corectă şi transparentă
Romanian Real Estate Network (RoREN) a realizat în 2007 cele mai mari investiţii la nivel local într-o platformă de tranzacţionare a proprietăţiilor imobiliare pentru crearea unei comunităţi profesionale care să sprijine transparenţa şi corectitudinea serviciilor imobiliare din România. Valoarea totală a listărilor pe 2007 din cadrul Romanian Real Estate Network se ridică la peste 110 de milioane EUR, confirmând succesul modelului de afaceri şi soluţiilor propuse pentru optimizarea pieţei imobiliare. Numărul tranzacţiilor efectuate pe întregul an este de 120 dintr-un total de 600 listări, ceea ce indică un procent de 25% creştere a tranzacţionării proprietăţilor listate în cadrul Romanian Real Estate Network, generând venituri de 4 ori mai mari comparativ cu anul precedent. În 2007, Romanian Real Estate Network a alocat un buget de 250.000 EUR pentru un proces complex de rebranding care a inclus şi investiţii în zona dezvoltării produselor existente, propunându-şi să continue şi pe viitor seria investiţiilor în dezvoltarea şi promovarea noilor sisteme de lucru.
„Incepem să ne bucurăm de roadele investiţiilor noaste. Dacă în primii doi ani de existenţă am investit bani în explorarea punctelor slabe ale pieţei imobiliare şi în dezvoltarea unor prototipuri de sisteme de colaborare între dezvoltatori şi agenţii, în continuare vom mări rata de investiţii la 250.000 Euro pentru ca sistemul de tranzacţionare imobiliară propus de noi sa devină de referinţă atât pentru profesionişti cât şi pentru proprietarii de imobile”, a declarat Ştefan Negriţoiu, Director Dezvoltare Produse, Romanian Real Estate Network.
Pe parcursul anului în curs, numărul total al membrilor RoREN a depăşit 50, faţă de 8 membrii pentru anul 2006, sistemul extinzându-şi în prezent aria de acoperire pe 9 judeţe: Bucureşti, Ilfov, Constanţa, Braşov, Prahova, Sibiu, Bistriţa. Dintre proprietăţile listate, enumerăm: Evocasa – dezvoltator Adama; Orhideea – promotor Trend Imobiliar; Monte Carlo Palace – dezvoltator Marvel; Arigato – agent exclusiv DTZ Echinox; Del Sole – agent exclusiv Immoland, şi Acapulco & Casablanca – dezvoltator Moscopolis Business Agency, în valoare de peste 12 milioane EUR.
În urma analizei tipurilor de listări din baza de date Romanian Real Estate Network sectorul rezidenţial ocupă o poziţie de leader, reprezentând 81% din proprietăţile listate. Poziţia secundă este ocupată de terenuri (10%), urmând categoria spaţii comerciale în proporţie de 8%. Diferenţa de proporţie între listările rezidenţiale şi cele de terenuri din acest clasament se datorează unui mix de factori, printre care amintim: reticenţa acordării exclusivităţii pentru terenuri unei singure agenţii, lipsa accesului la informaţie în cazul proprietarilor de terenuri şi, nu în ultimul rând, neîncrederea care domină încă relaţiile dintre aceştia şi agenţiile imobiliare.
In privinţa spaţiilor comerciale, motivaţia rezidă în primul rând în faptul că acestea au un regim de confidenţialitate mai ridicat, în tranzacţionarea unei proprietăţi comerciale fiind implicate raţionamente tactice cu un grad scăzut de transparenţă.
Oferta pentru sectorul rezidenţial a înregistrat un adevărat boom în ultima perioadă, astfel nevoia de „rapiditate” şi „uşurinţă” a tranzacţiilor a devenint imperios necesară. Prin prisma propriilor experienţe, atât dezvoltatorii, cât şi agenţiile imobiliare înteleg faptul că rulajul rapid al tranzacţiilor le va aduce cea mai mare profitabilitate, însă aceasta se poate realiza doar pe baza unei colaborări sigure şi eficiente. Romanian Real Estate Network a plecat de la existenţa acestei necesităţi a pieţei imobiliare, instituind un sistem reglementat şi instrumente adecvate pentru facilitarea tranzacţiilor.
Dacă priorităţile anului 2007 au fost crearea unor sisteme echitabile de tranzacţionare a proprietăţilor imobiliare, elaborarea unei metodologii eficiente de tranzacţionare, precum şi identificarea unei modalitatati legale de protejare a intereselor participanţilor, pentru anul 2008 sunt pregătite trei noi produse care vin în întâmpinarea utilizatorilor şi întregesc portofoliul Romanian Real Estate Network. Unul din aceste instrumente va permite agenţiilor imobiliare străine accesul în sistemul de tranzacţionare existent , iar celelalte două privesc evaluarea profesională a agenţiilor imobiliare şi dezvoltatorilor, respectiv evaluarea preţului corect al proprietăţilor listate.
{mosloadposition user10}