivă pe care o întreprindem produce consecinte și este important chiar și simplul fapt că azi am înțeles ce trebuie să facem cu deșeurile electrice și electronice pe care le avem în casă. Că nu este bine să le mai ținem în locuințe, dacă nu le mai folosim, și nici să le aruncăm la gunoi sau în natură, ci să le oferim spre reciclare RESPOnsabilă”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro).
Despre Asociația RESPO DEEE
Asociația Respo DEEE a fost înființată în iunie 2019 și se dedică unui proces de colectare și reciclare DEEE performant, care asigură condițiile de calitate, fiabilitate și progres technologic la standarde ridicate. Serviciile există pentru a crea un sistem eficient de colectare, logistică, tratare și valorificare a DEEE, cu scopul de a reduce la maximum risipa și impactul asupra mediului înconjurător.
Asociația RESPO DEEE se implică activ în construirea unui viitor sustenabil în România având în prezent 200 de contracte cu producători și importatori de echipamente electrice și electronice. Prin aceste parteneriate, RESPO preia responsabilitatea legală a acestor producători în gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, asociația devenind astfel unul din principalii jucători pe piața de colectare.
Astăzi există 2578 de producători și importatori activi, cu 150 mai mult ca în 2019, care, conform legislației în vigoare, au obligația de a se înregistra la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) și să predea responsabilitatea gestionării deșeurilor către o organizație de profil- OTR (Organizație de Transfer de Responsabilitate).